Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Tosca aan de Haagdijk: ‘Ik zou niet in een witte doos kunnen leven’

Door Daphne Geelink 21 augustus 2020

Een scheef, maar vooral heel knus huisje uit 1890: dat is waarin Tosca van der Weerden (23) woont. Ze betrok drie jaar geleden haar woning aan de Haagdijk en sinds vijf maanden vergezelt teckel Toetje haar.

Bij binnenkomst valt gelijk op dat Tosca van vintage items houdt. De schommelstoel is van haar oudtante geweest, de tafel bij het raam kocht ze van Vintage Vedette uit Breda en de prullenbak in de hoek is een limited edition van Brabantia. “Mijn oma had altijd een oranje snoeptrommeltje van dit merk. Het gaf zo’n kick toen ik een prullenbak, keukenrolhouder en blikken in dezelfde print vond.”

De weg naar de Haagdijk

Tosca komt uit Boxtel, maar kwam zeven jaar geleden in Breda wonen voor een studie aan de kunstacademie. Ze zat op kamers aan de Scheldestraat en heeft een lange tijd aan de Bleekstraat gewoond. “Mijn ouders wilden investeren in een woning en ik kwam dit oude huisje aan de Haagdijk tegen op Funda. Tijdens de bezichtiging wisten we het zeker: dit wordt ‘m. We vonden de oude elementen zoals de glas-in-loodramen en houten balken helemaal geweldig.”

“Ik vind het een heel gezellig, knus huis. Dit komt zowel door mijn inrichting als door het karakter van de woning. Ik zou niet in een witte doos kunnen leven”, grapt ze. “Op mijn eerste kamer mocht ik bijvoorbeeld geen dingen aan de muur hangen. Nee, daar voelde ik me niet op mijn plek.”

Tekst loopt door onder foto.

binnenkijken bij tosca
Boekenkast. Foto: indebuurt Breda

Fietsstraat

De locatie is voor Tosca ook een pluspunt. “Het is een leuke multiculturele straat. Nu ik Toetje heb, leer ik steeds meer mensen kennen. Qua overlast valt het me alles mee, maar ik ben wel blij dat het in de toekomst een fietsstraat wordt. Er scheuren hier nogal wat mensen voorbij in hun auto of quad.”

Een babystruisvogel in het interieur

Het meest bijzondere item in Tosca’s huis is wel de opgezette babystruisvogel. “Die kocht ik op een markt: de stolp, waar de vogel instaat, is zo’n 150 jaar oud. De struisvogel kwam van een kinderboerderij waar-ie overleden is. Een bedrijf met preparateurs heeft het diertje uiteindelijk opgehaald. Nu staat het te pronken op de schouw.”

De struisvogel is niet het enige dier dat bij de schouw te vinden is. Aan de muur hangt een berenkop mét rode hoed. “Dat is Boris”, zegt Tosca trots. “Hij komt uit mijn ouderlijk huis, waar hij naast de deur hing. Mijn broertje was vroeger bang om naar bed te gaan, angstig dat er inbrekers kwamen. Mijn vader tilde hem dan op, bracht hem naar de beer en zei: ‘Hij beschermt ons’. Toen ik hier ging wonen, heb ik de beer meegenomen. De rode hoed kocht ik overigens bij de kringloop.”

Spullen met een verhaal

Dat de spullen in Tosca’s huis een verhaal vertellen is wel duidelijk. “Mijn boekenkast is één groot verhaal. Die laat echt zien wie ik ben. Er staat een foto van mijn oma in en je vindt er graphic novels, boeken die ik als illustrator graag lees. Bovenin de kast staan twee paar rolschaatsen, een hobby waar ik de laatste tijd veel mee bezig ben.” Benieuwd naar Tosca’s boekenkast en de rest van het huis? Check de foto’s:

Ook meedoen met de rubriek ‘Binnenkijken bij’? Stuur een e-mail naar [email protected].

Struisvogel. Foto: indebuurt Breda
Berenkop. Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Brabantia prullenbak. Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda

Lees ook:

Binnenkijken bij Marleen: ‘Wie kan nu zeggen dat-ie een ruw stukje goud in huis heeft?’

De wijk Hoge Vucht heeft niet het meest positieve imago. Iets dat volgens Marleen Hoftijzer (31) geh...

Binnenkijken bij Valesca: ‘Het uitzicht is hier fantastisch’

Het appartement van Valesca Siebelt (39) op de negende verdieping van een complex aan de Vijfhagen i...

Binnenkijken bij Miron en Jay: ‘Zelfs de badkamer staat vol planten’

Wie binnenstapt in het appartement van Miron van Kastel en Jay de Smet waant zich in een heus plante...

adv.