220 jaar de Diamanten Ring: ‘Bakker zijn is een way of life’

Door Ilse Zoutewelle 14 oktober 2016

Als je een bakkerij van 220 jaar overneemt, is dat nogal wat. Patrick en Thomas van Holsteijn deden het 1,5 jaar geleden: ze namen Stadsbakkerij de Diamanten Ring over van de familie Bruggeman. Of ze geen druk voelden? “We dachten niet te lang na, we deden het gewoon.”

“Bij zulke grote beslissingen moet je soms niet te moeilijk nadenken”, vertelt Patrick. “Het voelde goed, direct toen we de Choorstraat in liepen. Ook van de kant van Adriaan en Hennie Bruggeman voelde het goed. “Het was een stille verkoop. Adriaan en Hennie zijn geen types om dit soort dingen groots aan te pakken. Ze hadden al verschillende stellen gesproken, maar dat was niks geworden. Ze wilden namelijk dat de hele bakkerij, inclusief personeel, zou worden overgenomen door mensen met de juiste visie.”

Manier van leven

bakkerij de diamanten ring delft
Scones, vers uit de oven

Die juiste visie betekent voor de Diamanten Ring dat je alles zelf wilt maken. Van het brood tot de beschuitjes en de ontbijtkoek. “Dat was precies wat wij ook wilden. Spannend is het natuurlijk wel: je neemt een zaak over met zo’n historie en natuurlijk 25 man personeel. Wij hebben niet te veel nagedacht over wat er allemaal mis kon gaan. We deden het gewoon,” aldus Patrick. “En bovendien doen we het samen: Patrick doet de winkel, ik ben de bakker”, vult Thomas aan. “Je moet er wel voor de volle 100 procent voor willen gaan”, vertelt Patrick. “Bakker zijn is een way of life. Thomas is op vrijdag van 6 uur ’s avonds tot 6 uur ’s ochtends aan het bakken om het brood voor het weekend klaar te hebben en ik sta 6 dagen per week in de winkel. Hier hebben we wel over nagedacht voor we überhaupt op zoek gingen naar een bakkerij om over te nemen.”

bakkerij de diamanten ring delft
Speculaasjes worden uit de oven gehaald

Een jaar meelopen

Toen de verkoop rond was, duurde het nog een jaar voor de twee de bakkerij daadwerkelijk samen zouden draaien. “In dat jaar hebben we allebei een dag in de week meegelopen in de bakkerij om de juiste recepten te leren en de dagelijkse gang van zaken te leren kennen.” Ze hadden allebei nog geen ervaring met het runnen van een eigen bedrijf. Patrick werkte sinds zijn 14e bij de Plus in Dordrecht, Thomas werkte als accountmanager bij een grondstoffenleverancier voor bakkers. Daarvoor is hij wel van zijn 16e tot zijn 24e bakker geweest.

bakkerij de diamanten ring delftGeen idee

Na een jaar was het dus eindelijk zo ver. “We hebben het niet groots aangepakt. Adriaan en Hennie hebben brieven uitgedeeld aan klanten dat ze zouden vertrekken en wij zijn gewoon in hun plaats gekomen”, zegt Patrick. “Sommige mensen hebben nog steeds geen idee dat wij de nieuwe eigenaren zijn. Ik zie er vrij jong uit als ik mijn bakkersmuts op heb. Ik heb wel eens gehad dat een klant tegen een winkelmeisje fluisterde terwijl ik ernaast stond: ik hoorde dat er nieuwe eigenaren zijn, zijn ze een beetje aardig? Ik heb toen maar gezegd dat ik de eigenaar was: ze schrok zich wild.”

Historie van het pand

bakkerij de diamanten ring delft
In het midden zie je de balk; vroeger was hier de scheiding tussen winkel en bakkerij.

De mannen vinden het vooral een ‘heel gek idee’ dat de bakkerij al zo oud is. “Je loopt hier gewoon rond en doet je werk, je denkt er helemaal niet bij na dat de Diamanten Ring al 220 jaar bestaat”, zegt Patrick. “Als ik dan foto’s zie van honderd jaar terug met chique dames, hier in de zaak, is dat vooral heel vreemd.” Toch zie je in het pand zelf nog veel van de historie terug. “De bakkerij was vroeger de helft kleiner, dat zie je aan de balk in het midden. Vroeger was die balk de afsluiting tussen de winkel en erachter was de bakkerij.” Daarnaast, waar nu het toilet en garderobe is, was de woonkamer en keuken van de bakker en zijn gezin. Patrick: “Dat kan je je toch niet voorstellen, zo klein?” Nu is de bakkerij en de banketbakkerij verplaatst naar het gedeelte achter de winkel.

Boven de bakkerij wonen Patrick en Thomas. Ook daar is de historie merkbaar: “Rond 1584, en misschien nog wel eerder, was hier herberg ‘De Diamant’. Fransman Balthasar Gerards overnachtte hier in de nacht voor hij Willem van Oranje doodschoot. Dat het een herberg was, zie je nu nog aan de grote hoeveelheid kamers boven. Bizar hè!”

Tijdrovende producten

bakkerij de diamanten ring delft

In die 220 jaar heeft de Diamanten Ring talloze eigen recepten en specialiteiten ontwikkeld. Thomas heeft die uiteraard ook allemaal leren maken. Wat zijn lievelingsrecept is? “Ik maak het liefst ontbijtkoek. Want wist je dat het heel veel tijd kost om ontbijtkoek te maken? Het is een kookdeeg dat je dus eerst moet koken. Daarna heeft het 2 dagen nodig om op smaak te komen in houten bakken en pas dan kan het de oven in.” En zo zijn er nog wel meer tijdrovende producten. “Neem bijvoorbeeld de pepernoten. Die hebben we nu 2 weken eerder in de winkel omdat klanten er om vroegen. Het duurt alleen 2 dagen om ze te maken, omdat ook dit een product is dat moet rusten. Nu zijn ze bijna op, dus het kan zijn dat we een paar dagen zonder pepernoten zitten. Maar ach, we zijn een ambachtelijke bakkerij!”

Scones, vers uit de oven
De banketbakkerij
Voorraadje speculaas
De soepstengels worden met de hand gebroken en in zakjes gedaan
Hmm, verse pepernoten!
Speculaasjes worden uit de oven gehaald

Meer over Stadsbakkerij De Diamanten Ring ontdekken?

Stadsbakkerij De Diamanten Ring bakkers

Geopend08:30 - 18:00

Choorstraat 9, Delft

Bekijk meer:bakkers

adv.