Domenico van Stromboli: ‘Er werken alleen Italianen in de keuken, dat is ons geheim’

Door Ilse Zoutewelle 12 april 2019

Eén van de populairste pizzeria’s van Delft is Stromboli, ontdekten we laatst. Al 56 jaar wordt het familierestaurant gerund door de familie Cataldi. Eerst door Domenico, nu ook door zijn zoons Raffaele en Thom. “We behandelen onze gasten als vrienden, dat vinden we belangrijk.”

stromboli delft
Stromboli in 1982 met een mini-Raffaele. Foto: Stromboli

Die goede band met hun gasten is er al jaren, want sommige Delftenaren komen al drie generaties bij de pizzeria. Het begon toen Stromboli nog in het piepkleine pandje gevestigd zat op Markt 6. “Ik ben als gastarbeider naar Nederland gekomen en werkte in een fabriek. Ik kende de eigenaar van Stromboli en hij vroeg of ik bij hem wilde werken”, vertelt Domenico. “Dat leek me wel wat. Na een paar jaar besloot hij een nieuw restaurant in Overijssel te openen en kreeg ik de mogelijkheid om Stromboli over te nemen. Die kans greep ik met beide handen aan!” Maar de eigenaar vertrok niet voor hij Domenico had geleerd hoe je de beste pizza’s bakt. “Hij kwam uit een bakkersfamilie en wist als geen ander hoe je een goed deeg maakt.”

Pandje erbij

Domenico had al snel de kneepjes van het vak te pakken. Dat moest ook wel, want het was ontzettend druk bij de pizzeria. “Ik moest gasten op den duur vertellen dat er over drie weken weer een plekje vrij was. Dat kon natuurlijk niet en dus nam ik het pand van de buren erbij.”

Familiebedrijf

Zijn zoons Raffaele en Thom groeiden op in de zaak en gingen er ook aan de slag. “Ik begon als dertienjarige in de afwas, groeide door naar bediening en en toen ben ik mede-eigenaar geworden van het restaurant”, vertelt Raffaele. Waarom hij in de zaak is gegaan? “Alles wat je doet zie je terug, van het maken van een pizza tot het bedienen van een gast. Je bent elke dag aan het werk met de familie om de zaak een beetje mooier te maken. Dat is prachtig.”

Altijd lachen

In de tussentijd kwam óók broertje Thom in het restaurant werken. “Raffaele vroeg of ik bij hem wilde komen werken. Ik kon geen nee zeggen.” Er is nóg een broer, maar die zit niet in de zaak. “Hij heeft drie weken in de bediening gestaan maar vond het helemaal niks”, lacht Thom. “Hij zei: hoe kunnen jullie altijd lachen? Tja, dat gaat bij ons vanzelf. Nu doet hij de vormgeving en huisstijl voor ons.”

Alleen Italianen in de keuken

Hoe kan het nu dat Stromboli al zó lang bestaat? Dat zit ‘m voor een deel in de pizza. “Wij zullen nóóit iemand die geen Italiaan is in de keuken zetten”, vertelt Domenico. Waarom dan niet? “Net als Nederlanders als kind bij oma in de keuken staan terwijl ze appeltaart bakt, groeien Italianen op met pasta en pizza”, vult Raffaele aan. “Ze leren waar de beste producten vandaan komen en hoe je het perfecte deeg maakt. Dat valt bijna niet aan te leren als je niet uit Italië komt.”

Goede sfeer

Stromboli is ook geliefd onder Delftenaren vanwege de goede sfeer. “Sommige gasten zijn zelfs vrienden geworden”, vertelt Domenico. “We weten van al onze vaste gasten (en dat zijn er veel) waar ze van houden, wat ze drinken enzovoorts. Daarnaast is er altijd iemand van de familie aanwezig, dat vinden we belangrijk. Zo weet je dat je bij een échte Italiaan bent.” Het werkt ook wel mee dat Domenico een typische joviale Italiaan is die met iedereen een praatje maakt. “Ze zeggen altijd: je bent brutaal, maar wel leuk.”


Meer over Restaurant en wijnbar Stromboli ontdekken?

Restaurant en wijnbar Stromboli restaurants en horeca

Vandaag gesloten

Markt 6-10, Delft

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.