Binnenkijken bij Hotel de Plataan: ‘We hebben de meest bizarre thema-kamers’

Als een verpleegkundige en een architect een hotel beginnen, krijg je geen duizend-in-een-dozijn logement. “We wilden dat het hotel ook een leuke plek was om te wonen voor onze kinderen. Daarom besloten we naast de gewone kamers ook thema-kamers te maken.” Hoe dat eruit ziet? Wij mogen binnenkijken!
Toen Hans en zijn vrouw graag kinderen wilden, hadden ze geen zin om hun kroost achter te laten op het kinderdagverblijf. Maar als je allebei werkt, zit er weinig anders op. Ze besloten hun banen als architect en verpleegkundige op te zeggen en een hotel te beginnen. Een onlogische keuze? “Nee hoor”, vertelt Hans. “We hadden al een huis dat we verhuurden en dat vonden we erg leuk. Toen we hoorden dat de oude telefooncentrale aan het Doelenplein te koop stond, schraapten we al ons geld bij elkaar en kochten het.”
Zo duurzaam mogelijk
Het moest geen gewoon hotel worden, Hans en zijn vrouw willen zo duurzaam mogelijk werken. Ook zijn alle thema-kamers gerelateerd aan de natuur. “Het begon met de kamer van de kennis van goed en kwaad, de eerste boom van de wereld. Een Delftse schilder heeft een prachtige afbeelding gemaakt en de nachtkastjes hebben de vorm van een appel.”

Reserveringen aannemen en borstvoeding geven
Toen de eerste themakamer af was, ging het hotel met dertig kamers open. “Onze Floortje werd tien dagen na de opening geboren. Mijn vrouw zat borstvoeding te geven en tegelijkertijd reserveringen aan te nemen, haha.”
Steeds meer thema-kamers
In de loop van de tijd kwamen er steeds meer thema-kamers bij. “Als we weer wat gespaard hadden, lieten we de schilder weer komen. We hebben inmiddels tien van zulke kamers, waaronder een onderwaterkamer, onbewoond eiland kamer, Delfts blauwe kamer en ga zo maar door. Inmiddels hebben we er tien.”
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Huiselijke sfeer
Het hotel zat in mum van tijd vol gasten. Hoe dat komt? “We hebben een huiselijke sfeer. Wij hebben zelf geen horeca-achtergrond en ons personeel ook niet. We werken alleen met studenten van de TU. We leren ze wel hoe het werkt, maar ze zijn niet zo formeel als mensen van de hotelschool.” Verder runt Hans zijn hotel zo milieuvriendelijk mogelijk. “Wij vinden het heel belangrijk dat deze wereld straks ook nog leuk is voor onze kinderen. Daarom houden we bijen, maken we zelf jam, zuiveren ons eigen water en sinds een tijdje hebben we ook kippen. Die eten de resten van het ontbijt op en leveren de eieren voor datzelfde ontbijt. Supermooi toch?” Al die inzet voor het milieu heeft het hotel ook een erkenning opgeleverd: ze hebben een gouden Green Key ontvangen, de hoogste erkenning van duurzaamheid voor hotels.
Opgroeien in een hotel
De drie kinderen van Hans vonden het fantastisch om op te groeien in het hotel. “Twee keer in hun basisschoolcarrière mochten ze blijven slapen met de hele klas en komen ‘stage lopen’. Kamers schoonmaken, administratie doen, ontbijt klaarzetten: ze vonden het allemaal even mooi.”

Diner voor daklozen
Hans vind het ook belangrijk om iets goeds te doen voor de mensen om hem heen. “We verdienen drie broodjes en eten er twee op. Dan kunnen we die derde beter geven aan iemand die maar een half broodje heeft. Van rijk zijn word je alleen maar arrogant.” Dat doet hij bijvoorbeeld door elk jaar een diner te organiseren voor daklozen. “We doen het expres in de lente, want met kerst wordt er genoeg voor ze georganiseerd. Twee weken geleden mochten ze hier uitgebreid komen dineren. Het is toch prachtig als je dat kunt doen?!”