Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lachen: Jolanda heeft een theatrale tompouceservice

Door Ilse Zoutewelle 5 augustus 2016

Schrik niet als je ooit verrast wordt door twee dames in knalroze met gele outfits die je een tompouce komen bezorgen, want het is de theatrale tompouceservice van Jolanda van Klaveren. Je kunt Jolanda ook kennen van haar belevingswinkel Juffrouw Josje. Ze vertelt ons hoe ze met dit alles is begonnen.

Juffrouw Josje
Jolanda in haar winkel Juffrouw Josje

Sinds 6 jaar kan je een workshop volgen bij Juffrouw Josje of je collega verrassen met een tompouce. Voor die tijd werkte Jolanda als trainingsactrice in Rotterdam.  “Dat betekende dat ik bijvoorbeeld politieagenten en ambulancemedewerkers hielp in hun werk via rollenspellen. Maar ik wilde graag dichter bij huis gaan werken om vaker bij mijn dochter Roos te kunnen zijn. En aangezien ik altijd al aan het fröbelen, schilderen en tekenen was, besloot ik workshops te gaan geven.”

Juffrouw Josje

juffrouw josje
Jolanda als Juffrouw Josje

Jolanda zou geen actrice in hart en nieren zijn als ze daar geen typetje aan zou hangen. “Ik besloot mensen te gaan ontvangen als mijn alter-ego Juffrouw Josje. Ik ontvang mensen dan met een grote pruik en ik maak allerlei grapjes. Vooral kinderen kunnen dat waarderen.” Dat ging zo door, tot ze 1,5 jaar geleden bedacht dat het ook wel leuk zou zijn om haar klanten een kopje koffie te geven en zelfgebakken taart. “Daarnaast verkocht ik altijd al spullen die je nodig hebt voor decopatch en andere grappige cadeau-artikelen. Dus de stap om ook koffie, thee en een taartje aan te bieden was zo gemaakt.”

Tompouceservice

tompouce service juffrouw josjeMaar ze heeft nog iets opmerkelijks in haar pakket: de tompouceservice. “Samen met Anja van het Stoffen Pakhuis heb ik dit bedacht. Het is een echt verrassingsmoment. We komen binnen in een roze-gele outfit, zingen een speciaal gemaakt lied voor een persoon, geven de tompouces en dan gaan we weer weg. Natuurlijk vragen we eerst wat de rare gewoonten zijn van die persoon en wat de aanleiding is, dan kan je echt een grappig liedje maken.” En die tompouces worden heus niet alleen bij jarige collega’s bezorgd. “We hebben laatst de leidsters van de kinderopvang verrast. Maar we hebben ook een keer in de slaapkamer van een man gestaan, haha. Die werd verrast door zijn vrouw.”

spagetti e confetti
spagetti e confetti

Toch is het leukste onderdeel van de verschillende dingen die ze doet nog niet genoemd. “Het leukste vind ik de opvoering van de theaterstukken die we ieder jaar opvoeren met de buurt van de Buitenwatersloot.” Dit jaar was dat Spaghetti e Confetti in de Tuin van Bakkeren. “Ik ben 9 jaar geleden begonnen met het schrijven van theaterstukken om op te voeren met mensen uit de buurt. Ik had heel veel zin om met mensen uit de wijk theater te maken. Ik wilde graag nieuwe mensen leren kennen en ervoor zorgen dat de mensen uit de buurt elkaar ook beter leerden kennen. De meeste mensen die meespelen hadden geen acteerervaring en dat vind ik het allermooist. Ze ontdekken echt een nieuw talent in zichzelf. Zo heeft een groepje nog beter leren zingen, en een buurvrouw heeft geleerd hoe ze moet tissuehangen. Ze bleek een groot talent te zijn! Van zulke dingen word ik echt blij.”


Meer over Juffrouw Josje ontdekken?

Juffrouw Josje cadeauwinkels

Vandaag gesloten

Buitenwatersloot 132B, Delft

Bekijk meer:cadeauwinkels

adv.