Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Marlouk in de oudste flat van Breda: ‘De olifant kocht ik als eerste’

Door Daphne Geelink 10 juli 2020

Marlouk Ort (27) kwam anderhalf jaar geleden in de Brugflat aan de Dr. Struyckenstraat wonen. Het complex werd in 1956 gebouwd en is daarmee de oudste torenflat van Breda. De Bredase houdt juist van dat oude, karakteristieke: haar huis staat vol met spullen die waarschijnlijk ouder zijn dan het gebouw waar ze woont.

“Nieuwbouw is gewoon niet mijn ding”, stelt Marlouk. “Ik vind het juist leuk dat het wat ouder is. Eén groot voordeel: ik heb veel inbouwkasten. Dat ik vanuit mijn appartement uitkijk over de singels, vind ik een mooie bijkomstigheid.” Marlouk zit aan de eetkamer en kijkt naar buiten als ze over haar uitzicht vertelt. Vanuit deze ruimte en de woonkamer ziet ze precies wat er op de Bredase wateren gebeurt.

Huren of kopen?

“In eerste instantie zocht ik naar iets om te huren, maar veel appartementen waren snel weg óf veel te duur. Uiteindelijk hebben mijn ouders besloten om een appartement te kopen, als investering. We schakelden een aankoopmakelaar in die ons naar dit appartement bracht. Er woonde een jongen, waarvan de ouders het hadden gekocht. Het was een soortgelijke situatie, waardoor ze het ons gunden.”

Tekst loopt door onder foto.

Foto: indebuurt Breda

“Ik zou hier met een vriendin gaan wonen, maar die is toen naar Amsterdam verhuisd. Nu is het toch wel erg fijn om een eigen plek te hebben.” Het appartement van Marlouk is 85 vierkante meter: het heeft een slaapkamer, een ruimte voor haar kook- en bakspullen en een kamer waar ze een kast heeft staan. En dan heeft ze ook nog een woonkamer, eetkamer én aparte keuken. Genoeg ruimte dus!

Spullen met een verhaal

“De bank is van mijn ouders geweest, de stoel in de woonkamer van mijn oma en de servieskar vond ik via Marktplaats. De spiegel boven de schouw kocht ik bij een kringloop in Gent. Op de plek van de open haard zat een witte plaat die ik samen met mijn vader eraf heb gehaald. Toen ik erachter kwam dat deze er zat, zocht ik direct op Marktplaats naar een schouw. De man bij wie ik hem ophaalde, heeft deze helemaal zelf gemaakt. Hij past perfect en het geeft zoveel sfeer.”

In de eetkamer hangt een oude klok, waar Marlouk over begint te vertellen. “Hier hebben de ouders van mijn moeder zo lang voor gespaard. Het is mooi dat-ie nu een tweede leven krijgt. Ik moet hem alleen nog werkend krijgen, want hij loopt niet helemaal lekker”, zegt ze lachend.

Tekst loopt door onder foto.

Foto: indebuurt Breda

Het eerste item

Toch was hetgeen dat Marlouk als eerst kocht, een nieuw item. “Bij de Kwantum zag ik deze olifant en die moest ik hebben. Hij was groen, dat is helemaal mijn kleur.” Op de muren van het appartement komt deze warme kleur terug en de slaapkamer heeft dezelfde tinten. Daarnaast houdt Marlouk van goud. “Een vriend van me stuurt continu foto’s van gouden interieurspullen.”

Zelfgemaakte lamp

Het is dan ook niet gek dat in de lamp gouden tinten zitten. “Deze heb ik samen met mijn vader gemaakt”, legt Marlouk uit. “Hij is superhandig en ik vind het zelf ook leuk om meubels te pimpen. Ik stuitte online op een kleine lamp waar je een koptelefoon aan kon hangen, ik maakte hem in het groot na.” De lamp is gemaakt van stalen buizen, gouden koppelstukken en een lampenkap van IKEA.

Marlouk houdt van Breda, maar de kans is aanwezig dat ze de Parel van het Zuiden ooit gaat verlaten. “Mijn vriend werkt in de buurt van Nijmegen, dus wellicht dat ik ooit die kant op ga. Maar ik kan nu nog niet aan het idee wennen dat ik Breda achter me laat hoor.”

Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda

Lees ook:

binnenkijken bij sabrina

Binnenkijken bij Sabrina: ‘We wonen hier straks niet meer’

Samen met haar man en dochter Floor (20) woont Sabrina in de wijk Overkroeten. Haar zoon Jules (22) ...
maxime en casper

Binnenkijken bij Maxime en Casper: ‘Ons huis heeft allerlei Afrikaanse invloeden’

Het appartement van Maxime (24) en Casper (26) in het centrum heeft veel Afrikaanse invloeden. En da...
binnenkijken bij susanna

Binnenkijken bij Susanna: ‘Alles wat panter, goud of roze is moet ik hebben’

Een appartement waar de kleur roze veelal terugkomt: dat is de woning van Susanna Hofman (21). Ze wo...

adv.