Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gaston van Kistje vol Smaak: “Ik lever geen komkommers in januari”

Door Ilse Zoutewelle 3 juni 2016

Gaston Badoux brengt boeren uit de omgeving van Delft bij mensen thuis. Hoe hij dat doet? Met Kistje vol Smaak, een groente- of fruitabonnement waarbij je je wekelijkse vitamientjes uit de buurt thuisbezorgd krijgt.

Kistje vol Smaak“In de 16 jaar dat ik in Delft woon, verdween de ene na de andere lokale ondernemer uit mijn straat. De poelier, de slager, de bakker, het reformhuis. Waar moest ik nu mijn boodschappen doen? Bij de Coöp kon ik een abonnement nemen op een groentetas van een boer uit de Betuwe. Best prima, maar er was weinig variatie in de groenten en de papieren tas waar alles in zat scheurde om de haverklap.” Gaston had in de tijd dat hij zich hieraan irriteerde (5 jaar geleden) net een sabbatical genomen van zijn werk als zelfstandige ICT’er. “Ik was toe aan iets anders. Omdat ik naast die groentetas heel lastig aan lokale producten kon komen besloot ik zelf groenten en fruit bij boeren en ondernemers uit de buurt in te kopen en zo bij mensen thuis te brengen. Dat werd Kistje vol Smaak.”

Huiskamer

Dat ging in de eerste maanden best provisorisch. “Ik moest er zo mee kunnen stoppen als Kistje vol Smaak niet zou werken. Dus begon ik met een bakfiets en liet ik de groenten iedere donderdagnacht bezorgen in de huiskamer. We hadden toen nog kleine kinderen, dus dat betekende ’s avonds laat de meubels aan de kant, waarna de boeren de producten ’s nachts aanleverden. Vervolgens verdeelde ik alle groenten en fruit in kistjes en de volgende dag bezorgde ik het bij de mensen thuis.”

Kistje vol Smaak

Rode bieten

Na een half jaar gingen de zaken zo goed, dat hij een pandje kon huren. En 5 jaar later hebben een paar honderd Delftenaren een abonnement op Kistje vol Smaak. “Die mensen krijgen iedere week voor 4 euro per persoon 4 soorten groenten of fruit, geleverd door boeren uit de buurt. Iedere week zitten er andere soorten groenten en fruit in het kistje, want niemand wil een winter lang rode bieten. Dat is trouwens soms best lastig te regelen, hoor. Maar wat ik niet in kan kopen in de buurt koop ik in bij een biologische groothandel. Daar ben ik ook transparant in.”

Volle grond

Kistje vol Smaak
Elstar appels van Frank Smorenburg uit Woerden.

Maar dit betekent niet dat het kistje niet mee gaat met het seizoen. “Komkommers zijn er in de natuur gewoon niet in januari. Ik kan ze natuurlijk wel uit de kassen uit de buurt halen, maar ik vind dat eigenlijk geen boeren meer, eerder productiebedrijven. Die planten staan niet eens in de volle grond! De groenten en fruit die ik inkoop hebben altijd in de grond gestaan. Want weet je wat het is: Als je met de seizoenen mee-eet, waardeer je het ook als er weer komkommers zijn.”


Meer over Kistje vol Smaak ontdekken?

Kistje vol Smaak groenteboeren

Vandaag gesloten

Phoenixstraat 112, Delft

Bekijk meer:groenteboeren

adv.