Deze beroemde voetballers komen óók uit Breda

Door Laura van Etten-Elting 14 november 2017

Wát een reacties op ons vorige lijstje met voetballers uit Breda die het ver geschopt hebben. We riepen op om namen te noemen en de mailtjes stroomden binnen! Dus vandaag: deel 2 van bekende voetballers uit Breda die niet vergeten mogen worden.

<< < Pagina 1 / 8 >
⟵ swipe swipe ⟶

Daan Schrijvers

Bekende voetballers uit breda
Foto: ANP

Voetballer Daan Schrijvers werd in 1941 geboren in Breda. Als tienjarige jongen speelde Schrijvers al bij NAC in het jeugdelftal. In 1959 debuteerde hij in NAC-1, drie jaar later volgde zijn eerste interland. Op 5 september verpletterde Oranje de Nederlandse Antillen, 8-0.

Een jaar later verkaste Schrijvers naar het gepromoveerde DWS, waar hij al snel op de stopperpositie belandde. Hij werd met DWS meteen landskampioen en maakte diepe indruk als ‘een verdediger van extreme elegantie’. In 1965 vertrekt Schrijvers naar PSV in Eindhoven. Uiteindelijk keert hij terug naar NAC, waar hij nog vijf seizoenen speelt.

Schrijvers speelde met het Nederlands voetbalelftal 22 interlands. Hij was vanaf 1964 aanvoerder; hij scoorde eenmaal, uit een strafschop tegen Albanië.

De voetballer liep in 1972 een dubbele beenbreuk op, die hem anderhalf jaar uit de running hield. In 1974 zette hij een streep onder zijn carrière.

Peter van de Merwe

Bekende voetballers uit breda
Peter van der Merwe. Foto: ANP

Een doelman in het rijtje! Peter van de Merwe werd in 1942 geboren in Breda. Hij heeft zijn gehele loopbaan bij NAC gespeeld. Er kwamen wel transferverzoeken maar die werden afgeketst. In 1962 keepte hij vijf wedstrijden voor het Nederlands elftal.

In 1970 keepte van de Merwe zijn laatste wedstrijd. Hij kreeg een trap tegen zijn been en is nooit meer volledig hersteld. Nadat er in 1971 ernstige gewrichtsreuma en peesontstekingen bij hem  werden geconstateerd werd hij afgekeurd en belandde jaren in een rolstoel. Er werd een benefietwedstrijd voor hem gespeeld.

In 1974 kon hij weer zelfstandig lopen en haalde hij zijn boekhouddiploma. Van de Merve werkte later als beheerder van een sporthal in Sint Willebrord en was nog jarenlang conciërge op het Munnikenheide College in Rucphen.  Hij overleed op 74-jarige leeftijd aan longvlieskanker.

Heintje van Gastel

Bekende voetballers uit breda
Foto: Stadsarchief / BN De Stem / Johan van Gurp

Hendricus (‘Heintje’) van Gastel werd in 1938 geboren in Breda. Hij voetbalde al vanaf zijn negende bij NAC en promoveerde op zijn achttiende naar het eerste elftal. Samen met de toen zestienjarige Frans Bouwmeester bemande van Gastel de linkervleugel. Dat was bijzonder want het was destijds de jongste vleugel in de Nederlandse eredivisie.

Heintje van Gastel werd om zijn snelheid en flitsende spel ook wel de Bredase Gento (een beroemde Spaanse voetballer) genoemd. Na zijn periode bij NAC speelde hij ook nog voor NOAD in Tilburg en FC Dordrecht.

Van Gastel stopte met voetballen toen hij dertig jaar was. In 2006 is er een voetbalkooi in Breda naar hem vernoemd: het Hein van Gastelveld. Na zijn voetbalcarrière was Hein nog vijftig jaar lang herenkapper in de Oranjeboomstraat.

Nico Rijnders

Bekende voetballers uit breda
Foto: ANP

Nico Rijnders werd in 1947 in Breda geboren. Hij begon met voetballen in 1958 bij VV Baronie en maakte in 1963 de overstap naar NAC. Met NAC verloor Rijnders in 1967 de bekerfinale, maar omdat winnaar Ajax tevens landskampioen was plaatste de ploeg zich voor Europees voetbal.

Rijnders speelde ook voor de Deventerse ploeg  Go Ahead Eagles. In 1968 werd hij voor het eerst in de selectie van het Nederlands elftal neergezet. Rijnders was in 1969 en 1970 een vaste waarde in het Nederlands elftal en speelde in totaal acht interlands. Na november 1970 verdween hij onder de nieuwe bondstrainer František Fadrhonc uit de basis.

