Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nick, Kasper en Stijn richtten een website op voor huiszoekende studenten: ‘Niet meer eindeloos naar instemmingen’

Door Danique Beijer 5 juni 2020

De zoektocht in Delft naar een studentenhuis of een nieuw, passend huisgenootje is in coronaperiode nóg lastiger geworden. Daarom hebben drie studenten van de TU Delft, Stijn (24), Kasper (22) en Nick (24) de website Hugo opgericht: een platform dat het zoekproces voor huizen en huiszoekende een stuk makkelijker maakt. 

Kasper de Haas, Nick Luijt en Stijn van ‘t Veer volgen alle drie de master Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft. Ze nemen deel aan het programma ‘Build your Startup’ . Sinds vier maanden zijn zij hun bedrijf genaamd Hugo aan het ontwikkelen. Het platform zoekt studentenhuizen en kamerzoekers online bij elkaar op persoonlijkheidskenmerken. Zo wordt er geen tijd verspilt en kom je alleen in contact met mensen die bij je passen. Wanneer beide partijen een match zijn krijgen ze inzicht in elkaars profiel en worden zij met elkaar in contact gebracht.

Langer bestaand probleem

Nick vertelt: “Onze website is ontstaan uit een veel langer bestaand probleem. Namelijk het grote studentenkamer tekort in Nederland. Kamers die worden aangeboden via huidige platforms als Kamernet of Facebook kunnen zo boven de 200 onpersoonlijke reacties opleveren, waardoor de zoektocht voor studentenhuizen en kamerzoekers tijdrovend en stressvol is geworden.”

Herkenning

Kasper vertelt verder: “Wij hebben alle drie aan beide kanten gestaan. Zowel als jongens van 19 jaar oud die zelf op zoek naar een kamer waren. Maar ook toen we op zoek moesten naar een nieuw huisgenootje. Wij herkennen dus het gevoel van meerdere instemmingen afgaan om vervolgens geen match te zijn. Dan ga je dus voor niets en dat is zonde van de tijd. Andersom is het ook vervelend om telkens nieuwe avonden te moeten organiseren omdat de juiste persoon er niet tussen zit.”

Een échte match

Nick legt verder uit: “Ik ben bijvoorbeeld zelf bij vier instemmingen geweest. Dan zitten daar ook een aantal tussen waarbij je bij aankomst al weet dat het niets voor je is. Of juist dat jij heel enthousiast bent, maar je niet wordt gekozen. Dat gaat toch knagen aan je zelfvertrouwen.” Nu helpen de jongens de studenten en studentenhuizen aan een échte match. Kasper: “De zoekende krijgt een berichtje waarin staat welk huis goed bij diegene past. In dat bericht staat een persoonlijk profiel van het huis: uitleg over de overlappende interesses in het huis, een samenvatting van de mensen die er wonen en bijvoorbeeld of er samen veel activiteiten worden ondernomen. Op die manier kan diegene kijken of het huis voldoet aan zijn of haar wensen.”

Waarom Hugo?

Nick: “Juist nu, in de coronaperiode, is het belangrijk om duidelijk inzicht te krijgen in welke huizen en kamerzoekers wel en niet bij elkaar passen. Dan hoef je ook niet heel veel mensen uit te nodigen. De meest coronaverantwoorde oplossing voor instemmingen is videobellen. Dat bieden wij ook aan voor alle gebruikers.” Voor wie elkaar daarna toch in het echt wil zien biedt het platform verantwoord advies. Hierbij worden de RIVM richtlijnen gehanteerd. “We hebben al een aantal studenten geplaatst en ontzettend enthousiaste reacties ontvangen. Eén huis was zelf al een aantal maanden bezig met het vinden van een huisgenoot en via ons zijn ze binnen twee weken aan een match gekomen”, aldus Nick.

De naam ‘Hugo’

Hoe de website aan de naam Hugo komt, vertellen de jongen graag. Nick: “Hugo is kort voor huisgenoten. Dat hebben we zelf bedacht.” Kapser vult aan: “Hugo klinkt als een persoon in je eigen vriendengroep of omgeving die je kan helpen. Een kamer vinden is heel persoonlijk,  daar wil je zelf controle over hebben. De platformen die al bestonden waren heel basic, vrij onpersoonlijk en kosten veel tijd. Hugo staat voor een oplossing die zich inleeft hoe studenten te werk gaan en waar zij waarde aan hechten.”

Toekomst

Op de vraag of de jongen plannen hebben voor de toekomst, antwoordden zij volmondig ‘ja’. Nick: “We hebben al een aantal meetings gehad met een studentenvereniging in Delft en we gaan 190 huizen helpen tijdens de OWee week. De vereniging krijgt komend schooljaar veel nieuwe leden die een huis nodig hebben en veel huizen gaan weer opzoek. Normaal gesproken worden er enorme instemmingen en borrels georganiseerd. Maar dat mag uiteraard nu niet. Een online platform zoals die van ons kan dan helpen!”

adv.