Ellen van ‘t Postkantoor: ‘Ons huis ziet het er nagenoeg hetzelfde uit’

Door Ilse Zoutewelle 10 augustus 2018

Toen Ellen en Martijn vijf jaar geleden het oude postkantoor aan de Hippolytusbuurt binnenstapten werden ze begroet door hangende elektriciteitsdraden, een lekkend dak en een oeroude kluis van dik staal. Ondanks dat leek het ze onwijs leuk om van deze puinhoop een horecapand te maken.Vijf jaar verder is ’t Postkantoor een populair restaurant in Delft en denken ze zelfs aan uitbreiden. “Mensen voelen zich hier thuis.”

Toen Martijn en Ellen ’t Postkantoor begonnen, hadden ze al wel horecaervaring: “Martijn had een strandtent in ’s Gravenzande en ik werkte daar ook. We waren in de zomer áltijd aan het werk en misten dan alle feestjes en verjaardagen. Het leek ons prettig om het werk wat meer over het jaar te verdelen, dus gingen we op zoek naar een pand in Delft.” Maar dat ging niet van een leien dakje: “Elke keer waren de panden nét voor onze neus weggekaapt. Tot we werden benaderd of we iets wilden beginnen in het pand van het oude postkantoor.”

Flinke verbouwing

Dat leek ze wel wat. Maar een uitdaging was het wel. “Het was helemaal leeg. Er hingen elektriciteitsdraden uit het plafond, de postkamer zat vol lekkage en het was natuurlijk helemaal niet ingericht als horecapand. Daarnaast stond er óók nog een kluis die onmogelijk te verplaatsen was.” Toch gingen Ellen en Martijn de uitdaging aan. “We hebben drie maanden verbouwd en de hele bouw zelf geleid. Dat zou ik niet nog eens doen, haha. Maar we hadden precies in ons hoofd hoe we het wilden hebben, dus handig was het wel.”

postkantoor delftAlles zelf ingericht

Hoe wilden ze het hebben, dan? “We wilden op het terras het gevoel van de strandtent naar de stad halen. Binnen wilden we een gezellige huiskamersfeer creëren waar je lekker je schoenen uitschopt en ontspant.” Dat deden ze vooral door het meubilair. “We zijn naar Indonesië gegaan en hebben twee containers gevuld met spullen. Alle stoelen, tafels en bedden van het terras komen daarvandaan. We hebben het hele pand zelf ingericht, tot de asbakken aan toe.”

postkantoor delftAllegaartje

Binnen is het een soort allegaartje geworden met meubels uit de jaren ’50 en ’60. “We zijn niet echt van die conceptdenkers, we bekijken gewoon wat we leuk vinden en zorgen dat het een beetje bij elkaar past. Dat was nog best wel spannend, hoor. Want een petrolblauwe muur en een vogelkooi met lampen erin zag je toen nog nergens. Ik was echt bang dat mensen het niks zouden vinden.”

Thuis ziet het er hetzelfde uit

Doordat Martijn en Ellen ’t Postkantoor helemaal zelf hebben ingericht, voelt het hier voor hen echt als thuis. “Ons huis ziet het er nagenoeg hetzelfde uit, haha. We hadden laatst bijna dezelfde open haard gekocht als hier. Toen zei ik, nee: we moeten écht een andere uitkiezen.”

postkantoor delftVeel vaste gasten

Gasten lijken het ook te merken dat ’t Postkantoor een soort tweede huiskamer is. “Vanaf het moment dat we open zijn, komen er steeds nieuwe mensen bij die vervolgens nooit meer weggaan. We horen vaak dat dat komt door de relaxte sfeer. Als je wilt, kun je hier gewoon met je bord op schoot eten of zelfs liggend eten op één van de bedden.”

Steeds drukker

Door al die trouwe klanten wordt het steeds drukker bij ’t Postkantoor. “We waren aan het begin uitgegaan van zo’n veertig gasten in de avond. Nu zitten er rustig 120 mensen te eten: daar hadden we totáál niet op gerekend. Daarom zijn we nu van plan om de keuken te gaan uitbreiden, anders is het niet meer te doen.”

‘Al loopt je zaak nog zo goed, je moet je nergens te goed voor voelen.’

Ondanks dat ’t Postkantoor zo groot is, zal je Ellen er niet op betrappen dat ze zich ergens te goed voor voelt. “Martijn en ik staan gewoon een paar dagen per week op de vloer. Dan weet je ook weer waarom je ooit bent begonnen, want het is zo leuk om feedback van gasten te krijgen. Maar als ik de toiletten zou moeten poetsen, zou ik dat ook doen. Al loopt je zaak nog zo goed, je moet je nergens te goed voor voelen.”

’t Postkantoor Delft restaurants en horeca

nu gesloten10:00 - 00:00

Hippolytusbuurt 14, Delft

Bekijk meer:restaurants en horeca