De Delftse chocoladerepen van Richard vliegen de hele wereld over

van-der-burgh-chocolaad

Wanneer je Richard van der Burgh bezig ziet in zijn chocolaterie aan de Vrouwenregt, zou je denken dat hij zijn hele leven niet anders heeft gedaan. Maar dat is dus niet waar: tot 2010 werkte hij bij een bank. Toch koos hij ervoor om chocoladerepen te gaan maken onder zijn eigen merk ‘van der Burgh Chocolaad’. Intussen liggen de repen zelfs bij het Rijksmuseum en de Bijenkorf! Richard vertelt hoe hij dit voor elkaar heeft gekregen.

Richard had tot 2010 geen extreme voorliefde voor koken of bakken. Chocolade vond hij lekker, maar daar hield het wel mee op. Het idee om ooit een eigen bedrijf te hebben, was er al wel lang. “Iedere vakantie zei ik tegen mijn vrouw: ik zou wel iets voor mezelf willen beginnen. Wat precies, dat wist ik niet. Het leek me gewoon tof.” Toen hij door het faillissement van zijn toenmalige werkgever DSB op straat kwam te staan, ging hij er écht werk van maken. “Een vriendin stuurde een Youtube video waarin werd uitgelegd hoe chocolade gemaakt wordt. Dat vond ik zó gaaf. Ik dacht: dit ga ik doen!”

van-der-burgh-chocolaadOefenen, oefenen, oefenen

Dus kocht Richard een bak om chocolade in de smelten, keek hij oneindig veel video’s en oefende hij in zijn eigen keuken tot hij er zo’n beetje bij neerviel. Toen hij het chocolade smelten, temperen en gieten eenmaal onder de knie had, was de wikkel aan de beurt. “Ik wilde dat mijn chocolade een cadeautje was. Echt iets speciaals. Daarom ging ik op zoek naar wikkels die daarbij passen. Die vond ik bij een klein zaakje.”

Van der Burgh Chocolaad bij KLM

Toen het plaatje compleet was, opende Richard zijn webshop. “Dat begon langzaam met vrienden en kennissen die de repen kochten. Maar ineens werd ik benaderd door de franchisenemer van Simon Lévelt uit Hoorn, of ik mijn chocolade niet in zijn winkel wilde verkopen. Dat leek me wel wat!” Een goed begin, maar de échte klapper kwam pas toen KLM de repen aan boord wilde verkopen. “Via via kwamen ze achter mijn bestaan. Ze vonden het gaaf dat ik zo ambachtelijk werk.”

Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat

En daar kwam de eerste bestelling van 3500 repen. “Dat was een behoorlijke operatie, want ik had alleen mijn eigen keuken en een klein smeltbakje. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat heb ik repen staan maken.” Sindsdien ging het snel: steeds meer winkels wilden zijn repen verkopen.

van-der-burgh-chocolaadAlles gaat nog steeds met de hand

Maar vanuit huis werken, ging hem niet meer worden. “Op den duur stond de hele gang vol dozen, het leek wel een pakhuis.” Gelukkig stond er een pandje te huur aan de Vrouwenregt. Dat was aan het begin wat groot, maar intussen staat ook deze ruimte aardig vol. Dat is ook niet zo gek, want alles wordt nog steeds met de  hand gedaan. “Ik heb vijf mensen in dienst die helpen de chocolade in vormen gieten, vulling erin te doen en vervolgens in te pakken.”

van-der-burgh-chocolaadZelf bedachte combinaties

Bij Van der Burgh Chocolaad koop je trouwens niet alleen ‘gewone’ chocolade: Richard bedenkt zijn eigen smaken. “Ik denk gewoon na: wat smaakt er lekker bij chocolade? Zo heb ik een reep met koffie, waarbij er gemalen koffiebonen door de chocolade gaan. Hierdoor krijg je een heerlijk knisperend gevoel in je mond.” Soms bedenkt hij ook gewaagdere combinaties: “Ik werk samen met sterrenchef Niven Kunz. Hij kwam laatst met het idee om een reep te maken met pure chocolade, aardbei en zwarte peper. Het resultaat is heerlijk, super bijzonder.”

