Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Met je handen in de inkt bij Atelier Indrukwekkend

Door Ilse Zoutewelle 8 juli 2016

Als je binnenstapt bij Atelier Indrukwekkend word je begroet door allerlei eh, indrukwekkende apparaten. Grote ijzeren staven, rollers en rekken glanzen je tegemoet. Tussen de apparaten door hangen met de hand bedrukte T-shirts en tasjes die worden gemaakt met die apparaten. Achterin de zaak staat eigenaresse Kirsten Peerdeman (25) de inkt van haar handen te spoelen. “Ik zit het liefst zoveel mogelijk met mijn handen in de inkt.”

Vanaf groep 3 wist Kirsten het al: ik wil ondernemer worden. “Wat precies wist ik nog niet, maar een eigen bedrijf zou er komen”, vertelt ze. “Mijn ouders hebben ook een eigen bedrijf, en ik vond dat zo leuk! Toen ik 17 was ben ik naar de kunstacademie in Rotterdam gegaan onder het mom van ‘ik kan na mijn 21ste altijd nog een andere studie doen’. Dat bleek toen ik eenmaal klaar was iets lastiger. Maar ik was inmiddels al verknocht aan etsen, zeefdrukken en andere manieren van drukken”.

Atelier Indrukwekkend
T-shirts liggen hier te drogen nadat ze zijn gedrukt

Werkplaats

Dus besloot Kirsten een werkplaats te starten waar ze onder meer kleding, kaarten en kussens bedrukt. De ontwerpen maakt ze zelf, het drukken gebeurt op ambachtelijke manier met echte persen. “Maar ik wilde wel laagdrempelig blijven met mijn atelier. Daarom zit ik in de binnenstad. Vaak zitten dit soort drukwerkplaatsen ergens achteraf op een industrieterrein en kan je er alleen op afspraak naar binnen. Doordat ik hier ook kaarten en andere producten verkoop, loopt iedereen hier gewoon naar binnen. Ook mag iedereen gebruik maken van mijn werkplaats, mits je een cursus of workshop hebt gevolgd op het gebied van het drukwerk dat je wilt doen. Zo is het zeefdrukken iets van iedereen.”

Dorpse gezelligheid

Het is best bijzonder dat Kirsten in Delft terecht is gekomen: ze is opgegroeid in West-Friesland en heeft gestudeerd in Rotterdam. “Toen ik ging studeren ben ik naar Delft verhuisd, ik vond Rotterdam veel te groot. Delft heeft die dorpse gezelligheid, maar tegelijkertijd ook de voordelen van de stad. Je kunt prima in je oude kloffie naar de supermarkt zonder dat mensen raar naar je kijken.” Het dorpse merkt ze ook nu ze onderneemt in Delft. “De ondernemers hier gunnen elkaar iets. Zo doe ik het drukwerk voor Miss Morrison en stichting Stunt. Andersom heeft Stichting Stunt bijvoorbeeld een stellage gemaakt waardoor ik op locatie kan drukken.”

Atelier IndrukwekkendAandacht

De producten die Kirsten verkoopt in haar winkel zijn allemaal met de hand gemaakt. Het meeste heeft ze zelf gedrukt, maar een aantal producten zijn ook gemaakt door mensen die gebruik maken van haar atelier. “Zo zijn de T-shirts met de gloeilamp erop een ontwerp van een architect. Hij wilde de voor- en achterkant bedrukken, dat is een stuk lastiger. Ik help hem dan even, zoals anderen mij weer helpen als ik vast zit in een ontwerp.” Het mooiste aan het vak vindt Kirsten dat je alles met aandacht moet doen. “Zo kan je bijvoorbeeld met linoleum op stof drukken. Voor zo’n linosnede ben ik rustig 40 uur aan het gutsen. Er zit dus enorm veel tijd en liefde in zo’n shirt. Nadeel is wel dat ik vaak zo geconcentreerd bezig ben, dat ik helemaal vergeet te eten. Daarom komt mijn vriend altijd even langs voor de lunch, haha.”


Meer over Atelier Indrukwekkend ontdekken?

Atelier Indrukwekkend hobbywinkels

Vandaag gesloten

Achterom 94, Delft

Bekijk meer:hobbywinkels

adv.