Delft

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Help, al weken geen knipbeurt! 6 tips van kapster Jolanda

Door Danique Beijer 7 april 2020

Vanwege de coronamaatregelen zijn alle kapperszaken momenteel verplicht gesloten. Op internet vinden we tientallen hilarische filmpjes van mensen die zelf aan de slag gaan, en waarbij de kapsels grandioos mislukken. Maar wat als je inmiddels echt een knipbeurt nodig hebt, of jij het haar van iemand anders in het huishouden wilt bijknippen? Wij vroegen het aan een ervaren kapster. 

Veel mensen durven amper in de spiegel te kijken omdat ze overtuigd zijn te schrikken van hun kapsel: te lange pony, een landingsbaan aan uitgroei en krullen die niet meer te temmen zijn. Maar, ga vooral niet zelf met een schaar aan de slag, zegt Delftse kapster Jolanda van Headline Haarmode. “De belangrijkste tip die ik kan geven is: laat de schaar in de la liggen. De normale keukenscharen zijn ontzettend bot en knippen wordt daardoor eigenlijk nooit echt mooi. Daarbij is je eigen haar knippen ook heel lastig: je kunt het niet goed zien en knipt daardoor snel schreef. En niemand zit natuurlijk te wachten op een schuin geknipte boblijn of pony.” Maar kan je écht niet meer wachten totdat de kappers weer open gaan, dan heeft Jolanda wel wat tips voor je.

Verzorging

“Zoals ik eerder al noemde, raad ik het af om thuis je eigen haar te knippen of verven. Daarom zou ik kiezen voor een goede verzorging, waardoor het haar gezond blijft en ook beter valt. Heb je lang haar? Dan zou ik kiezen voor een verzorgend maskertje. Laat deze even goed intrekken en spoel het pas na 10 tot 15 minuten uit. Zo trekt het product goed in de haren. Krullen zou ik verzorgen met een goede olie. Heb je een korte coupe? Dan raad ik leave-in-conditioner aan. Door na het wassen de conditioner in het haar te smeren, wordt minder snel slap van en blijft het gedurende de dag goed zitten”, aldus Jolanda.

Geschoren koppie

Jolanda vertelt: “Je ziet nu dat veel mannen kiezen voor een geschoren koppie. Makkelijk bij te houden en de temperatuur buiten is ook goed geschikt. Zorg ervoor dat iemand je hierbij kan helpen. Heb je lang haar? Knip het overgrote deel er alvast vanaf, op die manier haal je de tondeuse er makkelijker doorheen. De tondeuse heeft verschillende standen, deze geven aan hoe kort het haar wordt. Begin onderaan met scheren en werk omhoog.”

Pony bijknippen

Heb je een pony en groeit deze langzaam over de ogen heen? Jolanda tipt: “Met een pony is het belangrijk om deze met droog haar te knippen. Knip je met natte haren? Dan kan de pony al snel korter uitvallen dan je zou willen. Ook is het belangrijk om niet in één rechte horizontale lijn te knippen, dan krijg je van die botte sprietjes. Je kunt beter voorzichtig kleine verticale knipjes maken, dat oogt mooier. Extra tip: heb je kruinen aan de voorkant? Trek je haar met knippen dan niet helemaal strak, want ook dan knip je al snel te kort.”

Uitgroei

Je eigen uitgroei bijwerken met een pakje van een drogist lijkt een goed idee, maar kan dus ook  ontzettend fout gaan. Jolanda: “Ik heb normaal bijna wekelijks meiden bij mij op de stoel zitten waarbij het eigen haar verven mis is gegaan. Ik zou aanraden even te wachten met het verven van je haren tot de kapperszaken weer open gaan. Wil je écht je uitgroei bijwerken? Dan kun je het beste een verfpakketje bij de kapper kopen. Laat je je haar vaker verven bij een kapper? Dan kunnen zij jouw recept uit de computer halen en voor je klaarleggen. Op die manier krijg je precies de kleur die je altijd hebt.”

Gespleten puntjes

Veel vrouwen ergeren zich aan gespleten puntjes. “Je kunt een plukje haar pakken en deze als het ware twisten. Op die manier zullen wat haren uitsteken en die kun je héél voorzichtig afknippen. Dit werkje duurt vrij lang, maar zo ben je uiteindelijk wel van de (meeste) dode puntjes af. Ook hier geldt weer: knip verticaal en niet horizontaal.”

Kinderen knippen

Één van de lastigste dingen is toch wel het knippen van een kind, maar Jolanda heeft daarvoor een paar tips: “Zorg dat iemand tegenover het kindje hem of haar even bezighoudt of je kunt het favoriete programma van je kind opzetten op de tablet of televisie. Als laatste zou ik snel proberen te werken, kinderen hebben weinig geduld en gaan bewegen wanneer het te lang duurt. En je wilt natuurlijk niet in een kinderoortje knippen. Durf je niet te knippen? Wacht dan af tot de kappers weer open zijn.”

Zo, dat waren een aantal tips. Ga jij ze opvolgen of wacht je toch liever even tot de kappers weer open gaan? Wij doen in ieder geval het laatste!

Robert Koumansplein

5 x nieuwe koopwoningen op Funda van €500.000 of minder

Deze week weer een nieuw woonlijstje! We zijn opnieuw op zoek gegaan naar nieuwe koopwoningen op Fun...

Binnenstad, de Hoven en meer: deze winkels in Delft zijn nog wel open

Door de coronacrisis moeten veel winkels de deuren sluiten. Op straat is het rustig, maar niet alle ...

Dit is de weervoorspelling tijdens Pasen in Delft

We hebben een lekker lang weekend voor de boeg, want het is bijna Pasen. Uitgebreid op stap zit er d...

Bizar: deze plekken in Delft ken je niet meer terug

Google Streetview: het klinkt zo nieuw, maar het is alweer elf jaar geleden dat de streetview-auto v...
Jans Pasen

Deze Delftse ondernemingen verkopen de leukste én lekkerste paasproducten

Pasen is dit jaar net even anders dan andere jaren. We kunnen dit jaar helaas de deur niet uit voor ...

adv.