Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bart Wesseling: “Relaties die ontstaan tijdens het dansen, dat vind ik mooi”

Door Ilse Zoutewelle 7 oktober 2016

“Het is een droom die uitkomt”, vertelt Bart Wesseling (44) vol blijdschap over de nieuwe locatie aan de Buitenwatersloot. “Eindelijk kan de hele dansschool weer bij elkaar zijn, net zoals vroeger. We kunnen weer gaan denken aan de toekomst.” Want de dansschool, die zit bij Bart in zijn DNA.

Letterlijk, want opa Lou begon dansschool Wesseling in 1939 aan de Spoorsingel in Hotel de Kroon. Eerst werd het pand gehuurd, later gekocht en verbouwd. Toen vader Loek de dansschool overnam, ging het gezin Wesseling boven de dansschool wonen. “Ik liep als kleine jongen al ’s avonds in mijn pyjama even door de danszaal of ging even kijken naar de lessen. Ik heb het dansen altijd mooi gevonden”, zegt Bart.

En dus ging Bart vanaf zijn achtste zelf op stijldansles. Toen hij op zijn zestiende zijn toekomstige vrouw ontmoette op een feestje, stortten zij zich samen volledig op het dansen. “Zij danste nog niet zo lang, maar pakte het heel erg snel op. We gingen wedstrijddansen en kwamen snel hogerop.” Het was ook niet zo vreemd dat Bart, zijn vrouw en Bart’s broer de dansschool in 1996 overnamen van zijn vader. “Maar er heeft nooit druk opgezeten. Ik moest helemaal niks, we wilden dit echt zelf.”

voorstraat-wesseling
Het pand in de Voorstraat

Flexibel

In al die jaren moest de familie flexibel zijn en op de ontwikkelingen inspelen. “Tot de jaren ’90 hoorde het bij je opvoeding dat je op dansles ging. Maar in de jaren ’90 veranderde dat. House-muziek kwam in opkomst en dansles was niet meer vanzelfsprekend. Daar hebben we best op in moeten spelen: we hielden zalen over, en dus gingen we zalen verhuren voor feesten en partijen. Ook begonnen we met lessen in andere dansstijlen: salsa, Argentijnse Tango en streetdance,” zegt Bart.

Toekomst

Maar die verandering had niet zo’n impact als de dag waarop ze 7 jaar geleden hoorden dat ze uit het pand aan de Spoorsingel moesten vanwege de komst van de spoortunnel. “Dat heeft er echt ingehakt in de familie. In de eerste instantie dachten we dat we heel makkelijk iets anders konden vinden.” Ze besloten tijdelijk op te splitsen in drie locaties: Sporthal Buitenhof, Eventplaza in Rijswijk en de Voorstraat in Delft. “We rekenden op drie maanden, het werd 7 jaar. Voor mijn gevoel heeft de tijd in die 7 jaar stilgestaan. We konden weinig: uitbreiden of verbouwen zat er niet in. Alle energie zat in het vinden van een nieuw pand.”

Toen ze die in 2013 eindelijk gevonden hadden, was het nog lastig. “Buurtbewoners waren bang dat er hordes jongeren zouden komen en veel herrie zouden schoppen. In de praktijk is dat dus allang niet meer zo. De meeste mensen zijn wat ouder en zijn rustig. Gelukkig zien de buurtbewoners dat zelf inmiddels ook in”, zegt hij met een glimlach. Want wat een opluchting was het toen ze het pand aan de Buitenwatersloot konden kopen. “Eindelijk kunnen we weer aan de toekomst werken. We gaan flink verbouwen, alle lessen komen weer op één plek en de dansers krijgen hun clubhuis terug.”

De borrelzaal van de vestiging in de Voorstraat
De borrelzaal van de vestiging in de Voorstraat

Relaties

Want dansschool Wesseling is een plek waar je nieuwe vrienden ontmoet en soms zelfs de liefde van je leven. “Dat vind ik het allermooiste aan het dansen”, vertelt Bart. “Iedereen is vrolijk en houdt van dansen. We zien vaak vriendschappen ontstaan tussen stellen die met elkaar op dansen zitten. Mensen die zich individueel aanmelden koppelen we altijd aan een andere danspartner. Regelmatig zien we ook hier relaties uit ontstaan. Niet zo gek, want je moet tijdens het dansen goed kunnen samenwerken en je komt best dicht bij elkaar. Dan voel je meteen of je je prettig bij iemand voelt of niet.”

Als je al sinds 1939 bestaat, gaat het om heel wat Delftenaren die elkaar hier hebben leren kennen. “Ik denk dat er inmiddels wel 50.000 mensen bij ons op dansles hebben gezeten. Allemaal leer je ze kennen en vervolgens hun kinderen ook. Er kwam hier eens iemand die zei: ‘dankzij jullie sta ik hier, anders hadden mijn ouders elkaar nooit ontmoet’. Mooi he!”

Kinderen op dansles

Nu heeft Bart heel wat toekomstplannen voor de dansschool. “We willen de jeugd weer aan het dansen krijgen. Dat doen we bijvoorbeeld door cursussen te geven op basisscholen. We merken dat dat echt goed voor ze is. Kinderen zijn zo individualistisch tegenwoordig. Ze zitten alleen op hun telefoon en doen individuele sporten. Met dansen leren ze elkaar aanraken en samenwerken. Dat is aan het begin heel raar, maar wel heel goed voor ze.”

Ook jongeren gaan stijldansen weer leuk vinden. “We hebben nu voor het eerst weer aanmeldingen van meisjes van 14/15 voor stijldansles. Natuurlijk moeten die ook een partner hebben, dus daar zijn we nog naar op zoek. Mijn zoon van 15 heeft inmiddels toegezegd: dit is voor het eerst dat hij iets gaat doen met dans”, zegt Bart blij. “Maar alleen omdat hij het zelf wil. We hopen natuurlijk dat hij of een van zijn zussen later de dansschool overneemt, maar we pushen hem niet. Dat deden mijn ouders ook niet.”


Meer over Dansschool Wesseling ontdekken?

Dansschool Wesseling dansscholen

Gesloten17:00 - 22:45

Buitenwatersloot 327, Delft

Bekijk meer:dansscholen

adv.