Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Freek maakt customized sneakers: ‘Klanten uit Amsterdam komen speciaal naar mijn winkel’

Door Jennifer da Graça 28 februari 2020

Het huis van Freek van Gurp (33) werd te klein. Naast dat hij zelf een bescheiden honderd paar schoenen in zijn bezit heeft, maakte hij vanuit zijn woning speciale ontwerpen op sneakers, restaureerde hij bestaande paren en hield hij zijn webshop op orde. “Het paste niet meer en toen kwam dit pand aan de St. Annastraat op mijn pad.” Sinds juli 2019 is zijn winkel FAWL Customs dé place to be voor sneakerfans.

“Mijn favoriete paar is toch wel de Nike Air Max 97 Silver Bullet. In m’n zaak vind je vooral Nike, met name de vintage Air Max 1 verkoop ik veel. Eigenlijk vind ik het allemaal tof.”

Unieke sneakers

Vind je het vervelend om in hetzelfde paar sneakers als iedereen te lopen? Kom met een tof idee of laat Freeks creativiteit stromen en voor je ’t weet heb je een uniek paar. “Ik werk op aanvraag, maar in mijn webshop vind je ook veel van mijn eigen ontwerpen. Je koopt dan de volledige schoen inclusief ontwerp, of levert zelf de schoen aan. Dan betaal je alleen het ontwerp.” Waar Freek inspiratie vandaan haalt? “Dat verschilt enorm. Soms begin ik gewoon ergens aan en dan komt er opeens iets tofs uit.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: indebuurt Breda

Verfspatters

De start van zijn zaak heeft Freek eigenlijk aan één model te danken. “Ik had m’n witte sneakers een upgrade gegeven met kleurrijke verfspatters. Al snel kreeg ik vragen waar ik ze vandaan had en of ik dit ook voor hen kon regelen. Zo is het balletje gaan rollen.” En nog steeds is dit het meest populaire model: vooral in de winkel gaan deze schoenen als warme broodjes over de toonbank. Maar Freek maakt ook heel andere ontwerpen. “Klanten die graag de naam van hun kind op schoenen willen, bedrijven… Zelfs voor Mysteryland en Heineken heb ik schoenen gepersonaliseerd.”

Vrouw van zeventig

Werkelijk waar iedereen loopt FAWL Customs binnen. Freek: “Ik zit expres niet in een hoofdstraat, zodat ik tijdens mijn aanwezigheid in de winkel ook tijd heb om schoenen te restaureren, schoon te maken of juist te voorzien van een ontwerp. Mensen die hier binnenlopen, zijn ook echt gericht op mijn aanbod. Maar echt van alle leeftijden: laatst kocht een vrouw van zeventig jaar nog een vintage paar sneakers.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: indebuurt Breda

Streetwear

Sneakers zijn niet het enige dat Freek bekoort. Zijn interesse ligt bij streetwear in het algemeen. “Shirts van Supreme, Bearbricks en tiedye Nike-sokken: je vindt het in m’n zaak. Zo nu en dan tik ik weer iets gaafs op de kop en dan ligt het bij me in de winkel.” Iedere twee weken komen er ook vintage schoenen bij. “Daar struin ik het internet en beurzen voor af. Er staat altijd bij uit welk jaar ze komen en in welke conditie het paar is.”

Vaste klanten

Freek ziet dagelijks vooral bekende gezichten in z’n zaak. “Ik heb voornamelijk vaste klanten. Ook buiten Breda. Mensen uit Amsterdam die dan een uniek paar in m’n webshop zien staan. Dan bellen ze of ik die apart wil houden en dat ze die dag nog ervoor langskomen. Ook als het gaat om schoenen restaureren komen mensen liever langs dan dat ze het naar me opsturen. In het echt zie je alle details toch net wat beter.”

Lees ook:

Leuk volgens local Remon: ‘Voor een bakje koffie is dit the place to be’

Wat zijn nu echt plekken in Breda die je niet mag overslaan? Dat vragen we iedere week aan een local...

Gezond en super fotogeniek: op deze plekken in Breda eet je een acai bowl

Een acai-watte? Een acai bowl! Dat spreek je trouwens uit als 'assa-iee'. In 2015 kwam de trend van ...

Duizendpoot Jindi laat jou anders in het leven staan: ‘We kunnen nog zoveel bereiken’

Eén passie volgen de rest van je leven? No way! Je kan ook prima meerdere passies met elkaar combine...

Meer over FAWL Customs ontdekken?

FAWL Customs schoenenwinkels

Vandaag gesloten

Sint Annastraat 9, Breda

Bekijk meer:schoenenwinkels

adv.