Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Machteld: ‘Dit schilderij aan de muur noemen we het viswijf’

Door Daphne Geelink 30 oktober 2020

Een bij elkaar geraapt zooitje in de positieve zin van het woord: zo noemt Machteld van Ochten (28) het interieur van haar appartement aan de Nieuwe Ginnekenstraat. Achter alle spullen die op haar 48 vierkante meter te vinden zijn, gaat een verhaal schuil.

Machteld groeide op in Breda, maar vertrok een tijd voor studie en werk naar Utrecht. Toch keerde ze in 2017 terug naar de Parel van het Zuiden. “Op latere leeftijd ben ik weer gaan studeren, aan de kunstacademie in Breda”, vertelt ze. “Ik woonde tweeënhalf jaar op kamers in de wijk Zandberg toen ik op mijn huidige woning in het centrum stuitte.”

De perfecte match

“Hoe ouder ik werd, hoe meer ik verlangde naar een plek voor mezelf. Via een oude oppasmoeder kreeg ik deze studio in mijn schoot geworpen. Bij de bezichtiging had ik direct een goed gevoel: de oude balken en de vide zorgen voor zoveel sfeer. Het pand is schots en scheef, maar dat vond ik juist wat hebben. Dit moest mijn toekomstige stek worden.”

Het was vrijdag de dertiende toen Machteld hoorde dat het appartement van haar was. “Het ging allemaal ongelofelijk snel”, stelt ze. “Twee dagen nadat ik goed nieuws kreeg, kon ik erin. De eerste weken zat ik op een poef, want ik had geen andere meubels. Vanaf dat moment ging ik als een gek verzamelen.”

Tekst loopt door onder foto.

binnenkijken bij machteld
Foto: Machteld van Ochten

Gek op vintage items

Inmiddels is het stulpje van Machteld gevuld met onder andere vintage items, zelfgemaakt werk en designspullen. “Het antieken kastje met marmeren blad vond ik op Marktplaats”, zegt ze trots. “Deze kocht ik van een oudere vrouw die met oliën en kruiden werkte. Iedere keer als ik de la opentrek, word ik hieraan herinnerd door de muntgeur.”

Het viswijf, tegeltjes uit Marokko en meer

“Zo zijn er nog meer spullen waar een verhaal achter zit”, laat Machteld weten. “Het ‘viswijf’, zoals we het schilderij aan de muur noemen, was de eerste grote aankoop samen met mijn vriend. In de slaapkamer hangen tegeltjes van mijn eigen bedrijf ‘Tegeltje tegeltje aan de wand’, dat ik samen met mijn goede vriendin Greetje van den Heiligenberg heb. Hiervoor importeren we tegels vanuit Marokko die we vervolgens zelf graveren met bijvoorbeeld hartjes in bladgoud.” En dan hebben we het nog niet gehad over de salontafel. “Mijn vriend wilde die in eerste instantie weggooien, maar daar stak ik een stokje voor. Deze pimpte ik op en staat nu te pronken bij de bank.”

Designstukken

“Het is bijna een klein museum met allerlei bijzondere items geworden”, zegt ze trots. “Ik kijk met veel plezier naar alles wat bij mij aan de muur hangt.” Naast vintage items verzamelt de Bredase ook designstukken. “Vanuit mijn studie kreeg ik daar steeds meer interesse in. Zo staan er in mijn studio spullen van Mieke Lucia, Studio Harm en Elke en Vitra.”

“Lang verhaal kort: ik vind het fijn dat mijn spullen een verhaal hebben en dat ik locals of kleine ondernemingen steun. Ik koop bijvoorbeeld regelmatig interieuritems via Instagram, zoals bij Vintage Vedette. Veranderen ben ik heel goed in”, vertelt ze lachend. “Dit kan zo klein zijn als een kaarsenstandaard of een kussensloop of zo groot als een ‘nieuw kastje’ of een schilderij aan de muur.”

Tekst loopt door onder foto.

Rechts het ‘viswijf’. Foto: Machteld van Ochten

Geen televisie = pluspunt

Wat Machteld het fijnst vindt aan haar interieur? “Dat mijn meubels niet in een bepaalde richting staan. Bij de meeste huizen zijn de bank en stoel voor de televisie geplaatst. Deze heb ik niet en daarom staan mijn meubels wat losser in de ruimte. In mijn studententijd had ik wel een grote grijze doos, maar tegenwoordig heb ik geen behoefte aan een televisie.”

Locatie

“Nog een pluspunt: de locatie is top. Ik kom uit Breda, dus ik had tijdens mijn zoektocht naar huizen zeker voorkeur voor bepaalde wijken. Maar dat ik midden in het centrum tussen de mooie panden zou wonen, had ik nooit kunnen dromen. Fun fact: mijn opa en oma woonden vroeger in een bovenwoning tegenover mijn studio.”

Of ze de Parel van het Zuiden ooit weer gaat verlaten? “Mijn vriend komt hier vandaan en woont nu in Amsterdam. Als ik afstudeer, willen we een tijd in de hoofdstad wonen om daarna weer terug te keren naar Breda. Het is een heel gezellige stad, waar iedereen zich welkom voelt. Mijn familie zit hier diep geworteld en die zachte G raak ik nooit meer kwijt.”

Foto: Machteld van Ochten
Foto: Machteld van Ochten
Foto: Machteld van Ochten
Foto: Machteld van Ochten
Foto: Machteld van Ochten
Foto: Machteld van Ochten
Foto: Machteld van Ochten
Foto: Machteld van Ochten
Foto: Machteld van Ochten
Foto: Machteld van Ochten
Foto: Machteld van Ochten
Foto: Machteld van Ochten

Nog een keer gluren:

Binnenkijken bij Laura en Jørgen: ‘We maakten van een oude timmerfabriek ons huis’

Een vervallen timmerfabriek kopen om die vervolgens compleet onder handen te nemen: Laura van Gent (...

Binnenkijken bij Miranda in Brabantpark: ‘Hier begon ons huisje, boompje, beestje’

Verhuizen voor de liefde, zou jij het doen? Voor Miranda de Jong (46) was daar geen twijfel over mog...
binnenkijken bij mandy

Binnenkijken bij professional organizer Mandy: ‘Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd’

Een schoon, opgeruimd huis dat helemaal naar eigen smaak is ingericht: we hebben het over de nieuwbo...

Binnenkijken bij Sheila: ‘We dachten: hier gaan we echt niet wonen!’

Waar Sheila (32) en haar vriend Thijs écht geen zin in hadden toen ze een nieuwe stek zochten? Kluss...
Suzanne Kop in haar woning aan de Hooghout

Binnenkijken bij Suzanne in Brabantpark: ‘Niet alles hoeft duur of nieuw te zijn’

In de wijk Brabantpark staat een appartementengebouw waar nog weinig woonruimten zijn ingedeeld zoal...

Binnenkijken bij interieurbouwer Rudi: ‘Dat is een beetje uit de hand gelopen’

Wie het huis van Rudi Rijvers (39) binnenstapt, waant zich in een perfect afgewerkte jaren 30-woning...

adv.