Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Mysterie: is een huisnummer aan de gevel van je woning verplicht?

Door Jennifer da Graça 4 april 2020

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt op het moment dat je voor een appartementencomplex staat: is het nu de bovenste of de onderste bel? Of je nu voor de portiek van een flatgebouw staat of voor de deur van een twee-onder-een-kapwoning staat, het is fijn om te weten of je bij het juiste huis aanbelt. Een huisnummer aan de gevel is in dat geval handig, maar is het ook verplicht?

Voor de krantenbezorger kan het misschien vervelend zijn dat jouw huisnummer niet goed zichtbaar is, maar voor de hulpdiensten kan het gaan over leven en dood.

Laat je huisnummer duidelijk zien

Is het dan verplicht om een huisnummer aan je gevel te hebben? Volgens de Brandweer is een nummer aan je huis niet alleen verplicht, het moet ook nog eens duidelijk zichtbaar zijn. Sterker nog, een huisnummer moet zelfs vanaf de openbare weg duidelijk leesbaar zijn. Wettelijk gezien moet een huisnummerplaatje minimaal een afmeting hebben van 12 x 12 centimeter. De cijfers moeten minimaal 88 millimeter hoog en 60 millimeter breed zijn. Ook moeten de cijfers op het bordje een afwijkende kleur hebben ten opzichte van de achtergrond.

Tips van de brandweer

Tot zover de wettelijke kant. Daarnaast heeft de brandweer ook tips zodat het huisnummer nog beter opvalt. Zo kan je het plaatje het best op 1,75 tot 2,50 meter hangen en krijg je pluspunten van de hulpverleners als je het huisnummer ook nog verlicht. Wat je nu het best kan doen? Zorg dat klimplanten of andere voorwerpen het zicht op het huisnummer niet blokkeren. Ook kan je ervoor kiezen om je huisnummer aan een hek, muur of paaltje te hangen. Alles om de zichtbaarheid van het bordje te verbeteren.

Lees ook:

Hoe zit dat? De glitterrotonde is officieel geen rotonde

Menig Bredanaar is wel bekend met de glitterrotonde. Dit weggedeelte bij het Van Coothplein is in 19...

Bredaas mysterie: dit betekent het als je een tiewrap aan je fiets vindt

Misschien heb je het nog nooit gezien, maar let er eens op: veel fietsen in het centrum van Breda wo...
prinsenkade adriaan van bergenstraat

Mysterie opgelost: zo zijn postcodes in Breda ontstaan

Het gaat gedachteloos: je postcode invullen bij het plaatsen van een bestelling of wanneer je gaat z...

adv.