Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

25 jaar The Flinstones: ‘Dit is nog een echte snuffelwinkel’

Door Ilse Zoutewelle 6 januari 2017

Het is feest deze week in een van de ‘steegies’ van Delft: kringloopwinkel The Flinstones bestaat 25 jaar. Wilma en Fred Link zijn blij, maar: “Het is wel lastiger geworden, de afgelopen jaren. Desondanks is het nog steeds onvoorstelbaar wat mensen weggooien.”

Je zou het niet denken, maar 25 jaar geleden was de ruimte van de kringloopwinkel in de Giststraat nog helemaal leeg. “We hebben de winkel in januari 1992 geopend en een paar weken daarvoor hebben we hier zelfs nog onze bruiloft gevierd”, vertelt Wilma. “Achterin stonden al wat spullen, maar de voorste ruimte was nog leeg. Daar hebben we toen ons feest gevierd, mooi he!”

the flinstones kringloopwinkel
Intussen is ieder hoekje en gaatje van de winkel gevuld.

Zo komt de winkel aan zijn naam

Een paar weken later was kringloopwinkel The Flinstones open. “We wilden eigenlijk ‘De Delftse Kringloopwinkel’ heten, maar dat mocht niet van de Kamer van Koophandel”, aldus Fred. Wilma vult aan: “Toen moesten we á la minute iets anders bedenken. Dus kozen we maar voor The Flinstones. Onze neefjes en nichtjes noemden ons zo omdat we net als de Flintstones Fred en Wilma heten, haha.” Samen gingen ze aan de slag: Fred haalde spullen op en Wilma stond in de winkel. “Het is onvoorstelbaar wat mensen weggooien. Soms doen ze een wasmachine weg waarvan je alleen maar een onderdeel moet vervangen. Zo’n reparatie is bij de fabriek aardig duur, maar ik maak er met wat tweedehands onderdelen voor een prikkie weer een werkende machine van”, vertelt Fred. En zo gaat het met alles: je kunt het zo gek niet bedenken of Fred knapt het op.

the flinstones kringloopwinkelNiets veranderd

Je zou zeggen dat er in 25 jaar veel veranderd is in de winkel, maar dat valt eigenlijk best mee. “Er komen nog steeds studenten, snuffelaars en vluchtelingen”, vertelt Wilma. “Alleen kwamen de vluchtelingen in 1992 uit Joegoslavië en nu komen ze uit Syrië. Ik zie de laatste jaren trouwens wel minder verzamelaars. Vroeger verzamelde iedereen wel iets: kikkers, uilen, postzegels… Dat doen jongeren niet meer.”

Maatschappelijk werkster

Wilma heeft met veel klanten een band opgebouwd. “Sommige mensen ken ik intussen echt persoonlijk. Zo kwam een vrouw iedere middag even rondsnuffelen. Op den duur begon ze te praten: ze was overspannen, en het rondkijken werkte ontspannend. Wat dat betreft ben ik soms net een maatschappelijk werkster.”

the flinstones kringloopwinkel
Onze vondst: deze super schattige poppenwagen

‘Hier kan je nog echte vondsten doen’

Fred en Wilma vinden het ondernemen in de afgelopen 25 jaar wel moeilijker geworden. “Er is concurrentie bij gekomen van de andere kringloopwinkels die zijn geopend. Dat maakt het soms wel lastig, want je lasten zijn hoog.” Aan de andere kant zijn er nog steeds veel klanten die hen waarderen. “Wij zijn nog een echte kringloopwinkel waar je vondsten kunt doen. Soms komen klanten met iets aanzetten waarvan ik zelf niet eens meer wist dat we het hadden. Dat is toch leuk!”


Meer over Kringloopwinkel De Flinstones ontdekken?

Kringloopwinkel De Flinstones kringloopwinkels

Gesloten12:00 - 17:00

Gistraat 4, Delft

Bekijk meer:kringloopwinkels

adv.