Jill en Pete verkopen Café de Sport: ‘We blijven zeker nog tot na carnaval’

cafe de sport delft
Jill en Pete

De vaste gasten van Café de Sport aan de Coenderstraat wisten 3,5 jaar geleden niet wat ze overkwam: ‘hun’ 135 jaar oude café werd overgenomen door de Ierse broer en zus Jill en Pete. Maar na een maandje waren ze wel aan elkaar gewend. Jill: “Nu kunnen we niet meer zonder elkaar.” Toch zal dat binnenkort wel moeten, want Café de Sport staat te koop.

Jill en Pete verkopen Café de Sport niet bepaald omdat ze het werk als barman- en barvrouw niet meer leuk vinden. “Ik emigreer naar Ierland vanwege de liefde”, vertelt Jill. Kan Pete het café niet alleen runnen? “Dat zie ik niet zitten en ik wil ook geen personeel nemen. Dan ga je altijd vergelijken met vroeger”, zegt Pete. “Jill blijft nog tot na de carnaval. Als het café dan verkocht is, gaat ze weg.” Hij zegt het met tranen in zijn ogen, want afscheid nemen van je zus én beste vriendin is niet makkelijk. “Wij – en de gasten met ons – praten er liever niet over. Van iemand houden betekent ook loslaten, dus dat doe ik.”

Ze wilden eigenlijk een Ierse pub

Laten we daarom terug gaan naar het begin, want hoe verzinnen een Ierse broer en zus van 22 en 28 jaar dat ze een café willen in Delft?! “We zijn gedeeltelijk opgegroeid in Ierland, gedeeltelijk in Klein-Delfgauw”, vertelt Jill. “Horeca zit in ons bloed, we werken al ons hele leven bij restaurants en kroegen.” Maar de twee hadden een droom: ze wilden een eigen Ierse pub beginnen in Delft. Pete: “We waren hard op zoek naar een pand, maar er zat niks bij dat geschikt was. Te klein, geen horeca-vergunning… Tot Café de Sport op ons pad kwam. De oude eigenaar wilde het verkopen. Wij kenden het café wel, want we wonen al heel lang in het Westerkwartier. Ook de gasten kenden we al een beetje.”

Overblijfsel uit de spoortunnel die járen voor hun deur zat

Even wennen

Maar toen Jill en Pete in 2014 voor het eerst achter de bar stonden, was het toch even wennen. “De vaste gasten wisten niet wat ze met ons aan moesten en wij niet met hen”, lacht Jill. “Dat heeft ongeveer een maand geduurd en nu kunnen we niet meer zonder elkaar.” Jill en Pete zorgden met hun jonge leeftijd ook voor wat diversiteit in het café. “Er kwamen tot die tijd voornamelijk oudere mensen. Wij brachten onze vrienden mee en ook studenten uit de buurt herontdekten ons. Nu hebben we een super leuke mix van jong en oud.”

Ierse invloeden

Een Ierse pub is het dus niet geworden, maar toch heeft Café de Sport wel wat Ierse invloeden gekregen. “Tijdens Koningsnacht hebben wij bijvoorbeeld een Ierse avond”, lacht Pete. “Ook zetten we regelmatig Ierse muziek op en nu Nederland niet in het WK zit, is iedereen hier voor Ierland.” Jill vult aan: “Maar ik denk dat we het meest ‘Iers’ zijn door de gezelligheid en het thuisgevoel wat we mensen geven.”

‘Bob is hier met iedereen’

Met dat thuisgevoel zit het wel goed, want het café heeft talloze vaste gasten. Of nou ja: wanneer is iemand eigenlijk een vaste gast? Jill en Pete denken even na. “Ik denk eigenlijk dat iemand een vaste gast is, als er voor hij of zij binnen is al een drankje klaar staat”, vertelt Jill. “Ik herken mensen ook aan hun drankje. Zo hebben we Willem baco, Willem tapje en Willem flesje.” Maar gasten kennen elkaar onderling ook goed. Jill: “Zo vroeg iemand eens aan stamgast Bob: met wie ben je hier eigenlijk? Toen zei ik: Bob is hier met iedereen.”

