Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij José: ‘De heilige beelden staan door het hele huis’

Door Susanne de Bruin 11 januari 2019

Mariabeelden, een flipperkast maar ook een strakke design bank. Deze week mogen we binnenkijken bij José en Maarten in hun sfeervolle bovenwoning aan de Teteringsedijk. Het bijzondere interieur is een mix van brocante, Marktplaats, de sloop en wat IKEA. ”Maar het ziet er nooit gelikt uit, dat past niet bij ons.”

Oud gemaakt

‘’Ik weet nog dat ik hier binnenkwam en dacht, dit is écht een huis voor mij. De oude elementen zoals de kleine raampjes en het balkenplafond maakten dat het ook zonder meubels al gezellig was’’, herinnert ze zich. Die oude elementen zijn echter niet origineel. Voorheen bewoonde een antiquair het huis, hij zorgde voor de oud-Engelse stijl. Zijn antiekzaak bevond zich op de benedenverdieping waar Maarten later zijn haardenshowroom opende. Inmiddels showt hij zijn aanbod online en heeft het bureninitiatief De Buurtzaak zich onder hen gevestigd.

binnenkijken bij
Foto: indebuurt Breda

Na allerlei omzwervingen over de hele wereld, was het eigenlijk de bedoeling dat José in Oosterhout zou blijven wonen. Maar de liefde kwam en Bredanaar Maarten trok in eerste instantie bij José in Oosterhout in. Maar na een jaar bleek Oosterhout hem toch te rustig; hij verlangde naar meer leven om zich heen en vroeg José om samen in Breda te wonen.

Lekker flipperen

Dat is nu 12 jaar geleden en samen hebben ze een bijzonder interieur bij elkaar verzameld. ‘’Het is een combinatie van vintage, modern en de flipperkast is natuurlijk enorm jaren ’70. Echt iets uit onze jeugd.’’ Die flipperkast staat pontificaal in de woonkamer, maar wordt dan ook dagelijks gebruikt. ‘’Als ‘ie het doet speelt Maarten elke dag even. Dat vindt hij ontspannend na een werkdag, maar dat ding maakt enorm veel herrie. Dus ik vertrek dan naar een andere kamer’’, vertelt José lachend.

binnenkijken bij
Foto: indebuurt Breda

Hun grootste interieurblunder was toch wel de eerste bank die ze samen kochten; felblauw en gebloemd. ‘’Het was een heel hippe bank, maar hier in huis veel te kleurrijk. We hebben er een paar jaar op gezeten maar uiteindelijk heeft hij plaats gemaakt voor dit moderne exemplaar.’’ Waar de woonkamer vol brocante accessoires staat, oogt de keuken heel strak. ”Dat is echt Maarten zijn terrein”, bekent José, ”Maar het is heel praktisch en het vintage servies dat ik op de planken heb gezet maakt het wel gezellig.”

Hun interieur bevat ook verschillende erfstukken, zoals het ouderwetse glazen theekastje met daarboven een schilderij uit het ouderlijk huis van José. ‘’Dat schilderij hebben we professioneel laten reinigen, daar knapte het echt van op. Toen moest er natuurlijk wel zo’n ouderwets lampje boven, die scoorde ik op Marktplaats’’, vertelt ze trots. De heilige beelden verzamelt Maarten, ze staan door het hele huis. ”Ik heb ze een beetje verbannen uit de woonkamer, hier staan er nog twee. Maar op de trap en boven kom je er nog genoeg tegen.”

Mona Lisa boven de pot

Ook van klussen zijn de twee niet vies. Zo kreeg de oude houten vloer een likje witte verf voor een zomers strandtentengevoel. Het laatste grote project was het dakterras, dat volledig in Ibiza-stijl werd aangekleed met kaarsen, kandelaars, een rieten dak en een tuinkacheltje. ‘’In de zomer is dit echt mijn favoriete plekje, maar ’s winters vind je mij het vaakst op het groene stoeltje bij de open haard. Of aan de eettafel, daar heb je uitzicht over de hele straat.’’ Honden Bert en Fräser kunnen dat uitzicht ook wel waarderen: ‘’Fräser houdt vanaf de bank alles wat er beneden gebeurt in de gaten. We noemen hem hier in huis ook wel ‘de sheriff’.’’ De kleurige lampen boven de eettafel hebben ook een bijzonder verhaal; volgens de verkoper hingen ze vroeger boven de bar van café Publieke Werken.

binnenkijken bij
Foto: indebuurt Breda

Zelfs in de badkamer komt de brocante sfeer terug:”De badkamer van de vorige bewoners was afschuwelijk. We hebben er alles uitgesloopt en zijn nu heel blij met de Portugese tegeltjes, Franse beelden en gestukte muren. Boven de pot hangt een chique schilderij, een soort halve Mona Lisa. Eigenlijk was ik op zoek naar een zigeunerin met een traan, dat had ik pas echt meesterlijk gevonden!”

Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda

adv.