Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Marieke en Dax: ‘Mensen komen hier niet van de wc af’

Door Daphne Geelink 24 januari 2020

In de Passage Zuidpoort zitten zaken als TUI, Schraven Hairstyling en Porta Sud. Wat veel Bredanaars niet weten is dat in het winkelgebied ook woningen zitten. Marieke de Rooij (24) en Dax Thuijs (27) zijn de geluksvogels die op deze fijne plek in het centrum wonen en wij mochten bij ze binnenkijken.

“We woonden eerst boven elkaar op kamers in de wijk Brabantpark”, vertelt Dax. “Als ik op de vloer stampte, kon hij het horen”, zegt Marieke lachend. “We waren altijd bij de één of de ander. Omdat we het jammer vonden om voor twee plekken te betalen, besloten we samen te wonen.”

Een huis vinden

Die zoektocht ging voor het stel van een leien dakje: de eerste bezichtiging was meteen raak. Marieke: “We vonden dit huis via de organisatie waar ik ook mijn kamer vandaan had. Een van de makelaars vertelde ons dat we mochten bezichtigen. Een dag later namen we een kijkje en al snel hoorden we dat dit ons toekomstige huis werd.” Volgens de twee is het een toplocatie en hebben ze alle ruimte die ze nodig hebben. Het appartement is maar liefst 92 vierkante meter groot.

Tekst loopt door onder foto.

Foto: indebuurt Breda

Of Marieke en Dax dezelfde smaak hebben? “Ja”, zeggen ze in koor. “Als het een beetje kapot en oud is, vinden we het al gauw leuk”, vertelt Dax. Marieke vult aan: “De salontafel namen we van mijn ouders over en de tafel was van mijn inmiddels overleden oud-tante. Ook de stoelen kochten we tweedehands.” De vader van Dax komt regelmatig met iets leuks voor in huis op de proppen. Op de schouw staat een oude brandblusser en fietslamp. “Die vinden we heel tof”, stelt Marieke.

De kapper is geboren in hun huis

“De kapper aan de overkant weet echt alles over het huis en de buurt te vertellen. Hij is in dit huis geboren”, laat Marieke weten. “Ik ga regelmatig hier naar de kapper en dan komen allemaal oude verhalen bovendrijven. Hij heeft zelfs al in meerdere huizen in de passage gewoond. Superleuk!”

Iets anders dat opvalt in het huis van Marieke en Dax zijn de vele platen die in de woonkamer pronken. “We sparen platen met een hoofd erop”, zegt Dax. “Het heeft iets: het lijkt alsof alle platen bij elkaar horen. Als we alle muziek kopen die we leuk vinden, staat heel het huis vol. Nu kopen we alleen platen die we leuk vinden én waar een hoofd opstaat. Mensen geven ons regelmatig advies als ze een geschikte plaat voor ons huis zien.”

Tekst loopt door onder foto.

binnenkijken bij dax en marieke
Foto: indebuurt Breda

Tekening op het toilet

Bij de vraag waarop de twee nu echt trots zijn in het huis, geeft Marieke als eerst antwoord. “Ik ben heel trots op de tekening in de wc en die heb ik niet eens zelf gemaakt”, vertelt de Bredase lachend. Dax is een echte creatieveling: hij maakt films, is veel bezig met muziek en vindt het leuk om te tekenen. “De tekening die op het toilet hangt is een verzameling van jeugdherinneringen met vooral cartoons.” Op het canvas vind je figuren als Freddy Fish, Patrick Ster en Timmy Turner. We geven toe: het heeft tijd nodig om alles op het canvas te spotten. Marieke: “Eén ding is zeker: mensen komen hier niet van de wc af.”

Dax kon zijn creativiteit ook goed kwijt in de woonkamer. Marieke: “De muur heeft hij samen met zijn vader gedaan.” De donkergroene kleur, geschilderd in een bijzondere structuur past goed bij de cognackleurige bank die in de woonkamer staat. Het maakt het huis van Marieke en Dax echt uniek. Nieuwsgierig naar de tekening op de wc, de oude fietslamp of de kleur op de muur? Kom binnen…

Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Tekening van Dax op het toilet. Foto: indebuurt Breda
Op de achtergrond alle platen van Dax en Marieke. Foto: indebuurt Breda
Woonkamer. Foto: indebuurt Breda
Tekening van Dax op het toilet. Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Oude fietslamp. Foto: indebuurt Breda

Lees ook:

binnenkijken bij helma en johan

Binnenkijken bij Helma en Johan: ‘Wij willen niet wat iedereen in huis heeft’

Een inrichting die net even anders is dan bij anderen. Dit is precies wat we in de woning van Helma ...
doen weekend breda

Pijnlijk voor de portemonnee: Breda derde duurste Brabantse stad om een woning te huren

Wij Bredanaars wisten het al langer: onze stad is mooi, gezellig en daardoor meer booming dan ooit. ...
dide en daan

Binnenkijken bij Dide en Daan: ‘Onze hond is vernoemd naar de vorige bewoner’

Dide Evers (29) en Daan Rodie (31) kochten een woning in de Belcrum en verbouwden het compleet. Nu, ...

adv.