Carnaval

Café de Sport staat in Delft bekend als carnavalscafé. Dat was voor Jill en Pete even wennen, want ze kenden dat helemaal niet. “Maar nu zijn we helemaal om, hoor! Carnaval is voor ons de mooiste tijd van het jaar”, vertelt Pete. “Op dinsdag (terwijl we dan eigenlijk dicht zijn) komen de eerste mensen al helpen met versieren. Dan staat het drie dagen lang afgeladen vol. We slapen tussendoor op een matrasje in de keuken. Als het even rustig is, kan één van ons gaan slapen. Hebben we de ander nodig? Dan draaien we één nummer heel hard, zodat de ander wakker wordt en kan komen helpen.” Vooral de laatste avond is bijzonder voor Jill en Pete. Jill: “Iedereen is die avond helemaal naar de getver. Als dan de laatste gast weg is, vallen we elkaar in de armen en zijn we helemaal kapot. Maar het is zó leuk om dit samen te doen.”

Jill en Pete zijn echt een duo

Overigens houden Pete en Jill ook wel van een lolletje. “We hebben één nummer van Frank en Nancy Sinatra wat we wel een samen zingen. Dan staan we samen achter de bar te zingen en is iedereen stil. Prachtig is dat”, vertelt Pete.

Nog even, dan is het over

Binnenkort is het avontuur voorbij: Jill verhuist naar Ierland. “Toen ze het eerst zei, lachte ik haar uit”, vertelt Pete. “Maar het werd steeds serieuzer en nu gaat ze echt.” Jill vult aan: “Ik ga daar samen met mijn vriend wonen op het platteland. Vlakbij woont ook nog veel familie van ons. Wat ik precies ga doen, zie ik daar wel.” Voorlopig genieten Jill en Pete nog van hun laatste maanden samen,

Café de Sport

4,6
(106)

Coenderstraat 54, 2613 SP Delft

Nu geopend

Meer informatie

Café de Sport

4,6
(106)

Coenderstraat 54, 2613 SP Delft

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Nieuw in Delft: bij Paradijs Corner kun je Turkse broodjes voor ontbijt én lunch halen”

Nieuw in Delft: bij Paradijs Corner kun je Turkse broodjes voor ontbijt én lunch halen

Ga naar “Insidertip: bij The Harvest eet je superlekker én gezellig (en het is nog gezond ook!)”

Insidertip: bij The Harvest eet je superlekker én gezellig (en het is nog gezond ook!)

Aangeboden door The Harvest

The Harvest Delft
Ga naar “Noël (19) en Jesse (23) zijn de nieuwe eigenaren van Broodje Delft: ‘We hebben grote plannen’”

Noël (19) en Jesse (23) zijn de nieuwe eigenaren van Broodje Delft: ‘We hebben grote plannen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50”

CALVÉ PINDAKAAS van € 9,68 voor € 4,50

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Boho kussenhoes voor € 3,99”

Boho kussenhoes voor € 3,99

 • Action
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “OMO OF ROBIJN CLASSICS OF COLLECTIONS VLOEIBAAR WASMIDDEL OF DRY WASH 1+1 gratis”

OMO OF ROBIJN CLASSICS OF COLLECTIONS VLOEIBAAR WASMIDDEL OF DRY WASH 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023

Vacatures

Ga naar “medewerker contractbeheer”

medewerker contractbeheer

 • Randstad
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Hoe ruikt het internet? Ervaar het nu in 38CC!”

Hoe ruikt het internet? Ervaar het nu in 38CC!

 • 38CC
 • T/m 19 feb

Topper

Ga naar “Het is weer zover! Carnaval in Delft kom eraan”

Het is weer zover! Carnaval in Delft kom eraan

 • Van 18 feb t/m 21 feb
Ga naar “Kindervoorstelling Sneeuwwitje”

Kindervoorstelling Sneeuwwitje

 • Van 11 feb t/m 12 mrt
Ga naar “Avond voor Belangstellenden in de Vrijmetselarij”

Avond voor Belangstellenden in de Vrijmetselarij

 • 21 februari 2023
Ga naar “Theater matinee – ensemble Camerata Delft”

Theater matinee – ensemble Camerata Delft

 • T/m 11 feb