Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lieke van Spullen van Zolder wil oude meubels een tweede leven geven

Door Ilse Zoutewelle 11 november 2016

Al haar hele leven is Lieke Bosman bezig met het opknappen en verven van oude meubels. Eerst als hobby, maar sinds afgelopen dinsdag is Spullen van Zolder een écht bedrijf. “Ik word heel blij van het idee dat spullen die heel oud zijn nog jaren mee kunnen.”

“Als kind was ik iedere week wel te vinden bij de Terre des Hommes in Pijnacker, om te kijken of ze nog nieuwe spulletjes hadden om neer te zetten of op te knappen,” vertelt Lieke. “Ook mijn kamer moest er regelmatig aan geloven: hij is echt van zilver tot zonnebloem-geel geweest. Mijn vader is kunstenaar, dus hij vond het allang prima.”

spullen van zolderOude spullen

Het begon allemaal met een kast die Lieke kocht op Marktplaats. Toen ze de kast had geverfd en in haar huis wilde zetten, bleek dat hij niet paste.“Daarom zette ik hem weer op Marktplaats. Ik kreeg zoveel biedingen, dat ik dacht: wow, ik moet hier iets mee!” Zo ging het balletje rollen en ging Lieke steeds meer meubels kopen en verkopen. “Ik haal de meubels echt overal vandaan: op dinsdag uit het grofvuil, de buurman van mijn moeder die 3 loodsen vol oude spullen heeft en brocantes uit België.” Meestal zijn dat gewoon oude meubels, maar soms heeft ze ook echt antiek te pakken. “Daar ben ik niet perse naar op zoek hoor. Het is zonde om antieke kasten te schuren en te verven. Ik heb liever meubels die een beetje oud zijn en een opknapbeurt kunnen gebruiken.”

spullen van zolder
Lieke aan het werk in de schuur

Eigen loods

Lieke knapt de meubels tot nu toe op in de schuur bij haar moeder in de Betuwe. “Ik doe dit naast mijn werk bij Café du Midi en ben daarnaast ongeveer een dag in de week in de Betuwe te vinden. Maar vanaf 15 november komt daar verandering in, want ik heb een loods gehuurd! Dan kan ik eindelijk ook even een uurtje tussendoor klussen.”

Caravan opknappen

De meubels verkoopt ze hoofdzakelijk via haar eigen website, Marktplaats en Instagram. “Verder sta ik af en toe op de Swan Market, maar ik vind het zo’n gedoe om voor één dag alle meubels daarheen te slepen, een kraam in te richten en de boel weer op te ruimen. Daarom heb ik samen met een vriend een oude caravan gekocht die we deze winter gaan ombouwen tot foodtruck. Hij is barista en verkoopt koffie, ik verkoop mijn meubels. Op die manier is het verkopen makkelijker én leuker.”

spullen van zolder
Het schoolbankje

Kinderstoeltjes

Het mooiste aan de oude meubels vindt Lieke de verhalen die erin zitten. “Zo had ik laatst twee oude kinderstoeltjes op de kop getikt. Ik denk dan aan de kindjes die erin hebben gezeten, terwijl ik de stoeltjes weer een mooi kleurtje geef en er nieuwe schroeven in draai. Zo kunnen er weer heel veel andere kindjes in zitten. Hetzelfde geldt voor een oud schoolbankje, dat ik hier in Delft heb gekocht. Het was vreselijk gewhitewashed en het frame was lelijk. Ik heb hem toen helemaal met verfafbijt behandeld en het frame gelakt, zodat hij weer helemaal in oude staat is. Je ziet zulke bankjes ook bij woonwinkels staan, maar deze heeft nog een zegel van vroeger. Dat maakt het bijzonder.”

adv.