Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Holy moly, de WOZ-waarde in Breda ging flink omhoog

Door Jennifer da Graça 13 september 2019

Heb je een koophuis? Dan is de WOZ-waarde van je woning waarschijnlijk flink omhoog gegaan. Volgens het CBS is de WOZ momenteel landelijk gezien het hoogste ooit en daarnaast is er sprake van een flinke stijging: maar liefst acht procent ten opzichte van vorig jaar.

Gemiddelde waarde Breda

In Breda is de gemiddelde WOZ-waarde met 8 (!) procent gestegen. Een woning in onze stad is daarmee ongeveer €270.000,- waard, terwijl dat bedrag vorig jaar op €250.000,- stond. Op dit kaartje kun je de stijging per gemeente en de gemiddelde woningwaarde in Nederland zien.

Tekst loopt door onder het kaartje

WOZ-waarde

Hoe zit dat ook alweer precies met die WOZ-waarde? Die afkorting staat voor ‘waardering onroerende zaken’ en de waarde wordt bepaald door de gemeente. Daarbij kijkt ze bijvoorbeeld naar het bouwjaar van je huis, de buurt en het oppervlakte van de woning. Het vaststellen van die waarde doet de gemeente om de hoogte van verschillende belastingen te berekenen. In principe werkt het zo: hoe hoger de WOZ-waarde van je huis, hoe meer belasting je moet aftikken.

Voordelen

Nu lijkt het alsof er alleen maar nadelen kleven aan een hoge WOZ-waarde. Toch is dat niet helemaal zo. Hans André de la Porte van Eigen Huis vertelt aan het AD: “Om te beginnen, het kan de huizenbezitter een goed gevoel geven dat hij op papier weer wat rijker is geworden.” Verder laat hij weten dat je misschien recht hebt op een lagere hypotheekrente wanneer je woning meer waard is dan de hoogte van de hypotheek.

Lees ook:

Magazijnmedewerker

Randstad Dienstverband: Branche: Standplaats: ...

adv.