Binnenkijken bij Veerle en Luc: ‘Het was een beetje kamperen tijdens de verbouwing’

Door Susanne de Bruin 8 februari 2019

Voor een prikkie een klushuis kopen om daar je eigen paleisje van te maken. Het kostte Luc en Veerle bloed, zweet en tranen; maar dan heb je ook wat! Deze week mogen we bij hen binnenkijken en showen ze trots het eindresultaat.

Het is eind 2017 wanneer de twee besluiten samen een huis te kopen. Het huis in Geeren-Zuid is het tweede huis dat ze bezichtigen. ‘’Toen we naar buiten liepen, keek Luc echt alsof hij een spook had gezien’’, herinnert Veerle zich. De woning was slecht onderhouden en moest volledig gemoderniseerd worden. Luc was geschrokken van al het werk dat er zou moeten gebeuren, maar Veerle was direct enthousiast: ‘’Ik zei gelijk dat we het moesten doen. Ik had eerder gezien hoe mijn ouders hun huis hadden opgeknapt, misschien zag ik het daarom meteen zitten’’, stelt ze. Bovendien waren ze allebei starter en dus was de keuze op de Bredase woningmarkt niet bepaald reuze.

binnenkijken bij
Foto: indebuurt Breda

Leren klussen

In januari 2018 kan het klussen beginnen. ‘’Alleen waren wij allebei totaal niet handig. Dat is echt geen aanrader als je aan zoiets begint. Je voelt je dan heel afhankelijk van de mensen om je heen die je steeds moet vragen om te helpen’’, waarschuwt Luc. Daarom gingen de twee amateurklussers zoveel mogelijk zelf doen. ‘’Zo zijn we vanzelf handig geworden, we hebben er heel veel van geleerd’, vervolgt hij. Gelukkig was het niet alleen maar afzien: ‘’De eerste twee weekenden in januari hebben we er samen alles uit gesloopt. Dat was hartstikke leuk want alles mocht kapot. We hebben zo gelachen toen’’, aldus Veerle.

Grote verbouwing

In de maanden die volgden, werd het huis flink aangepakt. Met hulp van vaders, broers, vrienden en familie werden er muren uitgebroken, elektriciteit aangelegd, geverfd, getegeld en ga zo maar door. Het ergst was de zolder er aan toe. ‘’Daar was jarenlang wiet gekweekt, de lampen hingen er zelfs nog’’, legt Luc uit. Maar ook de keuken en het toilet werden flink verbouwd. ‘’We wilden graag een open keuken. Daarom hebben we de keukenmuur uitgebroken. En de wc was zo klein dat je met je knieën tegen de muur zat, dus die hebben we verder doorgetrokken’’, gaat Veerle verder.

binnenkijken bij
Foto: indebuurt Breda

Een beetje kamperen

Rond mei begint hun harde werk vruchten af te werpen en trekken ze in hun eigen stulpje. ‘’Toen werd de keuken geplaatst, dat was echt een klapper’’, glundert Luc, ‘’Het werd opeens echt een huis.’’ Jammer genoeg hadden ze op dat moment nog geen elektriciteit en nog geen badkamer. ‘’Het was echt een beetje kamperen”, geeft Veerle lachend toe. ‘’We hebben geluk gehad dat het zo’n lange en warme zomer was. We hebben veel gebarbecued en sliepen op een  luchtbed. Douchen deden we bij onze ouders of in de sportschool’’, vertelt ze.

Samen sterk

Al die maanden improviseren dreef het stel soms tot wanhoop: ‘’Er zijn echt wel momenten geweest dat we ons afvroegen waarom we hier ooit aan begonnen waren’’, bekent Luc, ‘’Maar gelukkig hadden we die bijna nooit tegelijk, zo kon de één de ander altijd weer oppeppen!’’ Bovendien bleek het een goede relatietest: ‘’We kennen elkaar nu door en door, we weten precies wat we aan elkaar hebben. Onze relatie kan nu zeker wel tegen een stootje’’, meent Veerle.

binnenkijken bij
Foto: indebuurt Breda

Op de gok

Eind augustus 2018 wordt de badkamer geplaatst en is het huis klaar en ingericht. ‘’We hebben de meubels allemaal los uitgezocht, nog voor we ze konden neerzetten’’, weet Veerle nog. ‘’Dus we hebben echt geluk gehad hoe goed alles bij elkaar is uitgepakt’’, vult Luc aan. Over het interieur konden de twee gemakkelijk beslissen, ‘’Het is bijna lachwekkend hoe wij het over álles eens waren’’, grinnikt Veerle. ‘’We hebben heel erg dezelfde smaak. We hoefden elkaar eigenlijk niet eens meer te vragen of de ander iets ook mooi vond’’, aldus Luc. Favorieten zijn voor beiden dan ook de robuust houten salontafel en eettafel: ‘’In de winkel hadden ze ons gewaarschuwd dat de eettafel anders van kleur kon zijn omdat hout nooit hetzelfde is. Hij bleek inderdaad een stuk donkerder dan we hadden verwacht. Maar daar zijn we nu alleen maar blij mee want hij past daardoor extra goed bij de salontafel!’’

Trots

Hoe ze hun stijl zouden omschrijven? ‘’Ik denk voornamelijk Scandinavisch, heel licht en strak’’, mijmert Luc. ‘’Maar we hebben ook spullen in vintage- en jaren ’70-stijl, dat vind ik juist leuk bij elkaar’’, voegt Veerle toe. Samen ontspannen doen ze het liefst op de bank in de knusse woonkamer. Maar wanneer er vrienden over de vloer zijn, borrelen ze graag gezellig aan de bar in de open keuken. Ze zijn heel tevreden met het eindresultaat. ‘’We zijn heel blij met hoe het geworden is, elk detail is naar onze smaak’’, vertelt Veerle trots. ‘’Maar als we ooit weer een huis kopen, willen we wel dat alles af is. Dit doen we geen tweede keer’’, besluit Luc lachend.

Lees ook:

Jonas en Rianne van het Meubelatelier toverden een oud pakhuis om tot droomwoning

Veel Bredase interieurliefhebbers kennen Meubelatelier Koningstraat 5 al wel door de bijzondere oude...
binnenkijken bij Gerd Esther

Binnenkijken bij Gerd en Esther: ‘Het moet vooral gezellig zijn’

Een huis met historie in een van de meest geliefde wijken van Breda: de Belcrum. Deze week mogen we ...

adv.