Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Helma en Johan: ‘Wij willen niet wat iedereen in huis heeft’

Door Daphne Geelink 6 december 2019

Een inrichting die net even anders is dan bij anderen. Dit is precies wat we in de woning van Helma Abbenhuis (67) en Johan Spinhoven (65) zien. De twee moesten noodgedwongen verhuizen en wonen nu een jaar met veel plezier in hun appartement in de Haagse Beemden.

“Wat iedereen heeft, willen wij niet”, begint Helma. “In Nederland konden we eigenlijk niet slagen. Ik gilde het uit als ik op de woonboulevard kwam. Veel meubels zijn van hout en dat is precies wat wij niet wilden. Uiteindelijk weken Johan en ik uit naar België voor de salontafeltjes en stoelen. Het enige dat we hebben meegenomen uit ons vorige huis zijn het tv-meubel en het bed.”

Iets anders dat opvalt in het huis is dat bijna elke muur behang heeft. “Allereerst vinden we behangen leuk”, stelt Helma. “Met zoiets moois op de muur is het huis meteen heel anders.” Johan vult aan: “De inrichting van een huis moet je met z’n tweeën doen. Wij beslissen alles samen en zo is het echt onze plek geworden.”

Tekst loopt door onder foto.

binnenkijken bij helma en johan
Zithoek van Helma en Johan. Foto: indebuurt Breda

Van Heuvel naar Haagse Beemden

Het stel woonde hiervoor in de wijk Heuvel. Helma: “Ik had fysieke problemen, het ging steeds slechter en ik kon bijna niet meer lopen. Zonder dat ik het wist, stuurde Johan een mail naar de gemeente. Hierin stond of het mogelijk was om onze woning aan te passen. Denk aan een liftje naast de trap, een toilet boven en een aangepaste douche. Een ander huis was eigenlijk nooit in ons opgekomen.”

Na de mail kwam iemand bij ons langs om de situatie te bekijken. Het huis was redelijk oud en daarom was het lastig om er een aangepaste woning van te maken. “Er zat maar één ding op en dat was verhuizen”, laat Johan weten. “We bezochten verschillende woningen, maar deze waren vaak compleet ingericht voor invaliden en daar was de sfeer ook naar. Bij deze woningen was dat niet zo, al onze buren zitten nog vol levenslust. En wij ook!”

Strijkijzer

“Op de muur wilden we een betonlook. Dit probeerden we met behang, maar dat begon te rimpelen”, vertelt Helma. Het stel pakte het strijkijzer erbij, maar dat ging niet helemaal zoals gepland. Johan: “We waren bijna klaar en wat gebeurde er? Het strijkijzer stond iets te lang op de muur, waardoor een deel van het vinylbehang helemaal wegsmolt.” Het resultaat? Een afdruk van een strijkijzer in de muur.” Gelukkig wist Helma wel een oplossing voor dit probleem. “Ik schilder graag en heb een schilderij gemaakt met de tekst ‘Let the music play’. Johan is helemaal fan van Barry White en dat is een van zijn nummers. Zo maakten we van iets negatiefs een positieve herinnering.”

Tekst loopt door onder foto.

binnenkijken bij helma en johan
Schilderij met ‘Let the music play’. Foto: indebuurt Breda

Spullen van ETNA

“Deze keuken had geen apparatuur, dat moesten we allemaal opnieuw kopen. Ik kwam al snel bij de serie van ETNA”, vertelt Helma. “Veel familieleden hebben hier gewerkt. Het begon met een ijskast in een ouderwets blauw kleurtje en daarna kwam er een gasfornuis en een oven in die kleur bij. Voor de afzuigkap deed ik mee aan een prijsvraag. Nou, ik kreeg direct reactie! We wonnen en staan zelfs in het boek van ETNA met een foto onze keuken.”

De ontmoeting

Helma is een rasechte Bredase en Johan komt oorspronkelijk uit Polsbroek. Ze zijn nu negentien jaar samen en die ontmoeting was heel bijzonder. “Helma werkte op het kantoor bij NAC en ik zat ook in de voetballerij. We liepen elkaar letterlijk en figuurlijk tegen het lijf.” Helma vertelt: “Ik had een nieuwe paraplu gekocht, een waardeloos ding. Ik kreeg de paraplu niet omhoog en toen die het wel deed, vloog die de lucht in. Johan was op dat moment op dezelfde plek en vroeg of hij me ergens mee kon helpen. Ik was toen net gescheiden, alsof het op mijn voorhoofd stond.”

“Er woont hier van alles”, laat Johan weten. “Het is helemaal top hier en dat komt vooral door de mensen. Iedere dag zeg ik het wel een keer. Alle winkels zitten om de hoek en zo af en toe komt dj Hardwell ook boodschappen doen op ons plein.” Helma: “De mensen die in de winkels werken zijn superleuk, daar hebben we goed contact mee.”

De eethoek. Foto: indebuurt Breda
Bar. Foto: indebuurt Breda
Balkon. Foto: indebuurt Breda
Slaapkamer. Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Plaat Barry White. Foto: indebuurt Breda
Olifantjes. Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Zithoek. Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
De keuken. Foto: indebuurt Breda

Lees ook:

jonna kouwenberg

Binnenkijken bij Jonna: ‘De manier waarop ik dit huis heb gekregen, is een wonder’

Lucky you, het is weer tijd voor de woning van de week! Dit keer zijn we op bezoek bij Jonna Kouwenb...
joel en sander

Binnenkijken bij Joël en Sander: ‘Hier wonen voelt vaak als vakantie’

Een knus huis aan de Haagdijk waarin ieder meubelstuk een verhaal heeft. We hebben het over het appa...
mirte franssen

Binnenkijken bij Mirte: ‘Op dit huis zat ik al drie jaar te azen’

Het is weer tijd om interieurinspiratie op te doen of om gewoon ongegeneerd te gluren. Deze week kij...

adv.