Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Delftse drogist Ruud krijgt zelfs bestellingen uit Zwitserland en Dubai

Door Ilse Zoutewelle 14 april 2017

Je zou het misschien niet denken als je bij winkelketen De Tuinen (nu Holland & Barret) binnenloopt, maar de oorsprong van de zaak ligt gewoon in onze Delftse Choorstraat. Drogisterij Papillon was de winkel van De Tuinen-oprichter Jan van Vondelen. Anno 2017 bestaat de zaak nog steeds. Eigenaar Ruud Ronteltap vertelt hoe hij al 40 jaar dicht bij zijn roots blijft.

“Ik heb de winkel in 1978 samen met een partner overgenomen van Jan van Vondelen, die hem in 1972 heeft opgericht. Hij ging het concept van Papillon verder ontwikkelen in de tuin van New Babylon in Den Haag.” In 1978 was Papillon anders dan nu: “In plaats van potjes met supplementen, kwamen mensen kruiden halen. Die hielpen op een natuurlijke manier met de genezing. Ik was vervolgens een half uur bezig om die kruiden te mengen: een paar gram van dit, een paar gram van dat.”

Zelfgemaakte shampoo

Naast de kruidenmengsels maakte Ruud als échte drogist wel meer zelf: “ik kookte zelf hoestdrank, maakte shampoo, crèmes, bijenwas… Noem maar op.” Veertig jaar later doet hij dat niet meer zelf. “De hygiëneregels zijn zo streng dat dat niet meer te doen is. Maar omdat ik het vroeger wel zelf heb gemaakt, weet ik wat alle ingrediënten betekenen. Zo kan ik precies zien of de ingrediënten van een product goed zijn, of niet.”

Supplementen voor de overgang

Maar sommige producten laat Ruud nog wel speciaal voor hem maken, zodat hij weet wat er in zit. “Zo laat ik de hoestdrank en de supplementen maken.” Inderdaad: de geneeskrachtige kruiden zijn vervangen voor supplementen. “Kruiden zijn de ene keer krachtiger dan de andere keer en daarmee best onbetrouwbaar.” Nog steeds ontwikkelt Ruud de supplementen zelf: “Zo heb ik een heel oud recept voor een supplement dat fantastisch werkt tegen de overgang. Klanten komen uit heel Nederland naar hier voor dat supplement. Ik heb zelfs klanten in Zwitserland en Dubai naar wie ik het opstuur!”

Vergeten kruiden

De kruiden zijn trouwens nog niet helemaal verdwenen uit de winkel: als je binnenstapt bij  Papillon is het eerste wat je opvalt de énorme rij aan potten met kruiden. “Veel mensen denken dat ze hier voor de sier staan”, lacht Imelda. Maar het tegendeel is waar: “We vullen sommige potten dagelijks aan.” Waarom zouden mensen hun kruiden dan bij Papillon kopen en niet gewoon bij de supermarkt? Ruud legt het uit: “Wij kopen het direct vanaf de boot in Rotterdam in. Dat betekent dat de kruiden supervers zijn en veel meer smaak hebben. Het duurt soms een jaar voor diezelfde kruiden in de supermarkt staan.” En met 120 kruidenpotten heeft de gezondheidswinkel op z’n zachts gezegd ook genoeg keuze, waaronder een aantal ‘vergeten’ kruiden. “We hebben bijvoorbeeld ook krijtpoeder. Als je een schepje daarvan bij de rabarber doet, gaat het zurige eruit.”

Niet bang voor concurrentie

Om deze reden is Ruud absoluut niet bang voor concurrentie van zijn grote broer De Tuinen. “Ik heb in die veertig jaar enorm veel kennis opgedaan en ik weet waar mijn producten vandaan komen. Daarnaast heb ik mijn eigen spullen én ken ik mijn klanten.”

Drop hoort erbij

We zijn alleen nog benieuwd: wat doet dat énorme assortiment drop in een gezondheidswinkel? Ruud lacht: “We blijven toch een drogisterij en vroeger was drop een geneesmiddel. Het hoort erbij en dat laten we lekker zo!”


Meer over Drogisterij Papillon Delft ontdekken?

Drogisterij Papillon Delft drogisterijen

Gesloten09:15 - 18:00

Choorstraat 60, Delft

Bekijk meer:drogisterijen

adv.