Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Firma van Buiten is meer dan alleen een cateringbedrijf

Door Ilse Zoutewelle 22 april 2016

De Delftse zussen Anne en Femke Kleijweg runnen op het eerste gezicht een normaal cateringbedrijf. Maar wie iets beter kijkt, ziet dat de ‘werknemers’ van Firma van Buiten heel divers zijn.

Anne: “De buitenwereld ziet misschien alleen catering en horecaproductie, maar eigenlijk is Firma van Buiten een bedrijf dat zijn deelnemers helpt met arbeidsintegratie.”

Nu zou je misschien kunnen denken dat de zussen Kleijweg allebei een maatschappelijke studie gedaan hebben, maar niets is minder waar. Anne heeft op het Grafisch Lyceum gezeten, Femke heeft de Middelbare Hotelschool gedaan. “Horeca leek mij eigenlijk helemaal niks”, vertelt Anne. “Onze ouders waren de eigenaren van het Stads-koffyhuis, wij zijn boven de zaak opgegroeid. De horeca sprak mij totaal niet aan.” Maar toen kwamen er een aantal dingen bij elkaar. “18 jaar geleden werd onze neef Menno geboren, hij heeft het Syndroom van Down. Door hem kwamen Femke en ik erachter dat het heel erg leuk is om met mensen met een beperking te werken. Toen vervolgens de Wereldzaak op zoek was naar iemand die het restaurant wilde overnemen, sprak ons dat aan. Want bij de Wereldzaak werd oa ook gewerkt met mensen met een beperking. We hebben het een jaar uitgeprobeerd en hebben toen de zaak overgenomen. Dat is nu vijf jaar geleden.”

Firma van Buiten
Foto: Monique Rodenburg
Catering

Bij de overname hebben Femke en Anne wel het een en ander veranderd aan de formule van de Wereldzaak. Anne: “Wij hebben er een catering- en horecaproductiebedrijf van gemaakt in plaats van een restaurant. Ons hoofddoel zijn onze deelnemers helpen, en deze vorm van bedrijfsvoering biedt hen meer structuur.” En dat is een succes: Firma van Buiten catert veel feesten, wordt ingehuurd door bedrijven en runt het restaurant van leerwerkbedrijf Werkse. Verder maken ze bijvoorbeeld soep voor Uit de Kunst, appeltaart voor Kek en het Stads-koffyhuis.

Buurtkippenhok
Firma van Buiten
Foto: Monique Rodenburg

Daarnaast hebben de zussen twee jaar geleden het buurtkippenhok geadopteerd in het Hof van Delftpark. “De gemeente wilde de dierenweide sluiten en dat wilden wij absoluut voorkomen. Wij kwamen als kind vaak bij die kinderboerderij. Toen hebben wij het overgenomen. We hebben nu 140 kippen rondlopen in het Buurtkippenhok en verkopen de eieren. Onze deelnemers en betrokken buurtbewoners zorgen voor ze, want we vinden het belangrijk om te laten zien dat je ook in de stad streekproducten kunt ontwikkelen.”

Firma van Buiten
Foto: Monique Rodenburg
Zin om te werken

Het mooiste aan Firma van Buiten vindt Anne dat het bedrijf een echt bedrijf is. “Maar wél met een maatschappelijk doel. Het is een echte win-win situatie dus.” De 30 tot 35 deelnemers die werken bij Firma van buiten komen uit alle lagen van de bevolking en hebben allerlei achtergronden. “Van 14 tot 64 jaar werken ze hier samen: het is echt een mini-maatschappij. Ik denk dat dat de kracht is van de formule. De deelnemers moeten gewoon aan de slag, of ze nu langdurig werkloos zijn en weer leren werken, een taakstraf hebben of beperkt zijn. Doordat ze naast elkaar werken leren ze elkaar dingen. En als jij altijd onderaan de ladder hebt gewerkt en nu ineens leiding mag geven, krijg je ineens weer heel veel zin om te werken.


Meer over Firma van Buiten ontdekken?

Firma van Buiten traiteurs

Gesloten09:00 - 16:30

Jacoba van Beierenlaan 81/83, Delft

Bekijk meer:traiteurs

adv.