Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij het atelier van Laura in de koepelgevangenis: ‘Het is voor mij net een speeltuin’

Door Nikki Pommer 6 maart 2020

Tot een paar jaar geleden had de koepelgevangenis in Breda drie functies. Het was namelijk een huis van bewaring, een gevangenis en kende een afdeling voor extra zorg. In 2013 werd bekendgemaakt dat de gevangenis ging sluiten vanwege bezuinigingen. Ondertussen is de koepelgevangenis allesbehalve een leegstaand erfgoed, want er worden tal van activiteiten georganiseerd. Daarnaast zijn er ook een heleboel bedrijven gevestigd op het terrein, zoals Laura van de Wiel (33) die op een zeer unieke plek te vinden is met haar atelier. 

Voordat je bij het atelier van Laura komt, moet je eerst onder de tunnel naast de grote poort door. Bijna iedereen die op bezoek komt in het atelier staart met grote ogen in het rond. “Ik ben natuurlijk aan deze locatie gewend, dus dan wordt het normaal. Maar voor de mensen die hier nog nooit geweest zijn is het een beleving op zich. Alles is zoveel mogelijk intact gebleven, kijk maar naar het prikkeldraad dat je overal ziet”, vertelt Laura.

Behoefte aan ruimte

Laura is kunstenares en geeft hier ook workshops over vanuit haar eigen bedrijf LauwPauw. Daarnaast geeft ze les op de middelbare school. “Ik zeg altijd: ik werk drie dagen op school en dan nog vier dagen voor mezelf”, legt Laura uit. ’s Avonds of in het weekend is ze dan ook regelmatig in haar atelier te vinden. “Het is echt mijn cocon. Zo heb ik bijvoorbeeld alleen een raam dat naar buiten kijkt aan het plafond. Handig is dat, want dat biedt zo min mogelijk afleiding.”

Tijdens het maken van haar kunstwerken merkte Laura dat ze steeds meer behoefte had aan een grotere ruimte. “Ik moest dan een schilderij laten drogen en dat duurt wel een paar dagen. Thuis hadden we die ruimte wel, maar ik kan moeilijk tegen mijn vriend zeggen dat de huiskamer een paar dagen niet gebruikt mag worden”, grapt Laura.

Oproep op Facebook

Op het moment dat Laura over een eigen ruimte buitenhuis begon na te denken, kwam ze op Facebook een oproep tegen voor de plek waar ze nu zit. “Ze waren op zoek naar een onderhuurder voor dit pand. Ik ging kijken en besloot ervoor te gaan”, zegt Laura. Toen Laura voor het eerst gebruikmaakte van het atelier deelde ze het pand met een interieurbedrijf.

“Zij zaten aan de ene kant op computers te werken, terwijl ik aan de andere kant bezig was met het bedenken van ideeën en maken van schilderijen.” Laura’s bedrijf groeide en ze had opnieuw meer ruimte nodig voor het bergen van haar kunstwerken. Ook op dat moment dacht ze erover na om een grotere plek te zoeken. “Toen ik voor mezelf erkende dat ik een grotere plek nodig had zei het interieurbedrijf ineens dat ze gingen verhuizen.”

Net een speeltuin

Laura gelooft dat dingen vaak samenvallen, op het juiste moment. “Nu heb ik deze hele ruimte als atelier. Het is voor mij net een speeltuin. Ik kan er mijn creatieve ideeën uitvoeren en mensen ontvangen.” Die creatieve ideeën komen bij Laura geregeld op. “Soms ben ik zo bezig met het achtervolgen van ideeën dat ik een wekker moet zetten om te herinneren hoe laat het is.”

Tekst loopt door onder foto.

Foto: indebuurt Breda

De beste plek om inspiratie op te doen? Dat is er niet één. “Soms zit ik aan de grote tekentafel en kom ik ineens op een idee. Een ander moment sta ik bij de zwarte tafel en komt er iets in me op. Dan kan ik ook daar aan de slag gaan en blijf ik daar.” De ruimte is zestig vierkante meter, dus genoeg oppervlakte om ideeën uit te werken en schilderijen te plaatsen.

Artistieke inrichting

“Was het al duidelijk dat mijn favoriete kleur blauw was?” vraagt Laura terwijl ze lacht. Op de muren van het atelier vind je een verzameling van Laura’s afgeronde werken. “Die schilderijen die bovenop de ramen staan zijn nog niet af. Het kan zijn dat ik daar later mee verder ga, of dat ik die gewoon laat.” Een ding is zeker, de meeste schilderijen die Laura maakt bevatten blauwe kleuren.

Tekst loopt door onder foto.

Foto: indebuurt Breda

Naast schilderijen, vind je in Laura’s atelier ook behoorlijk wat planten. “Mijn verjaardag heb ik niet gevierd, maar wel het moment dat mijn atelier extra ruimte kreeg. Mensen willen dan toch iets meebrengen, dus toen heb ik gevraagd of ze planten mee wilden nemen. Wel planten die ik niet te vaak water hoef te geven, want als ik zo gefocust bezig ben wil ik dat nog wel eens vergeten.”

Laura vermoedt dat haar atelier een voormalige houtzagerij was in de gevangenis. “Maar dat durf ik niet met volledige zekerheid te zeggen”, zegt ze eerlijk. Laura weet in ieder geval wel dat ze enorm dankbaar is voor deze ruimte. “Ik hoop dat ik hier nog lang kunst mag maken.”

Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda

Lees ook:

Binnenkijken bij Daphne: ‘Dit huis ben ik toevallig tegengekomen’

Samen met haar man Robert (34) en dochters Guusje (6), Noortje (3) en Keetje (5 maanden) woont Daphn...
binnenkijken bij daan

Binnenkijken bij Daan in de Spoorstraat: ‘Ik leef graag in een fris en schoon huis’

Daan van Middelkoop (29) woont al een lange tijd in Breda. Sinds twee jaar is dat in een appartement...

Binnenkijken bij Iris: ‘Mijn moeder had die spiegel al in haar studentenkamer hangen’

Vind jij het ook zo heerlijk om wooninspiratie op te doen? Om te zien hoe andere Bredanaars wonen? K...

adv.