Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Esmee runt haar eigen conceptstore met lunchroom: ‘Ik stapte er zonder horeca-ervaring in’

Door Danique Beijer 9 mei 2020

Conceptstores zijn superhip. Maar ook lekker toegankelijk, vol met leuke spullen en je krijgt er vaak ontzettend veel zin in om de hele tent leeg te kopen. In Delft hebben we ook een aantal van die toffe winkels. Vandaag spreken we Esmee van der Kooij, de nieuwe eigenaresse van Pleck.
Pleck is een zaak waar je terecht kunt voor een kop koffie, lunch, planten, sieraden, kleding en cadeautjes. De zaak zit al zo’n vijf jaar in Delft, maar heeft sinds vorig jaar september een nieuwe eigenaresse.

Overname van Pleck

Esmee vertelt: “Ik maak al een ruime tijd zelf sieraden en kocht ook kleding in om te verkopen op mijn webshop. Zo kwam ik bij Pleck terecht. Anita, de vorige eigenaresse, vertelde vorig jaar februari dat zij overwoog om te stoppen met de zaak. Toen had ik zoiets van: ‘dit is mijn kans’. Telkens als ik over het idee om de zaak over te nemen nadacht, voelde ik adrenaline vrijkomen. Ik ben toen met dit idee naar mijn vader gestapt. In eerste instantie moest hij lachen, maar een aantal dagen later had ik een plan van aanpak op papier staan.” Ook haar vader vond dat Esmee deze kans moest grijpen. “Toen ben ik naar Anita gestapt. Zij was meteen enthousiast en vond het heel leuk dat de zaak zou blijven bestaan. We zijn toen om de tafel gaan zitten en op 1 september kreeg ik de sleutel van het pand,” aldus Esmee.

Geen horeca ervaring

“Ik heb eigenlijk helemaal geen horeca ervaring, maar in de maanden voor september ben ik mee gaan lopen in de zaak. Anita heeft me toen alles geleerd over de keuken en over het maken van koffie”, aldus Esmee. Dat was aan het begin heel spannend voor de 29-jarige. “Daar was ik wel écht zenuwachtig over! Maar: ik had het wel snel onder de knie. Daarbij heb ik ook personeel die allemaal wisten hoe het moest. Zij hebben me er aan het begin goed doorheen gesleept.”

Veranderingen in de winkel

Op de vraag of zij dingen aan Pleck heeft veranderd, antwoordt Esmee: “Ik heb zeker dingen veranderd. Toen ik de sleutel kreeg, ben ik gelijk open gegaan. Ik heb wat plekjes in de winkel verhuurd aan ondernemers die ik ken van andere conceptstores. Sommige kwamen gelijk diezelfde dag om hun nieuwe plekjes in te richten. Ook heb ik de indeling van de zaak veranderd en zijn er een aantal muren geverfd. Ik heb er echt mijn eigen ding van gemaakt in de eerste maanden.”

Veranderingen in de lunchroom

Naast al die veranderingen in de winkel, is de eigenaresse ook aan het nadenken over veranderingen in de lunchroom. Dat is nu even stil komen te liggen. Esmee vertelt: “Ik ben afgelopen tijd tijdens het coronavirus gewoon open gegaan. Alle omzet die ik draai, is mooi meegenomen. De eerste weken was het stil, maar nu weten mensen ons wel te vinden voor een koffie to go. Ik heb mijn klanten in deze periode beter leren kennen. Verder heb ik alvast goed kunnen nadenken over toekomstige veranderingen.”

Toekomst

Want plannen om met Pleck door te gaan heeft de eigenaresse zéker. Esmee vertelt: “Misschien komt er in de toekomst wel een webshop. Maar de stenen winkel en lunchroom houd ik ook nog jaren hoor, dit is echt mijn passie. Ik ben hartstikke blij dat ik deze stap heb genomen. De winkel wordt steeds mooier en ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Het blijft werken natuurlijk, maar dan met héél veel plezier. Wel zou ik de lunchroom iets meer op de kaart willen zetten. Dat is mijn doel voor volgend jaar.”


Meer over Pleck Delft ontdekken?

Pleck Delft conceptstores

Gesloten10:00 - 18:00

Voldersgracht 17-a, Delft

Bekijk meer:conceptstores

adv.