Hoeveel inwoners heeft Breda? Wie is burgemeester? Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden? Op deze pagina vind je praktische informatie over de stad Breda, haar inwoners, bedrijven en bezienswaardigheden.

Hoeveel inwoners heeft Breda?

Breda telde eind mei 2017 183.065  inwoners. De leeftijdcategorie 20 t/m 24 jaar is het sterkst vertegenwoordigd, op de voet gevolgd door de leeftijdscategorie 45 t/m 49 jaar. We hebben iets meer vrouwelijke inwoners in Breda, namelijk 50,9% tegenover 49,1% mannen. 

Over Breda

In welke wijk wonen de meeste mensen?

Breda Centrum – 13955 inwoners
Chassé Park, Binnenstad, Fellenoord, Schorsmolen, Stationsbuurt, Valkenberg

Breda Noord – 24255 inwoners
Belcrum, Biesdonk, Doornbos-Linie, Geeren-Noord, Geeren-Zuid, Krogten, Wisselaar, Waterdonken

Breda Oost – 23930 inwoners
Brabantpark, Heusdenhout, Sportpark, Zandberg

Breda Zuid-Oost – 18330 inwoners
Blauwe Kei, Ginneken, IJpelaar, Mastbos, Overakker

Breda Zuid – 8175 inwoners
Haagpoort, Boeimeer, Ruitersbos

Breda West – 30870 inwoners
Effen-Rith, Hazeldonk, Heilaar, Heuvel, Lies, Princenhage, Steenakker, Tuinzigt, Westerpark

Breda Noord-West – 26990 inwoners
Asterd, Emer, Gageldonk, Haagse Beemden, Heksenwiel, Kesteren, Kievitsloop, Kroeten, Muizenberg, Paradijs, Overkroeten

Dorpen binnen de gemeente Breda

Bavel – 8060 inwoners

Ulvenhout – 4695 inwoners

Prinsenbeek – 11550 inwoners

Teteringen – 7315 inwoners

Wat maakt Breda zo bijzonder voor ondernemers?

Breda is economisch gezien een succesvolle regio in Nederland. Breda staat in de top tien van economische toplocaties, blijkt uit het jaarlijks onderzoek van Elsevier en Bureau Louter. De sterke wil tot samenwerken is dan ook kenmerkend voor Breda. Veel (horeca)bedrijven werken samen om toffe evenementen te organiseren, en er is veel aandacht voor duurzaamheid. Maar ook de betrokken inwoners zijn kenmerkend voor het ondernemerschap van Breda. Zij staan open voor nieuwe ontwikkelingen en kijken met een blik naar buiten om met elkaar nieuwe kansen te creëren. Breda brengt het samen.

Hoe zit het met het verleden?

Overal in het centrum van Breda zijn de sporen van het rijke verleden terug te vinden. Breda is een Nassaustad: het is een van de twee Nederlandse steden die deze titel mogen voeren (naast Leeuwarden). De Nassaus hebben er voor gezorgd dat Breda zich heeft ontwikkeld tot een grote en belangrijke stad. Tussen 1406 en 1566 hebben zij de aanzet gegeven voor de welvaart van Breda. In Breda is nog veel te vinden dat aan de Nassaus herinnert.

Over Breda

Waar staat Breda om bekend?

Breda staat bekend om zijn prachtige oude binnenstad en de bourgondische levensstijl. Bredanaars weten hoe ze het leven moeten vieren! Ieder jaar met carnaval wordt de stad omgedoopt tot Kielegat en vieren de Kielegatters vijf dagen feest. Ook zit Breda vol culinaire verrassingen en verschillende internationale keukens, gezellige café’s en bijzondere bezienswaardigheden.

Van oudsher is Breda een erg Oranje gezinde stad en de Prins van Oranje-Nassau was vroeger ook Heer van Breda. Breda mag zichzelf dan ook de grootste Nassau-stad noemen.

Breda heeft alles wat je van een eigentijdse stad verwacht, zonder dat het de charme en knusheid van het verleden verliest.

Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van Breda?

Breda telt 501 Rijksmonumenten. De Bredaase binnenstad barst van de interessante highlights en wij zetten er een aantal op een rijtje. Dit moet je zien in Breda:

  • Het Kasteel van Breda (Kasteelplein): waarin sinds 1828 de Koninklijke Militaire Academie (KMA) is gevestigd.
  • De Grote Kerk of Onze Lieve Vrouwekerk, met een bijna 100 meter hoge toren en bevat onder meer de praalgraven van de hertogen van Nassau.
  • Het Spanjaardsgat symboliseert het gat dat de Spanjaarden in hun verdediging lieten vallen in 1590.
  • Het Markdal ligt tussen Breda en de grens met België en is een prachtig natuurontwikkelingsgebied met volop mogelijkheden om te wandelen en te fietsen.
  • Kasteel Bouvigne: uit archiefmateriaal is gebleken dat er vanaf 1494 sprake is van een omwaterd stenen huis. De eerste vermelding van kasteel Bouvigne in een officiële akte dateert van 1554.
  • Het Begijnhof  is een door muren omringd complex bestaande uit huisjes en een kleine kerk in het centrum van Breda. De 29 huisjes verdeeld over twee hofjes zijn gegroepeerd rondom een kruidentuin.
  • Park Valkenberg ligt in de binnenstad van Breda en was vroeger de tuin van het Kasteel van Breda.

Wie zijn de burgemeester en wethouders van Breda?

Over Breda
Foto: Gemeente Breda

Burgemeester van Breda is Paul Depla (Eindhoven, 17 april 1965) is lid van PvdA. Op 16 maart 2015 werd Depla burgemeester van Breda. De wethouders zijn Alfred Arbouw (VVD), Boaz Adank (VVD), Paul de Beer (D66), Marianne de Bie (D66), Patrick van Lunteren (SP), Miriam Haagh (PvdA) en Cees Vermeer (gemeentesecretaris).

Hoe is het met de bereikbaarheid van Breda?

Breda is goed bereikbaar via verschillende wegen en ligt aan drie grote snelwegen van Nederland: aan de A16, de A27 en de A58.

Liever met de trein? Via de Intercity direct ben je met iets meer dan zestig minuten vanuit Amsterdam in Breda. Maar ook vanuit het noorden, oosten, midden en zuiden, is Breda goed te bereiken. Vanaf het station loop je ongeveer in een kwartier via park Valkenberg naar het centrum. Raadpleeg de website van de NS voor vertrektijden.

Heb je geen zin om naar het centrum te lopen? Arriva verzorgt het plaatselijke busvervoer. Raadpleeg voor routes en vertrektijden 9292ov.

Ook om te varen is de ligging van Breda ideaal. Breda ligt aan de rivieren Mark en Aa of Weerijs.