Jonas en Rianne van het Meubelatelier toverden een oud pakhuis om tot droomwoning

Door Susanne de Bruin 18 januari 2019

Veel Bredase interieurliefhebbers kennen Meubelatelier Koningstraat 5 al wel door de bijzondere oude meubels, lampen en accessoires. Maar wat voor moois is er allemaal boven de winkel te vinden? Deze week mogen we binnenkijken in de bovenwoning waar eigenaar Jonas woont met zijn vriendin Rianne en hun zoontje Youp.

Het paar vestigde zich er in 2012, na een lange huizenzoektocht in Breda. ‘’We hadden al heel wat bezichtigingen gehad maar we zochten iets bijzonders’’, herinnert Rianne zich. In diezelfde tijd verkocht Jonas via Marktplaats oude meubels die hij zelf had opgeknapt. Dat begon steeds beter te lopen. Toch waren ze eigenlijk niet naar een winkelruimte op zoek. ‘’Maar toen dit op ons pad kwam was het al gauw duidelijk dat de winkel beneden zou komen en wij erboven konden wonen’’, verklaart Jonas.

‘’Een gek idee; misschien was de winkel er wel nooit gekomen als we dit pand niet hadden gevonden’’, vervolgt hij. Een ander leuk feitje; ooit was de Koningstraat een straatje: ‘’Maar nummer 1, 3 en 7 zijn verdwenen. Alleen nummer 5 is overgebleven’’, legt Rianne uit.

binnenkijken bij
Foto: indebuurt Breda

Hip en historisch

Het is een oud pakhuis en vanbuiten is dat nog duidelijk te zien dankzij de nostalgische luiken en de hijsbalk boven het hoogste raam. Ook binnen is de geschiedenis van het pand niet verloren gegaan en spelen de steunpilaren van de bouwconstructie een belangrijke rol in het interieur. ‘’We wilden de sfeer die het pakhuis zelf al had leidend maken. Daarom kozen we voor een industriële stijl, die past
bij de pilaren.’’ Maar voor ze hun woning konden stylen, hebben ze de ruimte eerst helemaal strak getrokken. ‘’De vorige eigenaar was een Bredase kunstenaar die het niet als woning maar als werkruimte gebruikte. Zo brak het stel een muurtje in de keuken uit om meer ruimte te
creeëren.

Foto: indebuurt Breda

Tijdloos design

Daardoor kwam de stoere zwarte keuken die ze hadden uitgezocht goed uit de verf. ‘’Nu is het hip maar in 2012 vonden mensen het maar gek, zo’n zwarte keuken. Wij wilden het graag strak houden, we houden niet zo van standaard’’, bekent Jonas. Zelfs van een gewone kookplaat is dus geen sprake: ‘’We hebben gekozen voor PITT cooking. De gaspitten zitten vergoten in het betonnen aanrechtblad. Daarnaast hebben we geen keukenkastjes boven het aanrecht en een heel moderne afzuigkap zonder pijp’’, vervolgt hij. ‘’Ik heb lang gezocht naar een stoere radiator in fabrieksstijl. We waren zo blij toen ik deze vond’’, vult Rianne aan.

Met een interieurwinkel beneden is het niet zo verwonderlijk dat het huis vol bijzondere meubels staat. ‘’Alles wat hier binnen staat is design. Sommige dingen zijn oud, andere nieuw gekocht. Maar neppers komen er niet in’’, stelt Jonas, ‘’Het gaat om het contrast tussen oud en nieuw. Dat is juist de grap.’’

Binnenkijken bij
Foto: indebuurt Breda

Lekker puzzelen

Een van de eyecatchers in het huis is de hanglamp van Moooi, bestaande uit 16 bureaulampen. ‘’We hebben lang geduld moeten hebben voor we deze tweedehands konden vinden. In de tussentijd hebben er verschillende andere lampen gehangen boven de zithoek. Maar we wisten dat deze er ooit zou komen’’, aldus Rianne. Een ander pronkstuk is het kastensysteem van het Nederlandse merk Pastoe. ‘’Dit was in de jaren ’50 het eerste flexibele kastensysteem op de markt. Wij hebben sommige van deze originele kastjes gekregen en andere weer via Marktplaats kunnen vinden. Het was een heel gepuzzel om tot de mooiste combinatie te komen maar we zijn nu helemaal tevreden’’, glundert Rianne trots.

Stoelendans

Aan de eettafel staan allerlei verschillende stoelen. ‘’Ik ben écht een stoelenfreak’’, biecht Jonas op. Deze schoolstoeltjes komen uit Nederland, Frankrijk en Engeland. Moet je zien hoe deze Franse uit één stuk is gegoten; dat is toch prachtig’’, vertelt hij bevlogen. ‘’Wanneer wij in een restaurant leuke stoelen zien, kijken we vaak aan de onderkant waar ze vandaan komen’’, licht Rianne toe. Toch is het ook wel eens misgegaan op stoelengebied. ‘’De Tolix krukjes kochten we eens in knalroze en fel oranje. Dat leek ons leuk voor de kleur in huis. Ze hebben er niet lang gestaan, het paste helemaal niet bij de rest’’, herinnert Jonas zich.

binnenkijken bij
Foto: indebuurt Breda

Komen en gaan

Favorieten zijn de rode stoel bij het raam voor Jonas en de schommelstoel voor Rianne. ‘’Maar ik probeer me niet meer teveel aan meubels te hechten’’, aldus Rianne. Er wordt veel gewisseld in het interieur. Dat komt mede doordat Jonas soms ook spullen van boven aan klanten verkoopt. ‘’Het is me weleens eens gebeurd dat ik met een kop thee op de bank zat en Jonas boven kwam om de tafel weg te halen. In het begin vond ik dat weleens lastig, die ene tafel of juist dat kastje waren natuurlijk altijd het allermooist. Maar meestal is wat er voor in de plaats komt leuker’’, merkt Rianne nuchter op. ‘’De meeste meubels hebben voor ons niet zoveel emotionele waarde, maar sommige pareltjes
houd je omdat je weet dat je ze nooit meer terugkoopt’’, besluit Jonas.

Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda

Lees ook:

binnenkijken bij

Binnenkijken bij José: ‘De heilige beelden staan door het hele huis’

Mariabeelden, een flipperkast maar ook een strakke design bank. Deze week mogen we binnenkijken bij ...
binnenkijken bij

Binnenkijken bij Anneloes en Vincent: ‘Toffee wordt dé kleur van 2019’

Anneloes Damhuis en Vincent Stalpers wonen sinds een paar maanden in hun fonkelnieuwe stulpje in Pri...
binnenkijken bij

Binnenkijken bij Hans: ‘Ik ben nog aan het filosoferen over een moestuin’

Van wat ooit twee aangrenzende huizen waren, maakte Hans Bassing een bijzonder onderkomen met een en...

adv.