Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Astrid: ‘Dit is een van de leukste huizen waar ik ooit heb gewoond’

Door Daphne Geelink 15 november 2019

Een knus huis met glas-in-loodramen, tweedehands spullen en een boekenkast zo groot als de muur: dat is het stulpje van Astrid Persons (58). Zij woont nu een jaar of zes met heel veel plezier aan de Valkenierslaan en wij mochten bij haar binnenkijken. Gluur je mee?

“Dat plafond, de oude deuren… Ja, dat vond ik geweldig toen ik hier voor het eerst kwam kijken. Het was liefde op het eerste gezicht”, vertelt Astrid. “Een oud huis vind ik zóveel leuker dan een moderne woning. Dat ligt vooral aan de sfeer die het met zich meebrengt. De glas-in-loodramen heb ik er zelf ingezet, die inspiratie haalde ik bij de buren vandaan. Zij hadden soortgelijke ramen.”

Tweedehands spullen

Waar Astrid haar spullen vandaan heeft? “Ik koop heel weinig nieuw. Het meeste is van Marktplaats, de kringloop of zijn dingen die ik krijg. Het hoeft allemaal niet spic en span, want met tweedehands spullen kun je ook een gezellig, knus huis maken.” Ook zijn er veel persoonlijke spullen bij Astrid te vinden. Ze deed een opleiding in textiele werkvormen en dat zie je terug in de lijsten aan de muur. In de glazen kast komen de rest van de persoonlijke spullen samen.

Barbies waarmee ze vroeger speelde, kopjes die ze spaart en een geboortetegeltje: de kast staat vol met spullen die een verhaal hebben. “Dit haantje bracht mijn zoon mee uit Portugal en deze kopjes zijn nog van mijn moeder geweest.” Astrid heeft twee zoons, die beide uit huis zijn.

Tekst loopt door onder foto.

binnenkijken bij astrid
Kast met persoonlijke spullen. Foto: indebuurt Breda

Ruil of pak een boek

Boeken. Heel veel boeken. Dat is iets waar je in Astrids huis niet omheen kunt. De boekenkast is precies zo groot als de wand in de woonkamer. “Je kunt wel zeggen dat ik van lezen houd. Al doe ik dat íéts minder nu Netflix bestaat”, zegt Astrid lachend. “Ik lees van alles: van Amerikaanse literatuur tot thrillers. Regelmatig legt er iemand een boek in het kastje in de voortuin.”

De boekenfanaat heeft een klein, houten huisje in de voortuin staan met de tekst ‘Ruil of pak een boek’. “Die kreeg ik ooit cadeau. Nu staan hier geregeld ‘klanten’ voor de deur”, zegt Astrid trots. “Het begon met een boeken van mezelf, maar inmiddels komen er regelmatig mensen langs om een boek te brengen of te pakken.”

Tekst loopt door onder foto.

binnenkijken bij astrid
Ruil of pak een boek. Foto: indebuurt Breda

Astrid wordt vergezeld door een heel lief, pluizig huisgenootje. Sinds kort woont kat Bessie van vijf maanden bij haar. “Ik heb altijd huisdieren gehad. Hiervoor had ik een hond, maar die moest ik dit voorjaar laten inslapen. Omdat ik graag op vakantie ga, maar wel weer een huisdier wilde, nam ik een kat. En dat bevalt me heel goed!”

Fijne buurt

“Een fijne buurt vind ik heel belangrijk”, laat Astrid weten. “Inmiddels woon ik al 37 jaar in Breda en ik heb écht overal gewoond: in het centrum, in Brabantpark, in de wijk Zandberg… Nu woon ik officieel in de wijk Blauwe Kei, maar je staat zo op de Ginnekenmarkt. Als ik een keer een drankje wil doen ga ik daar naartoe of ben ik bij In de wijk te vinden. Dit is een van de leukste huizen waar ik ooit heb gewoond.”

Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda
Foto: indebuurt Breda

Lees ook:

Binnenkijken bij Susanne: ‘Altijd dezelfde inrichting? Het liefst verander ik continu!’

Wat doe je als je verliefd bent geworden op iemand uit de Achterhoek, terwijl je zelf in Terneuzen w...
woningtekort breda

Dit is momenteel de gemiddelde huizenprijs in Breda

Er zijn weer nieuwe cijfers over de woningmarkt gepubliceerd en dat betekent dat we kunnen kijken ho...
joel en sander

Binnenkijken bij Joël en Sander: ‘Hier wonen voelt vaak als vakantie’

Een knus huis aan de Haagdijk waarin ieder meubelstuk een verhaal heeft. We hebben het over het appa...

adv.