Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hoe 2 vriendinnen Delft veroveren met soto ayam

Door Ilse Zoutewelle 7 september 2016

De soto ayam van vriendinnen Iris Rimmelzwaan en Eveline Dijk is op festivals in een mum van tijd uitverkocht. Maar dat kan ook bijna niet anders, want het recept van het Indonesische gerecht is van Iris’ oma. Zij bedacht het in een Jappenkamp en schreef het op. Dit boekje betekende het begin van foodtruck Koko Loco.

Soto Ayam
Soto Ayam

“Oma had enorme honger en fantaseerde met de andere vrouwen in het Jappenkamp over het lekkers dat ze wilden maken. De recepten die ze verzonnen schreef ze op in een bamboeboekje”, vertelt Iris. Dat boekje is gelukkig niet verloren gegaan: “Ik heb het gekregen. Er staan hier geweldige Indonesische gerechten in, waaronder een recept van soto ayam. Dit is een kippensoep met veel kruiden als gember, kurkuma en citroengras.” Dit gerecht maakte Iris regelmatig, helemaal naar recept van oma. Toen Iris en Eveline tijdens een hardlooprondje bedachten dat ze eigenlijk wel een cateringbedrijf wilden beginnen, kwam dit recept daarom ook vrij snel naar boven.

Voltreffer

“We hebben eerst nog geprobeerd of pulled pork niet leuk was, maar na twee keer was ik het al zat om in die geur te staan”, vertelt Eveline. Dus moesten de twee vriendinnen iets anders bedenken. Iris maakte maar eens de soto ayam van haar oma. Een voltreffer. “Ik stuurde een foto van het gerecht naar Eveline: zou dit wat zijn? We hebben het vervolgens geproefd en toen wisten we het. Dit gaan we maken.”

 Uitverkocht

Food Trailer
De foodtruck

In september 2015 begonnen ze voorzichtig met hun eerste festival: het Haags Uit Festival. Iris: “We hadden aardig wat soto ayam gemaakt, soepketels gekocht en een marktkraam gehuurd. Het was uitproberen. Meteen was het een enorm succes: in 2 uur waren we uitverkocht!” Na nog wat festivals werd het in de winter wat stil rondom Koko Loco. “Eveline was hoogzwanger en heeft een kindje gekregen, dus hadden we weinig tijd om te koken.” Maar inmiddels zijn de dames weer back in business. “We staan twee dagen in de week met onze splinternieuwe foodtruck op de TU Delft. Dat is ontzettend leuk om te doen: vooral internationale studenten weten ons te waarderen”, vertelt Eveline.

Kick

Naast soto ayam maken Eveline en Iris meestal ook een ander zoet hapje. “Dat was vandaag bijvoorbeeld bananenbrood. Een man kwam zelfs 3 keer terug om nog een stuk te halen. Daar doen we het voor: het is zo leuk om die bevestiging te krijgen van iemand die betaalt voor het eten dat jij gemaakt hebt.” Maar het meest trots zijn de vriendinnen op het feit dat ze dit toch maar mooi zelf hebben gedaan. “Het voelt toch anders om geld op zak te hebben dat je helemaal zelf hebt verdiend dan wanneer je het gewoon iedere maand gestort krijgt. Dat geeft echt een kick.”

Oosterse keuken

Het is dus niet alleen soto ayam wat de klok slaat bij Koko Loco. “We experimenteren regelmatig met nieuwe dingen. Zo hebben we laatst chili con carne gemaakt, met tortillachips en zelfgemaakte guacamole. Alhoewel we de soto ayam voorlopig niet zat zijn, hoor. We blijven in elk geval wel bij de Oosterse keuken. We hebben eens een aanvraag gehad voor catering van Hollandse gerechten als gehaktballetjes. Dat vonden we maar niks.”


Meer over Koko Loco ontdekken?

Koko Loco restaurants en horeca

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.