Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Laura en Jørgen: ‘We maakten van een oude timmerfabriek ons huis’

Door Daphne Geelink 9 oktober 2020

Een vervallen timmerfabriek kopen om die vervolgens compleet onder handen te nemen: Laura van Gent (48) en Jørgen Hendrikx (55) deden het. Het eindresultaat? Een modern vrijstaand huis waar over elk detail is nagedacht. “We zijn een klein beetje impulsief”, geeft Laura toe.

Jørgen komt uit Breda en Laura woont al bijna twintig jaar in de Parel van het Zuiden. “Hiervoor woonden we in de wijk Zandberg, in een jarendertigwoning”, begint Laura te vertellen. “In eerste instantie wilden we het huis van de buren kopen, maar iemand anders was ons voor. Vanaf dat moment begon het te kriebelen om te verhuizen. Stiekem stond het bouwen en ontwerpen van een huis al een lange tijd op mijn bucketlist. Mijn vader en zus deden het allebei.”

Risico nemen

Het was eind 2017 toen het stel via Funda op een oude timmerfabriek aan de Tuinbouwlaan stuitte. “Na de kerst belden we meteen en uiteindelijk kochten we het huis telefonisch. Er waren kapers op de kust, dus we wilden snel zijn. De meesten wilden nog het een en ander uitzoeken, wij namen het risico. Gelukkig heeft het goed uitgepakt, want het had ook anders kunnen aflopen”, zegt Laura lachend.

Tekst loopt door onder foto.

Foto: BB architecten

Tijd om te verbouwen

Wat volgde was een verbouwing van bijna tweeënhalf jaar. “In totaal is er zes maanden gebouwd. De rest van de tijd ging zitten in het aanvragen van vergunningen, het tekenen van de ruimtes, het zoeken van een aannemer en ga zo maar door. Het was heel bijzonder om een woning helemaal naar eigen smaak te ontwerpen. We bouwden de ruimtes precies zoals we wilden en daardoor wordt ieder hoekje gebruikt.”

“Anderen verklaarden ons voor gek”, laat Laura weten. “Wij lieten ons niet tegenhouden, want dit was wat we wilden. Ik geef toe: het is niet voor iedereen weggelegd. Je moet het leuk vinden, er geïnteresseerd in zijn, tijd vrij maken en doorzettingsvermogen hebben. Tijdens de verbouwing was ik drie keer per dag bij het huis te vinden om te kijken hoe het ging.”

Tekst loopt door onder foto.

Foto: BB architecten

Alles onder de loep

Zowel Laura als Jørgen had geen ervaring met het verbouwen en inrichten van een huis. “We keken heel veel naar de ruimtes in ons vorige huis. Zo markeerden we de vloer om te kijken of er genoeg ruimte was voor bijvoorbeeld een kookeiland in de keuken of een bad in de badkamer. Verder dachten we er vooral heel veel over na: we namen alles tien keer onder de loep.”

“Gelukkig hebben we dezelfde smaak. De keuzes voor de inrichting waren daarom vrij snel gemaakt. Het is modern, maar toch heel warm.” De dame des huizes maakte verschillende moodboards voor het interieur. Dat is familie en vrienden die op bezoek kwamen niet ontgaan. “Ze zeiden dat ons huis zo in een woontijdschrift kan. Nou, de meeste inspiratie komt daar vandaan.”

De tuin

“De ontwerpkeuzes voor de tuin waren velen malen lastiger dan voor de woning. De tuin was compleet vervallen. Er stond een soort schuur die we eigenlijk niet wilden slopen. Het plan was om daar een buitenverblijf van te maken, maar de staat was te slecht. We lieten het afbreken en bouwden er zelf een buitenverblijf met keuken en berging, volgende maand komt de sauna erin. Het is echt heel mooi geworden: van de paden en de bomen tot het terras en de jacuzzi, alles klopt.”

“Het wachten, de verbouwing, het maken van de keuzes: het was het allemaal waard”, zegt Laura trots. “Als we iets jonger waren, zouden we het zo weer doen.”

Foto: BB architecten
Foto: BB architecten
Foto: BB architecten
Foto: BB architecten
Foto: BB architecten
Foto: BB architecten
Foto: BB architecten
Foto: BB architecten
Foto: BB architecten
Foto: BB architecten
Foto: BB architecten
Foto: BB architecten
Foto: BB architecten
Foto: BB architecten
Foto: BB architecten
Foto: BB architecten
Foto: BB architecten

Lees ook:

Binnenkijken bij Miranda in Brabantpark: ‘Hier begon ons huisje, boompje, beestje’

Verhuizen voor de liefde, zou jij het doen? Voor Miranda de Jong (46) was daar geen twijfel over mog...
binnenkijken bij mandy

Binnenkijken bij professional organizer Mandy: ‘Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’

Een schoon, opgeruimd huis dat helemaal naar eigen smaak is ingericht: we hebben het over de nieuwbo...

Binnenkijken bij Sheila: ‘We dachten: hier gaan we echt niet wonen!’

Waar Sheila (32) en haar vriend Thijs écht geen zin in hadden toen ze een nieuwe stek zochten? Kluss...

adv.