Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Eveline en Folkmar wonen met gehandicapten: ‘het is net een normaal gezin’

Door Ilse Zoutewelle 9 maart 2018

Eveline en Folkmar wonen in een oud schoolgebouw aan de Mijnbouwstraat. Maar dat is nog niet eens het meest bijzondere aan hun woonsituatie: ze wonen samen met acht gehandicapte mensen. “We geven ze een normaal thuis, want dat is in een instelling heel lastig.”

Eveline heeft jaren gewerkt als manager in de gehandicaptenzorg en dacht op den duur: dit moet anders. “Ongeveer 33 procent van al het geld dat binnenkomt, gaat naar iets anders dan de mensen. Dat vond ik niet oké.” Ze kwam erachter dat het daadwerkelijk anders kon in een Thomashuis. “Dit is een kleinschalige woonvorm waar volwassenen met een verstandelijke beperking wonen, samen met een echtpaar dat hen begeleid. Iedere bewoner heeft een eigen kamer. Dit sprak mij enorm aan: de lijntjes zijn kort én je kunt mensen een veilige plek bieden.”

24/7 verzorging

Na een aantal jaren konden Eveline en Folkmar aan de slag in Delft. “Ik kom uit de logistiek en heb in de tussentijd een opleiding voor de gehandicaptenzorg gedaan. Toen het aanbod uit Delft kwam, hebben we het meteen aangenomen,” vertelt Folkmar.

De kat, poppelee

‘Ze verrassen je elke keer’

Eveline en Folkmar zijn zo’n beetje 24/7 bezig met de bewoners. “Gelukkig hebben we wel personeel, maar je bent wel véél aan het werk.” Dit hou je niet vol wanneer je niet héél veel liefde hebt voor het werk. “Het is nooit saai: de bewoners verrassen je iedere keer weer”, vertelt Eveline. “Zo wist er laatst iemand ineens niet meer hoe hij moest afwassen. Heb ik het twintig minuten staan uitleggen, zegt hij: oké, dan doe ik het morgen op die manier. Intussen had ik alle afwas gedaan voor hem, haha.”

Gezellig met elkaar koffie drinken

Niets is verplicht

Behalve samen eten en afwassen is er in het Thomashuis niets verplicht. Folkmar: “De meesten hebben een ontwikkelingsleeftijd van zes jaar. Dus of ze nu een hut willen bouwen of Bassie en Adriaan kijken, voor ons is het prima. We zijn geen instelling die een heel programma heeft. Ook in het weekend zijn we net een normaal gezin: we slapen uit en daarna kijken we wel wat we doen. Soms gaan we wat drinken in de stad, dan houden we een filmmiddag.”

Manier van leven

Je hoort het al: voorlopig zijn Eveline en Folkmar het nog láng niet zat. “De meeste echtparen doen het tien jaar”, vertelt Eveline. “Ik denk dat wij dat ook gaan doen: daarna ben je wel op, want het is een intensieve manier van leven. Maar wél een hele mooie.”


Meer over Thomashuis Delft Centrum ontdekken?

Thomashuis Delft Centrum verpleeghuizen

Mijnbouwstraat 25, Delft

Bekijk meer:verpleeghuizen

adv.