Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

600 nieuwe woningen in Breda: het Rijk geeft 10 miljoen euro voor het Havenkwartier

Door Daphne Geelink 11 september 2020

Breda krijgt 10 miljoen van het Rijk voor de bouw van 600 woningen in het Havenkwartier (CrossMark). De gemeente doet daar met een soort gelijkbedrag nog een schepje bovenop. Hierdoor komt de bouw van de nieuwe stadsbuurt steeds dichterbij.

Er liggen grote plannen op tafel voor het gebied tussen de Speelhuislaan en de Belcrumhaven. Het moet een bijzonder woon- en leefgebied worden met onder meer nieuwe woningen, ruimte voor bedrijvigheid en enkele grote openbare ruimtes. Het eerste deel van het vernieuwde Havenkwartier wordt de Strip genoemd.

Groen, parkeervoorzieningen en meer

De bijdrage van het Rijk is vooral bestemd voor het ontwikkelen van een duurzame, groene openbare ruimte in de Strip, tussen de Speelhuislaan en de Belcrumhaven. Denk hierbij aan routes voor fietsers en wandelaars, parkeervoorzieningen, groene aankleding en speel- en ontmoetingsplekken. Daarnaast besteedt de gemeente aandacht aan de Belcrumhaven door voorzieningen aan te leggen voor boten, een promenade langs het water te ontwikkelen en een definitieve brug te bouwen.

Voorheen kwam Breda 20 miljoen euro tekort. Door de bijdrage van het Rijk en de inleg van de gemeente kan de bouw versneld worden.

Volgende aanvraag

“Breda en onze regiopartners zijn blij met de toegekende 10 miljoen euro voor CrossMark en dankt daarvoor ook de minister”, aldus Paul de Beer, wethouder Stedelijke Ontwikkeling. “Een fantastische injectie voor de stedelijke ontwikkeling van de regio Breda. Ook voor onze centrumrol in de regio is dit goed nieuws. Dit is een hele goede stap in opmaat naar een volgende aanvraag, waar we samen met de regio naartoe zullen werken.”

Hoeveelheid woningen

BN DeStem laat weten dat er 634 woningen worden gebouwd in het Havenkwartier, waarvan vijfhonderd op de Strip. De helft van de woningen wordt betaalbaar (en middelduur): hierbij gaat het om sociale huurwoningen (tot 737 euro) en om koop (tot 310.000 euro).

Start van de bouw

Wethouder Paul de Beer wil eind 2021 een hijskraan in het Havenkwartier zien staan. “De subsidie is een extra duw in de rug om dat waar te maken”, vertelt hij aan BN DeStem.

Lees ook:

Woningwaarde hoger dan ooit: dit is de WOZ-waarde in Breda

Elke gemeente maakt jaarlijks een inschatting van wat een huis waard is. Dat noemen we de WOZ-waarde...

Binnenkijken bij interieurbouwer Rudi: ‘Dat is een beetje uit de hand gelopen’

Wie het huis van Rudi Rijvers (39) binnenstapt, waant zich in een perfect afgewerkte jaren 30-woning...

Nieuwe woningen, veel groen en horeca: Breda krijgt een nieuwe stadsbuurt

Op het voormalige fabrieksterrein van Backer & Rueb komt een nieuwe stadsbuurt. Inmiddels heeft ontw...

adv.