Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Angelique: ‘Van de wc maakten we een mini-kerk’

Door Daphne Geelink 24 juli 2020

Midden in het centrum woont Angelique van Engelen (48) in naar eigen zeggen het mooiste straatje van Breda: de Dr. van Mierlostraat. Haar man Peter kwam hier twintig jaar geleden wonen en zij trok er zes jaar later bij in. Samen met hun dochter Evi (14) wonen ze hier met veel plezier.

“Het is een geweldige buurt. Alhoewel we midden in de stad zitten, hebben we alle rust”, vertelt Angelique die op de loungeset in de achtertuin zit. “En als er een keer een feestje is op het Van Coothplein vind ik dat alleen maar gezellig.” De dame des huizes heeft een goede band met de buren: “Ik deed een keer een bed weg dat naar de overbuurvrouw ging, en rond diezelfde tijd kreeg ik een bed van mijn andere buurvrouw. Ja, we hebben regelmatig contact.” Tijdens het gesprek met Angelique belt zelfs een van haar buurvrouwen aan om iets te lenen. “Dat kan allemaal hier”, zegt ze lachend.

Glas-in-loodramen, paneeldeuren en… heel veel kunst

Het huis van Angelique en Peter heeft veel karakteristieke elementen zoals glas-in-loodramen en paneeldeuren. Iets anders dat veel sfeer met zich meebrengt zijn de schilderijen die Angelique zelf maakt. Ze vertelt: “Op mijn twaalfde begon ik met schilderen en dat heb ik nooit meer losgelaten. In mijn jonge jaren deed ik een opleiding tot decorschilder en onlangs ben ik afgestudeerd aan de kunstacademie in Antwerpen.” Op de vraag waarop ze het meest trots is in huis, antwoordt Angelique: “Mijn schilderijen natuurlijk!”

Tekst loopt door onder foto.

De slaapkamer. Foto: indebuurt Breda

“Ik schreef me pas in bij de Kamer van Koophandel. In de toekomst hoop ik meer schilderijen te verkopen en workshops te geven.” Naast het schilderen werkt Angelique in de zorg. Omdat ze wil kijken of ze met haar kunst iets in de zorg kan betekenen, heet haar bedrijf Angelique Zorgt Voor Kunst.

Een grote boekenkast en een bijzondere wc

In het huis aan de Dr. van Mierlostraat vinden we ook een grote boekenkast waarin de boeken op kleur gesorteerd zijn. “Dat vind ik mooi”, stelt Angelique. “Peter leest vooral veel literatuur, ik ben meer van boeken rondom spiritualiteit.” In de kast staan boeken van Dan Brown, maar er zijn ook kookboeken te vinden. “Ik vind het heerlijk om te koken, dat deed ik – naast thuis – ook regelmatig in het café om de hoek.”

“De wc is ook een bijzonder geval. Hier hebben we een mini-kerk van gemaakt.” Op het toilet zijn allerlei kerkelijke elementen te vinden, zoals een houten kastje, een Mariabeeld en een schilderijtje van een non. “We hebben gekozen voor een tapkraan in plaats van een normale kraan.” Of er bier uit komt? “Nee, dan komen de gasten helemaal niet meer van de wc af”, vertelt ze lachend.

Tekst loopt door onder foto.

De wc. Foto: indebuurt Breda

Veranderingen in huis

In het huis van Angelique en Peter verandert er regelmatig wat. “Een tijd geleden wilde ik alles wit om rust in het huis te creëren. De twee kinderen van Peter woonden toen nog thuis. Maar wit bleek achteraf niet zo’n goed idee: mijn dochter besloot als kind om met een blauwe stift de zijkant van de bank te kleuren. Gelukkig kregen we het er met tandpasta af. Toen er vervolgens inktvlekken op kwamen, besloten we maar een andere bank te nemen. Deze kregen we van kennissen.”

“We hechten niet veel waarde aan spullen”, stelt Angelique. “Het enige dat voor mij belangrijk is, is dat het echt ons huis is. Geen moderne inrichting uit een woontijdschrift, maar een plek waar zowel oude als persoonlijke elementen terugkomen.”

Bekijk het huis van Angelique hier. Heb je interesse in haar kunst? Dan kun je haar een berichtje sturen via [email protected].

Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Angelique speelt piano. Foto: indebuurt Breda
Hond Ottie. Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
De wc van Angelique. Foto: indebuurt Breda
De wc. Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Boekenkast. Foto: indebuurt Breda
De woonkamer. Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda

Lees ook:

marlouk binnenkijken

Binnenkijken bij Marlouk in de oudste flat van Breda: ‘De olifant kocht ik als eerste’

Marlouk Ort (27) kwam anderhalf jaar geleden in de Brugflat aan de Dr. Struyckenstraat wonen. Het co...
binnenkijken bij sabrina

Binnenkijken bij Sabrina: ‘We wonen hier straks niet meer’

Samen met haar man en dochter Floor (20) woont Sabrina in de wijk Overkroeten. Haar zoon Jules (22) ...
maxime en casper

Binnenkijken bij Maxime en Casper: ‘Ons huis heeft allerlei Afrikaanse invloeden’

Het appartement van Maxime (24) en Casper (26) in het centrum heeft veel Afrikaanse invloeden. En da...

adv.