Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Lisa en Nick: ‘Het was de ultieme relatietest’

Door Daphne Geelink 13 september 2019

Lisa Phernambucq (29) en Nick Matulessy (32) kochten een woning aan de Acaciastraat in Tuinzigt om deze vervolgens helemaal te verbouwen. “We wilden een zelfvoorzienend huis en dachten: f*ck it, we gaan het gewoon zelf proberen.” Samen met hun zoontje Pio (10 weken) wonen ze nu bijna twee jaar in hun stulpje.

“Het is eigenlijk wel een grappig verhaal”, begint Nick. “Lisa vertelde dat ze een aantal huizen in Tuinzigt te koop had zien staan. Wel in Tuinzigt, benadrukte ze. We besloten om de buurt te verkennen en zagen bij dit huis een bord in de tuin staan. Datzelfde moment kwam de toenmalige bewoonster van het huis naar buiten gelopen, een Marokkaanse vrouw. ‘Is het al verkocht? Of zijn jullie de nieuwe bewoners?’, vroegen we. ‘Dat moet je vragen aan mijn man’, liet de vrouw weten.”

Toenmalige eigenaar Hassan

Nick vertelt verder: “Even later kwam er een schildersbus aangereden waar Hassan uitstapte. Met een Brabants accent begon hij tegen ons te praten, echt fantastisch was dat. Wij vroegen weer hetzelfde. ‘Kom maar kijken’, zei de man. ‘Ik moet weg, dus kijk maar rond en trek de deur achter je dicht.’ Die gastvrijheid en dat vertrouwen vonden we geweldig. Hassan benoemde de prijs en wij gingen eigenlijk direct akkoord. Hassan en zijn vrouw Fatima gunden ons het huis. Nu komen ze nog regelmatig over de vloer en zijn we zelfs uiteten geweest. Laatst kwamen ze nog kraamschudden.”

De ultieme relatietest

En toen: de verbouwing. “Ja, dat was wel echt een terrorjaar hoor”, aldus Nick. “Ik sliep in een bouwval en was continu aan het werk van 7.00 uur ’s ochtends tot 23.00 uur ’s avonds.” Lisa vult aan: “Het was de ultieme relatietest. Holy shit, ik heb mezelf echt leren kennen. Ik dacht dat ik die relaxte, nuchtere dame was, maar integendeel: ik was echt een horrorb*tch. Dat viel me een beetje tegen van mezelf. Nu beginnen we aan nog een relatietest, het opvoeden van een kind.”

Tekst loopt door onder foto.

binnenkijken bij nick en lisa
De slaapkamer. Foto: indebuurt Breda

Alhoewel iedereen direct een bepaald beeld heeft bij Tuinzigt, vinden Lisa en Nick het geweldig om hier te wonen. “Je hebt hier heel veel aanspraak. Af en toe raak ik aan de praat met een oudijzerboer hier”, aldus Nick. Lisa laat weten dat Nick veel respect heeft gewonnen van de Tuinzigt-bewoners. “De bewoners komen regelmatig langs voor een praatje. ‘M’n zoon zit weer in de bak’, vertelt iemand dan. Ik vind het mooi dat ze zo open zijn tegen mij.”

“Ik kan met trots zeggen dat we in Tuinzigt wonen. Ondanks dat we regelmatig geschreeuw en geruzie horen, hebben we ons nog geen moment onveilig gevoeld. Tijdens de verbouwing zijn we drie weken weggeweest. Zonder kozijnen in het huis en met al het gereedschap binnen. We zijn geen moment bang geweest dat het gestolen werd.”

Energiezuinig

“We wilden een zelfvoorzienend huis bouwen. Allereerst hebben we het huis zo goed mogelijk geïsoleerd. We zorgden voor driedubbel glas, legden een bodemwarmtepomp aan en installeerden zonnepanelen op ons dak. Als we in bad gaan, gebruiken we dat water zo slim mogelijk”, aldus Nick. “Ik ga in bad, in datzelfde water gaat Lisa in bad en de volgende ochtend doen we dat nog een keer. Daarna gebruiken we het water om onze tuin te sproeien.” Het stel gebruikt ook uitwasbare luiers en gaat regelmatig naar de kringloop voor tweedehands spullen.

Hetgeen waar ze het meest trots op zijn? Dat zijn over een jaar of drie de berkenbomen die ze hebben gepland. Lisa: “Er lagen altijd tegels in de tuin, wat natuurlijk heel slecht voor de bomen is. Wij hebben nu één Japanse esdoorn en twee amberbomen geplant.” Dan moeten wij over een aantal jaar maar eens terugkomen bij Lisa en Nick.

Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
De slaapkamer. Foto: indebuurt Breda

Lees ook:

claudia karels

Binnenkijken bij interieurstyliste Claudia: ‘Vernieuw niet alles, maar koester wat je hebt’

Hoe ziet het huis van een interieurstyliste eruit? Op die vraag geven we vandaag antwoord, want we m...
weekendnieuws breda vacatures breda

Zoveel van het woningaanbod in Breda is beschikbaar voor singles met modaal inkomen

Het is geen nieuws dat een huis of appartement kopen in Breda momenteel een ware hel is. Prijzen sti...
Binnenkijken bij

Binnenkijken bij Saskia: ‘We werden door Dok19 ontvangen met een welkomstbiertje’

Ze kijkt uit op de Haven en zit binnen no time in haar favoriete café. Saskia woont in een prachtig ...

adv.