Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deborah is illustrator: ‘Mijn ontwerpen gaan de hele wereld over’

Door Martine Wooning Berkhuizen 23 oktober 2020

Vroeger kreeg Deborah Lijgraaf (40) te horen dat je maar beter niet naar de kunstacademie kon gaan. Daar was toch geen brood mee te verdienen. Gelukkig volgde ze haar hart en tekent ze inmiddels voor uitgeverijen, stofproducenten, tijdschriften én heeft ze een eigen merk: By Bora. Wij spraken haar over het onzekere bestaan als illustrator.

“Als kind kon ik al goed tekenen en iemand zei dat ik naar de kunstacademie moest gaan. Dat idee heb ik opgeslagen en nooit meer losgelaten. Dit is wat ik kon en wilde doen. Met hard werken en doorzetten lukt het me aardig”, vertelt Deborah.

Amerikaanse drukkerij

“Ik begon met illustraties voor lesboeken, maar tien jaar geleden wilde ik mijn eigen tekeningen op gordijnen printen. Online vond ik een Amerikaanse drukkerij. Hier kon ik mijn creaties naartoe sturen en zij printten het op stof. Zo ging het balletje rollen en werd ik ook gevraagd voor designs op stoffen”, aldus Deborah. “De drukkerij hield elke week een wedstrijd om een nieuw ontwerp te maken met een bepaald thema. Dit daagde mij uit om verder te ontwerpen. Vervolgens konden klanten wereldwijd het design dan kopen bij de drukkerij.”

Koninklijk design

Iets meer dan een jaar geleden was Deborah landelijk nieuws, want een klant zag haar design voorbij komen op wel een hele bijzondere plek. “Het nieuwe regeringsvliegtuig werd gepresenteerd en op die stoelen lagen kussens met mijn Delfts Blauwe print”, vertelt Deborah lachend. “Daar stond ik wel even van te kijken ja, want de print hadden ze via die Amerikaanse drukkerij gekocht. En nee, ik heb helaas niet een rondje met het vliegtuig mogen maken als bedankje.”

Tekst gaat verder onder de foto

Haar chaos schuurtje

Chaotisch schuurtje

De webshop runt ze vanuit haar eigen huis. “Mijn man en ik zijn allebei fan van motorrijden. Vroeger hadden we in de garage een hele stoere motor staan met zijspan. Die heeft plaats moeten maken voor mijn stoffen en garen. Het hele huis staat trouwens vol met mijn spullen voor de verkoop. Ik vind het heerlijk om aan huis te werken en zo mijn eigen tijd in te delen. De kinderen hoeven niet naar de opvang, ik verstuur de pakketjes wel als zij liggen te slapen.”

Hard werken

“Natuurlijk is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn”, vertelt Deborah. “Er is geen vastigheid en met drie kinderen thuis moet er zeker genoeg brood op de plank komen. Maar ik vind het niet erg om hard te werken en ik doe wat ik leuk vind. Dat is een hoop waard. Mijn man Marc heeft zelfs zijn full time baan in de IT opgezegd om mij te helpen met de webshop. Nu kan ik mij focussen op het creatieve proces en neemt hij de zakelijke kant waar.”

Benieuwd wat Deborah allemaal voor een toffe designs en spullen maakt? Neem dan zeker even een kijkje op haar webshop www.by-bora.com.

Lees ook:

kinki kappers delft

Even voorstellen: Dit zijn de Kinki kappers uit Delft

Denk je aan Kinki kappers in Delft, dan denk je aan veel kleur, kekke kapsels en een trendy uitstral...

Drie dagen geen boodschappen doen: wij geven een HelloFresh pakket naar keuze weg

Tot en met dinsdag 27 oktober maak je bij indebuurt Delft kans om één van de vijf HelloFresh-tegoedb...

Herfstvakantietip: 5 x bordspellen met een Delftse draai

Herfstvakantie in een gedeeltelijke lockdown, hoe komen we die door? Een beetje Netflix hier en daar...

adv.