Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Fotograaf Herman legt de coronacrisis in Delft vast: ‘Ik zag alles dag na dag veranderen’

Door Rosa Smit 10 juli 2020

Werkloos door de coronacrisis? Dat liet Delftse fotograaf Herman Zonderland niet gebeuren. Hij gebruikte deze ongewone situatie juist als bron van inspiratie en maakte bijzondere foto’s van Delft ‘in lockdown’. Inmiddels heeft hij zoveel plaatjes, dat zijn foto’s gebundeld worden in een boek.

Herman fotografeert al meer dan 50 jaar als zelfstandig ondernemer. Toen alles stil kwam te liggen, was dat natuurlijk flink schrikken: “Een voor een werden mijn opdrachten afgezegd, zoals bij zoveel mensen. Ik besloot gelijk om de stad in te gaan om te zien wat ik dan nog wél kon doen. Ik zag hoe in Delft dag na dag alles een beetje veranderde. Dat triggerde me enorm en ik wist vrij snel: ik ga een reportage maken van deze krankzinnige tijd.

19 thema’s

Toen kwam voor Herman de uitdaging pas echt. Want hoe ging hij dit nu eigenlijk vast leggen? ”Een foto van een leeg plein kan ook op een zondagochtend gemaakt zijn, dus hoe laat je zien dit speciaal in de coronatijd is? Gelukkig zag ik genoeg dingen die heel sprekend waren. Horecaondernemers die ineens met schuurmachines in hun hand stonden, en een markt die er elke week weer anders uitzag.” Herman bedacht 19 thema’s (naar aanleiding van het Covid-19) en besloot dat ze in een boek zouden samenkomen. Een boek dat hij vooral wilde maken voor de mensen die werkzaam zijn in de zorg. ”Ten eerste omdat ze wekenlang achter elkaar door hebben gewerkt en niet hebben gezien wat ik heb gezien. Ook ouderen, kwetsbaren en andere mensen die weinig in de binnenstad kwamen, kunnen door middel van het boek de veranderingen zien. Ik voelde me geroepen om als fotograaf dit ook voor hen vast te leggen.” 

Geen winst

Herman verdient geen geld aan het boek, dus doet dit min of meer gratis.Ooit studeerde ik aan de kunstacademie in Den Haag af als documentairefotograaf. Eerlijk gezegd moet ik nu vaak aan mijn studietijd terugdenken. Ook toen was ik dag en nacht met fotografie bezig en leverde het geen geld op. Maar ik vond het zo fijn en leuk. Zo is het nu ook met dit project.”

Herman maakt zijn boek niet alleen. Hij krijg hulp van een aantal mensen, zoals een schrijver en een ontwerper. ”Willem Overgaag helpt me enorm met de productie van het boek. Dat kost naast het fotograferen ook heel veel werk. Ik maak namelijk niet elke dag boeken. Hij regelt het bijvoorbeeld als er bedrijven zijn die meerdere boeken willen kopen, bijvoorbeeld voor hun werknemers of klanten.”

Gratis boek voor zorgmedewerker

De foto’s zijn nu al te bekijken op de website van Herman. Je zult het niet vaak horen, maar de fotograaf is niet per se blij met de laatste versoepelingen. ”Natuurlijk is het fijn dat het nu beter gaat met de stad en de economie. Alleen verstoort het mijn agenda een beetje. Ik ben nog volop bezig. Ik heb van de 19 onderwerpen er 16 af. Dus dat wordt nog even spannend.” Als het goed is ligt het boek half oktober in de winkels. Voor €19,- kunnen mensen een boek kopen voor zichzelf. Voor elke twee verkochte boeken, geeft Herman er één gratis aan iemand die in de zorg werkt. 

Toekomst

Gelukkig voor Herman trekken de betaalde opdrachten langzaam weer aan. Maar of het na november dan ook klaar is met het project weet hij nog niet zeker. ”Misschien komt er een deel 2. Je weet niet wat er nog gaat gebeuren met dit virus.” Herman weet een ding wél zeker: Wat de verhalen ook zijn die ik in de toekomst ga vastleggen, ik zal het voor altijd blijven doen. Ik ga nooit met pensioen.”

Geertje runt twee bloemenwinkels in Delft: ‘In vriendenboekjes schreef ik al dat ik bloemist wilde worden’

Bloemen zijn altijd fijn: om te krijgen én om te geven. Voor alle bloemliefhebbers hebben we goed ni...

Annika zei haar baan op om fulltime YouTube filmpjes te maken: ‘Dit gaat me lukken’

Een carrièreswitch maken is héél tof en spannend, maar niet altijd even makkelijk. Het is vaak de he...

Stefan en Tanja verkopen kleding met Delftse prints: ‘We bedenken en ontwerpen alles zelf’

Stefan van Riel (36) en Tanja Lazic (32) runnen samen het kledingmerk Delluf. De twee creatievelinge...

adv.