Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Annika zei haar baan op om fulltime YouTube filmpjes te maken: ‘Dit gaat me lukken’

Door Danique Beijer 26 juni 2020

Een carrièreswitch maken is héél tof en spannend, maar niet altijd even makkelijk. Het is vaak de hele boel omgooien en vol gaan voor dat geweldige, nieuwe idee. Annika Hopstaken (29) besloot een aantal weken geleden om haar baan op te zeggen en helemaal te gaan voor haar eigen Youtube-kanaal. Wij interviewden haar over deze stap.

Annika vertelt: “Met 24 weken zwangerschap en in de gekke coronatijd zegde ik mijn vaste baan op om te gaan voor waar ik écht gelukkig van word: mijn Youtube-kanaal. Ik maak nu video’s over carrière, geluk en mindset. Zo ga ik op onderzoek uit, in gesprek met deskundigen en deel ik mijn persoonlijke ervaringen en experimenten. Ook probeer ik nieuwe onbekende dingen om volle bak te genieten van het leven.”

Iets heel anders

Een aantal weken geleden gaf Annika nog trainingen op het gebied van leiderschap en management. “Ik had het naar mijn zin op mijn werk, maar merkte wel dat ik iets miste. Vroeger acteerde ik veel, deed ik toneelschool en speelde ik in commercials. Ik dacht: waarom pak ik dat niet weer op?”

Zo kwam Annika bij een productiebedrijf terecht. “Met dat bedrijf heb ik het project ‘Annika doet het gewoon’ bedacht. Dat programma hebben we verkocht aan &C (platform van Chantal Janzen red.). Dat was geweldig om te doen en gaf zoveel nieuwe energie. Toch durfde ik het toen nog niet helemaal aan om mijn vaste baan op te zeggen en voor mezelf te kiezen.”

Nóg een bedrijf

Annika vertelt: “Daarom heb ik eerst samen met mijn broer het bedrijf ‘The Chronicles Company‘ opgezet. Met dit bedrijf maken we documentaires voor bedrijven. We merkten dat de ouderwetse manier van reclame maken niet altijd meer werkt. Het is belangrijk om als bedrijf jouw uniek verhaal te laten zien: waar kom je vandaan en wat is de visie? We vinden dit geweldig om te doen samen.”

Een eigen Youtube-kanaal

Maar op een gegeven moment werd de drang voor Annika zo groot, dat ze tóch besloot de sprong in het diepe te nemen. “Ik dacht: ‘Als ik nú een plan maak voor het Youtube-kanaal en er helemaal voor ga, dan gaat het me lukken’. Het is ook onderdeel van mijn video’s: hoe ziet het eruit als je het roer omgooit? Dit kan natuurlijk op verschillende gebieden: carrière, maar ook op persoonlijk gebied. Zo bespreek ik een van mijn video’s hoe je erachter kunt komen welke baan bij jou past. En ga ik in een andere video het gesprek aan over hoe je tegelijkertijd moeder en ondernemer kunt zijn. Uiteindelijk wil ik mensen inspireren. Ben je ergens niet tevreden over? Maak dan een nieuw plan en ga ervoor”, aldus Annika.

Positieve reacties

Op haar carrièreswitch heeft Annika alleen maar positieve reacties gekregen. “Mijn familie en vriend vonden dat ik er vol voor moest gaan. Ze steunen mijn plan enorm. Ik heb tot nu toe alleen maar lieve en leuke reacties gekregen.”

Twijfel

Maar de 29-jarige beseft zich ook goed dat met zichtbaarheid op televisie of internet vaak ook kritiek gepaard gaat. Annika: “Negatieve reacties zijn ook part of the deal, helaas. Het scheelt dat ik niet té veel laat zien van mijn persoonlijke leven. Daarom zal het mij misschien iets minder doen wat mensen zeggen. Natuurlijk ga ik wel mijn bevallingsverhaal en het verhaal achter mijn carrièreswitch delen. Ik verwacht ook niet dat iedereen die naar mijn video’s kijkt helemaal positief is. Dat hoeft ook niet: mijn doel is mensen inspireren. Als dat lukt, dan heb ik mijn doel bereikt.”

Toekomst

Plannen voor de toekomst heeft Annika zeker. “Ik wil eerst mijn Youtube-kanaal laten groeien en interessant genoeg worden voor bedrijven om samenwerkingen aan te gaan. Ook lijkt het me erg leuk om nieuwe programma’s te maken. En ik word straks ook moeder: daar wil ik uiteraard ook lekker van gaan genieten.”

adv.