Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse helden: Hans en Nellie van de oudste buurtsuper in Delft

Door Ilse Zoutewelle 13 mei 2016

Als je al 47 jaar met elkaar samenwerkt in een supermarkt, is het een groot gemis als een van de twee uitvalt door ziekte. Het overkwam Nellie Meijer, de vrouw van Hans Meijer. Samen zijn ze eigenaar van een van de oudste supermarkten van Delft: Supermarkt Hans Meijer aan de Rotterdamseweg.

Maar je moet niet denken dat Nellie het op zich laat zitten. Als je de winkel binnenstapt is er een dikke kans dat Nellie je vriendelijk begroet vanachter de kassa. “Nu Hans 3 weken in het ziekenhuis heeft gelegen komt zijn zus wat vaker helpen. Maar het is wel even wennen om dingen als de inkoop zelf te moeten doen,” vertelt Nellie. Ook de zoon van Nellie en Hans helpt zo af en toe een handje mee, want het supermarkt-wezen zit de Meijers echt in het bloed. “Hij is eigenaar van twee Jumbo-supermarkten en neemt de zaak later misschien over.”

Ook bij Hans Meijer zelf zat het er al vroeg in: hij hielp al van kinds af aan met zijn moeder mee in de supermarkt, die de zaak in 1956 overnam. Daarvoor zat er een boerenbedrijf dat er sinds 1880 boter, kaas en eieren verkocht. “Toen ik 15 was en Hans en ik al verkering hadden, vroeg hij me of ik misschien wilde komen helpen in de winkel omdat zijn zus ging trouwen. Mijn vader zei dat ik niet moest gaan samenwerken met mijn verkering, want dat kon nooit goed gaan. Als eigenwijze puber luisterde ik natuurlijk niet. En het samenwerken gaat nu al 47 jaar uitstekend, haha.”

Supermarkt Hans MeijerKleinschalig

Dat de supermarkt een echt familiebedrijf is merk je als klant direct. Je wordt vriendelijk begroet in het relatief kleine winkeltje. Wanneer je bij de kassa staat is Nellie of een van de andere medewerkers (die ook allemaal al zo’n 25 jaar in dienst zijn) altijd oprecht in je geïnteresseerd. “Mijn kinderen grappen altijd dat ik van iedereen wil weten waar hij woont. Ik hoef dat niet altijd van iedereen te weten hoor. Maar ik vind het wel leuk om te horen!” Die gezelligheid en persoonlijke aandacht is misschien wel het geheim van Supermarkt Hans Meijer, want andere buurtsupers zijn allang uit het straatbeeld verdwenen. “Je kunt trouwens wel merken dat kleinschaligheid weer populairder wordt. Als er nieuwe studenten in de winkel komen hoor ik ze vaak roepen: o, wat schattig! Daarnaast zijn we misschien klein, maar we hebben alles. Dat verbaast veel mensen vaak. Verder komt ons brood van bakker Ammerlaan. Dat is toch een stuk beter dan het brood uit de gemiddelde supermarkt. Je merkt dat mensen daar voor komen.”

Supermarkt Hans MeijerGewoon hetzelfde

In al die jaren dat Hans en Nellie de supermarkt runnen, hebben ze de omgeving flink zien veranderen. Zo stond Huize Starrenburg, zoals de boerderij heette, buiten de stadsmuren van Delft. Later werd er steeds meer bijgebouwd, waaronder een grote verffabriek. “Tegenover de supermarkt zat de ingang van de fabriek. Er kwamen regelmatig arbeiders langs om melk te kopen als ze giftige lucht hadden ingeademd. Zo konden ze het gif neutraliseren.” In de loop van de tijd maakte de verffabriek plaats voor de appartementen die er nu staan. “Dat vind ik ook wel gezellig, want nu zijn er veel meer mensen die even voor de dagelijkse boodschappen langs komen. En in al die tijd zijn wij gewoon dezelfde supermarkt gebleven.”


Meer over Supermarkt Hans Meijer ontdekken?

Supermarkt Hans Meijer supermarkten

Geopend08:00 - 18:00

Rotterdamseweg 97, Delft

Bekijk meer:supermarkten

adv.