Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bierkenner vertelt over het nieuwste Delftse biertje

Door Jantine van den Hoven 21 september 2016

Elke week krijgt een ‘Koopman’ het woord op indebuurt Delft. Deze keer vertelt dé Delftse bierkenner Aad van der Hoeven over het nieuwe Delftse biertje: de Zoen van Delft 2016.

“Het begon een paar jaar geleden, toen er sprake was van een evenement rondom de Middeleeuwen dat ‘de Zoen van Delft’ zou heten. Het evenement ging niet door, maar ik ontwikkelde wel een speciaal biertje. En dat bleef ik elk jaar doen en elk jaar is het een ander biertje. De Zoen van 2015 werd bijvoorbeeld gemaakt met spelt en had een alcoholpercentage van 5%. Dit jaar is hij weer heel anders.”

bier-delft-bierhistorie“De Zoen van Delft komt van het verzoeningsverdrag uit 1428 van Jacoba van Beieren en Filips van Bourgondië. Ook wel het einde van de Hoekse en Kabeljouwse twisten genoemd. Net als de Zoen van Delft hebben ook mijn andere bieren een link met de historie van Delft. Er zijn vroeger wel 200 brouwerijen in Delft geweest en ik wil die geschiedenis graag levend houden.”

“Dit jaar is de Zoen van Delft een zwaar blond bier met rogge en een alcoholpercentage van 8 procent, best zwaar dus. De rogge geeft een heerlijke smaak aan het bier, in vroeger tijden werd er vaak met rogge gebrouwen.”

“De Zoen van Delft wordt niet in Delft zelf gemaakt, maar gebrouwen in Hillegom bij Brouwerij Klein Duimpje. Ik werk al jaren samen met die brouwerij en dat bevalt zeer goed. Het biertje is onder andere te koop bij tuincentrum Groenrijk en de Jumbo in de Zuidpoort en wordt binnenkort geschonken bij het Gulden ABC op de Markt.”

De Zoen van Delft kost in de winkel 2,55 euro.

adv.