Fátima: ‘Ik leer je Spaans onder het genot van wijn en tapas’

Aangeboden door NosVamos 8 februari 2019

Fátima kreeg zo vaak dezelfde vraag te horen, dat ze maar een bedrijf is gestart. Ze is Spaans, spreekt Spaans én doceert Spaans. Het lesgeven doet ze vanuit huis, op z’n Spaans: wijntje erbij, tapas ernaast en intussen Spaans spreken. Klinkt goed? Lees verder.

Fátima vertelt: “Ik ben gestart in 2012 vanuit mijn woonkamer in Pijnacker met een groepje vrienden en buren.” Dat was meteen een succes. “Iedereen wilde graag Spaans leren spreken. Ik ben geen gediplomeerde docent, maar vind het gewoon leuk om hen de taal te leren spreken.” Al snel wisten veel mensen dat Fátima leuke Spaanse lessen gaf. “Door de positieve ervaringen van de eerste groep kwam de mond-tot-mond reclame ook op gang.”

Zoveel mogelijk Spaans spreken

Al snel ging het lesgeven van een naar vier avonden in de week. Wat mensen zo leuk vonden aan haar lessen? “Ik haal Spanje hier in huis. Tijdens zo’n les praten we zoveel mogelijk in het Spaans. Natuurlijk: als je nog geen woord Spaans kunt, beginnen we eerst met de basis van woordjes en grammatica. Maar zodra het kan, gaan we praten. Dat is het belangrijkste doel van de les. Zodat jij, als je straks in Spanje bent, zonder problemen jezelf verstaanbaar kunt maken.”

Kleine groepen

De onderwerpen gaan over van alles en nog wat. “Doordat de groep uit maximaal zes mensen bestaat, kan ik de inhoud van de les aanpassen.” Soms is er een groep die het graag over koken en eten wil hebben en dat is prima! Het gebeurt dan gerust dat we het hebben over een etentje dat een van de deelnemers heeft gehad, terwijl ik een andere les had voorbereid. Dat is geen probleem: zolang het maar in het Spaans is.”

Wijn en tapas

Officieel duren de lessen van anderhalf uur, maar de deelnemers blijven soms langer plakken. “Met regelmaat komen tegen het einde van de les de wijn en tapas op tafel. Dan gaan we lekker kletsen en veel mensen blijven nog even. Ik vind het heerlijk: voor mij is dit echt ontspanning.”

Liefde voor Valencia

Fátima heeft zoveel liefde voor Spanje, dat ze haar leerlingen daar mee aansteekt. “Een van mijn leerlingen, Heidi, kwam hier binnen toen ze bijna geen woord Spaans sprak. Ik heb haar twee jaar les gegeven, en in die twee jaar is ze – net als ik – verliefd geworden op mijn geboortestad Valencia. Inmiddels heeft ze een appartement aan zee én verhuurt ze drie appartementen. Ze is vaker daar, dan hier. Dat is toch fantastisch?”

Verhuisd naar Delft

Tot en met september 2018 gaf Fátima haar lessen vanuit haar huis in Pijnacker. “Maar ik wilde dolgraag verhuizen naar Delft. Het is een geweldige stad met de gezellige kroegjes en mooie grachten.” Maar ze wilde dan wél per se in de binnenstad wonen. “Mijn man zei: dat is niet te doen. Maar elke keer haalde ik hem over om weer naar een huis te gaan kijken.” Het lukte niet, tot ze het huis aan het Rietveld tegenkwamen. “Ik zei tegen mijn man: dit is de laatste keer. Als dit huis het niet wordt, blijven we in Pijnacker.” Maar het is gelukt: ze kregen het huis tóch. “Ik ben zo blij! Hier hebben we ook een aparte ruimte waar ik mijn lessen kan geven, zodat de kinderen niet ergens anders heen moeten als ik les geef. Dit is echt perfect.”

Wil jij Spaans leren van Fátima? Dat kan! Meld je aan via de onderstaande oranje button.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door NosVamos Meer over NosVamos ontdekken?

NosVamos opleidingen

Op aanvraag

Rietveld 88 , Delft

Bekijk meer:opleidingen

adv.