Voor iedere thee heeft Sander een andere Yixing pot

Door Ilse Zoutewelle 12 oktober 2016

Waarschijnlijk zet jij je thee in een doodgewone theepot. Maar in China is een theepot veel meer dan een reservoir voor je zojuist gezette thee: ze maken ‘m daar van speciale klei om de smaak van de thee te verbeteren. Tot nu toe moest je naar China om zo’n pot te bemachtigen, maar Sander van Thee van Sander heeft ze naar Nederland gehaald. Hij vertelt wat de potten zo bijzonder maakt.

“Het meest bijzondere aan de theepotjes is het materiaal: theepotjes zijn gemaakt van Yixing klei. Dit is hele poreuze klei die de oliën en smaakstoffen uit de thee opneemt. Hierdoor wordt de smaak en het aroma van je volgende kopje thee iedere keer een beetje beter. Het is daarom belangrijk dat je maar één theesoort gebruikt per pot, anders gaan alle smaken door elkaar. De potjes worden met de hand gemaakt van klei die gevonden wordt in de omgeving van Yixing. Nadat de klei is opgegraven, moet het een jaar drogen. Vervolgens wordt de klei vermalen en gezeefd. Daarna is er nog een heel proces, waarbij de potjes met de hand worden gevormd en worden gebakken in een hete oven. Ieder potje ziet er anders uit, dat maakt het een leuk verzamelobject.”

Uit China

“Een arbeidsintensief proces is het dus. Ik wilde deze potjes heel graag verkopen in mijn winkel in Nederland: ik heb er ooit eens eentje cadeau gekregen en ben daar zo blij mee. Uiteindelijk heb ik een leverancier gevonden die een werkplaats in China heeft waar ze met ongeveer 10 mensen de theepotjes maken. Hij levert kwalitatief goede potjes en geeft zijn personeel goede omstandigheden: zaken die ik erg belangrijk vindt.”

Inwijden

“Als je dan eenmaal een Yixing theepot in je bezit hebt, ben je er nog niet. De pot moet namelijk worden ingewijd. De klei neemt veel smaak in zich op, dus je moet een theesoort uitkiezen die je in deze pot wilt gaan zetten. Vervolgens moet je ‘m schoonmaken en verzadigen met water. Dit is best een lastig proces, dus daar help ik je graag mee.”

Een Yixing theepot kost tussen de 32,50 euro en 39,50 euro en is te koop bij Thee van Sander.


Meer over Thee van Sander ontdekken?

Thee van Sander speciaalzaken

Vandaag gesloten

Bagijnestraat 15, Delft

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.