Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Marleen: ‘Wie kan nu zeggen dat-ie een ruw stukje goud in huis heeft?’

Door Daphne Geelink 14 augustus 2020

De wijk Hoge Vucht heeft niet het meest positieve imago. Iets dat volgens Marleen Hoftijzer (31) geheel onterecht is. Sinds vijf jaar woont ze met veel plezier in een van de grootste flats van Breda: Moerwijkzicht aan de Jan Darkennisstraat. 

Marleen komt oorspronkelijk uit de Achterhoek, maar verhuisde in 2008 naar Breda voor de studie documentairefotografie aan de kunstacademie. Ze woonde op kamers om vervolgens in 2015 het appartement in Moerwijkzicht te betrekken. “De woningcorporatie van het complex zocht vrijwilligers in ruil voor een woonplek. Twee jaar lang heb ik verschillende activiteiten in en rondom de wijk gedaan.”

Vooroordelen over Hoge Vucht

Van de vooroordelen die menig Bredanaar over Hoge Vucht heeft, was bij Marleen geen sprake. “Ik ben er met een open visie ingegaan. Eerlijk gezegd zag ik alleen maar voordelen: de locatie, de grootte en het uitzicht. Ik begrijp dat mensen een bepaald beeld bij de wijk hebben, maar ik probeer de vooroordelen weg te nemen.”

Tekst loopt door onder foto.

Foto: indebuurt Breda

30 verschillende nationaliteiten

Marleen groeide op in een groot gezin en is gewend om veel mensen om haar heen te hebben. “Ik miste in het begin het contact met de buren en dat bracht me op een idee. In 250 appartementen wonen mensen van circa dertig verschillende nationaliteiten. Onze woonkamers zijn hetzelfde, maar elk interieur ziet er zó anders uit. Echt een weerspiegeling van iemand persoonlijkheid. Dit besloot ik vast te leggen op beeld.”

“Het is makkelijk om een vooroordeel over je Somalische buurvrouw of Marokkaanse buurman te hebben, maar iedereen heeft een verhaal. Het een aangrijpender dan de ander. In totaal ben ik bij vijftig à zestig mensen in de flat langs geweest. Sinds ik mijn buren heb leren kennen, voel ik me een stuk meer thuis.”

Tekst loopt door onder foto.

Buurman Amara in zijn appartement. Foto: Marleen Hoftijzer

Spullen met een bijzonder verhaal

En Marleens appartement zelf? “Ik houd erg van licht en de zomer.” Haar appartement heeft een beachy uitstraling en bijna al haar spullen hebben een bijzonder verhaal. Zo komen veel items van de boerderij van haar inmiddels overleden oma. “De vaas toverde ik onder het stof vandaan. De aardappelkistjes komen van mijn oma en met oude pallets van de boerderij heb ik een salontafel gemaakt.”

Goud in huis

Het meest bijzondere dat Marleen in haar appartement heeft liggen is een stukje goud. Het verhaal erachter gaat zo’n drie jaar terug in de tijd. De avontuurlijke en rusteloze Marleen wilde op wereldreis. “Ik vond het zo leuk om mijn buren te fotograferen, waardoor ik dacht: ‘Kan ik niet wereldwijd bij mensen thuis gaan kijken?’ Omdat ik een doel moest hebben op reis, besloot ik om een project te starten waarbij ik alleen maar bij mensen thuis mocht overnachten.”

“Een van de mensen waarbij ik in Australië verbleef was Ben. Ik ontmoette hem tijdens het liften, waarna ik in een tent in zijn woonruimte sliep. Hij was goudmijner: een baan waarvan hij nét kon leven. Tijdens mijn verblijf nam hij me mee in zijn zoektocht naar goud en guess what? Ik ging met een heel bijzonder souvenir naar huis. Wie kan nu zeggen dat-ie een stukje goud in huis heeft?”, zegt Marleen trots.

Marleen schreef een boek over haar wereldreis, die bekijk je hier.

Stukje goud. Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda

Lees ook:

Binnenkijken bij Valesca: ‘Het uitzicht is hier fantastisch’

Het appartement van Valesca Siebelt (39) op de negende verdieping van een complex aan de Vijfhagen i...

Binnenkijken bij Miron en Jay: ‘Zelfs de badkamer staat vol planten’

Wie binnenstapt in het appartement van Miron van Kastel en Jay de Smet waant zich in een heus plante...

Binnenkijken bij Angelique: ‘Van de wc maakten we een mini-kerk’

Midden in het centrum woont Angelique van Engelen (48) in naar eigen zeggen het mooiste straatje van...

adv.