Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Anton Brands van Rondvaart Delft: ‘Onze stad is prachtig vanaf het water’

Door Martine Wooning Berkhuizen 4 september 2020

Je hebt ze vast weleens zien varen in Delft, de rondvaartboten van Anton en Gerrit Brands. De boottocht is een klassieker, al vijftig jaar varen de boten van Brands hetzelfde rondje. “Delft is prachtig vanaf het water. Je bekijkt alles vanuit een totaal ander gezichtspunt”, vertelt Anton.

Ruim dertig jaar geleden namen de broers Anton en Gerrit het failliete bedrijf over van hun vader. Hij had de crisis van de jaren tachtig niet overleefd. “De crisis raakte de toeristische sector hard”, zegt Anton Brands. “Het bedrijf ging failliet. Niemand zag brood in die bootjes. Dankzij een lening van de sociale dienst konden wij beginnen. Ik kwam toen net uit militaire dienst. We besloten het er op te wagen.”

Tekst gaat verder onder foto

rondvaart Delft
Foto: Rondvaart Delft

Elektrische rondvaartboten

En met succes! Inmiddels bestaat het bedrijf alweer meer dan vijftig jaar. Ze hebben vier boten, waarvan twee elektrische. “We waren de eerste rederij in Nederland met een elektrische boot”, vertelt Anton trots. “De eerste jaren hadden we zeker last van kinderziektes. Werd ik gebeld dat de schroef was vast gelopen. Dus hop, op mijn fietsje er naartoe om alle mensen veilig van boord te krijgen. Nu varen ze fantastisch, met een waterdichtsysteem. Het maakt niet uit wat er gebeurt, je komt altijd veilig aan de kant.”

Fietsen

De grachten in Delft zijn niet heel diep. “We varen wekelijks tegen fietsen aan. Dat blijft toch een dingetje, fietsen in het water gooien”, lacht Anton. “Ken je die Mobikes nog? Deze fietsen waren duidelijk niet geliefd in Delft. Daar haalden we op een gegeven moment wel een aantal per week van uit de grachten.”

rondvaart DelftVrouwelijke schippers

“Het grote verschil met vroeger is dat er een hoop meer vrouwelijke schippers bij zijn gekomen”, vertelt Anton. “Vroeger waren we echt blij met één of twee dames achter het roer, tegenwoordig is dat zo’n dertig procent. We hebben gemiddeld zo’n veertig schippers per seizoen. Je moet kunnen varen, maar het is ook belangrijk dat je sociaal bent. En dat is soms best lastig te vinden tussen al die techniek studenten.”

Pensioen

De studenten houden Anton jong. “Ik ben de lijm van het hele zooitje, maar ik voel het einde wel naderen ja. Voor het coronavirus dacht ik aan ons pensioen, maar nu zullen we nog een paar jaartjes de boel weer moeten opbouwen. Mijn broer en ik hebben allebei jonge kinderen en we denken niet dat zij staan te springen om het over te nemen. Hoe we het gaan oplossen? De tijd zal het leren.”Meer over Rondvaart Delft – Rederij Brands ontdekken?

Rondvaart Delft – Rederij Brands

bezienswaardigheden

Gesloten09:30 - 18:00

Koornmarkt 113, Delft

Bekijk meer:bezienswaardigheden

adv.