Overal vind je Delftse chocolade

Intussen vind je Van der Burgh Chocolaad overal: van de Hermitage tot de Bijenkorf en zelfs achter de douane bij Schiphol. Heeft Richard nog iets te wensen over? “Jazeker, ik heb nog heel veel plannen. Ik zou graag een eigen koffie- en chocoladewinkel willen openen. Nu alleen nog wachten op het juiste moment en een goede locatie…”

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Ode aan de vrouw! 5 x interviews met succesvolle ondernemers uit Delft”

Ode aan de vrouw! 5 x interviews met succesvolle ondernemers uit Delft

Ga naar “Il Tartufo is beroemd door TikTok: ‘Mensen komen uit Eindhoven voor onze broodjes’”

Il Tartufo is beroemd door TikTok: ‘Mensen komen uit Eindhoven voor onze broodjes’

Aangeboden door PIN Voorschot

Ga naar “Jeroen en zijn vrouw runnen een hotel: ‘De receptie is nu een plantenwinkel’”

Jeroen en zijn vrouw runnen een hotel: ‘De receptie is nu een plantenwinkel’

Aangeboden door ING zakelijk

De emauspoort Jeroen en Dees

In onze gids

Ga naar “The English Bakery (by De Kat op het Spek)”

The English Bakery (by De Kat op het Spek)

  • Molstraat 19a
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Het Vermeertje”

Het Vermeertje

  • Nieuwe Langendijk 52-54
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Your Avojoy”

Your Avojoy

  • Restaurants en horeca
  • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “50% korting op 2e paar Varilux brillenglazen”

50% korting op 2e paar Varilux brillenglazen

  • DIJCK2
  • Geldig t/m 30 november 2021
Ga naar “XL-kamerplanten € 99,00”

XL-kamerplanten € 99,00

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 24 oktober 2021
Ga naar “50% korting op 2e paar Varilux brillenglazen”

50% korting op 2e paar Varilux brillenglazen

  • Van der Leeuw Optiek
  • Geldig t/m 30 november 2021
Ga naar “Hak potten 330-370 gram en stazakken 150-225 gram van € 7,17 voor € 3”

Hak potten 330-370 gram en stazakken 150-225 gram van € 7,17 voor € 3

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 24 oktober 2021
Ga naar “Alle Douwe Egberts, Senseo en L’Or van € 11,98 voor € 8,98”

Alle Douwe Egberts, Senseo en L’Or van € 11,98 voor € 8,98

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 24 oktober 2021

Vacatures

Ga naar “Nachtreceptionist”

Nachtreceptionist

  • Hampshire Hotel – Delft Centre
  • Parttime
Ga naar “Weekendmedewerker”

Weekendmedewerker

  • Nolten Delft
  • Parttime
Ga naar “Weekendmedewerker Nolten”

Weekendmedewerker Nolten

  • Nolten Delft
  • Parttime
Ga naar “Medewerker bediening”

Medewerker bediening

  • Hampshire Hotel – Delft Centre
  • Parttime
ontbijten bij restaurant swing hampshire hotel delft centre
Ga naar “Zelfstandig werkend kok”

Zelfstandig werkend kok

  • Bistro Mes Amis
  • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Vollemaanwandeling”

Vollemaanwandeling

  • Iederal
  • 19 november 2021
Ga naar “Vollemaanwandeling”

Vollemaanwandeling

  • Iederal
  • 19 november 2021
Ga naar “Relatieworkshop”

Relatieworkshop

  • Iederal
  • 3 november 2021
Ga naar “Gespreksdiner”

Gespreksdiner

  • Iederal
  • 18 november 2021
Ga naar “Geniet van 4 restaurants op 1 avond”

Geniet van 4 restaurants op 1 avond

  • 17 november 2021