Nico Rijnders verkaste van Deventer naar Ajax voor 400.000 gulden. In de zomer van 1971 vertrok hij naar FC Brugge in België.

Op 12 november 1972 zakte hij in elkaar tijdens een thuiswedstrijd tegen Club Luik. Rijnders was klinisch dood, maar werd succesvol gereanimeerd door de clubarts. Na weken in het ziekenhuis werd Rijnders afgekeurd voor betaald voetbal. Hij ging aan de slag als assistent-trainer bij FC Brugge.

Rijnders overleed op 16 maart 1976 in zijn woning in Brugge aan een hartkwaal. Hij is 28 jaar geworden.

Martien Vreijsen

Bekende voetballers uit breda
Foto Stadsarchief / BN De Stem / Johan van Gurp

Martien Vreijsen werd in 1955 geboren in Breda. Hij speelde in de jeugd van NAC en promoveerde tot het eerste elftal in 1972. In zijn debuutseizoen won hij op 17-jarige leeftijd zijn eerste prijs: de KNVB beker.

Na drie seizoenen NAC verkaste hij naar Feyenoord. Na vervolgens weer drie seizoenen voor Feyenoord te hebben gespeeld keerde hij na de winterstop terug naar NAC. Hierna speelde hij nog vier seizoenen bij FC Twente. Hij speelde voor deze club zijn laatste wedstrijd in het profvoetbal op 11 mei 1986.

In 1990 werd hij manager bij zijn debuutclub NAC. Op 1 januari 1995 werd hij directeur van deze club, totdat hij in juni 1998 bij een makelaarsbureau ging werken. Van 1 mei 2001 tot januari 2003 was hij commercieel directeur bij Go Ahead Eagles.

Addy Brouwers

Bekende voetballers uit breda
Foto: Stadsarchief / BN De Stem / Johan van Gurp

Adrianus (‘Addy’) Brouwers werd in 1946 geboren in Breda. Hij debuteerde namens VV Baronie en maakte in 1968 de overstap naar NAC. In zijn eerste seizoen had hij direct een basisplaats in de eredivisie te pakken.

Een jaar later werd Brouwers al door Georg Kessler opgeroepen voor het Nederlands Elftal. Hij heeft één interland gespeeld. In 1973  wint Brouwers met NAC de KNVB Beker door een 2-0 zege op N.E.C.. Brouwers scoorde de tweede treffer.

Er waren veel Nederlandse topclub geïnteresseerd in de speler maar hij bleef NAC trouw. Ook omdat hij zijn baan als leraar niet wilde opgeven en bij NAC kon hij beide passies combineren. Na zijn loopbaan blijft Brouwers aan NAC verbonden. Als trainer van oud-NAC en als voorzitter van de Stichting Cultuur van de Bredase club.

Gerrie Deijkers

Bekende voetballers uit breda
Foto: NAC

Gerrie Deijkers werd in november 1947 geboren in Breda. Deijkers speelde in het begin van zijn carrière bij Baronie, NAC, Willem II, DWS en de Graafschap. Deijkers was een aanvaller en bij Willem II werd hij topscorer van de Eerste divisie.

Zijn talent laat zich het beste omschrijven als snel, beweeglijk en fanatiek. In 1973 haalde de toenmalige trainer Kees Rijvers, Deijkers naar PSV.  In 1978 werd hij clubtopscorer met achttien goals in de competitie. Hij scoorde dat jaar ook nog negen keer in het UEFA-Cup-toernooi.

Op zijn 55e ging hij met pensioen en op 56-jarige leeftijd overleed hij aan een acute hartstilstand.

Deze voetballers komen (helaas) niet uit Breda.

Bekende voetballers uit breda
Foto: ANP

We weten het. Er zijn een aantal voetballers die groot zijn geworden bij NAC. Of van wie we zouden willen dat ze in Breda geboren zijn. Maar helaas is dat niet het geval. Enkele mensen die vaak naar voren kwamen maar dus níet in Breda geboren zijn (en dat was de insteek van het lijstje):

Kees Kuijs is niet geboren in Breda maar in Anna Paulowna (Noord-Holland).

Pierre van Hooijdonk is ook niet  in Breda geboren maar in Steenbergen.

 

<< < Pagina 1 / 8 >
⟵ swipe swipe ⟶