Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Uniek in ons land: Bredase zorgverleners werken samen voor het herstel van coronapatiënten

Door Daphne Geelink 22 september 2020

De meeste coronapatiënten hebben lang nodig om te herstellen. Ook als ze niet in het ziekenhuis terechtkomen. Om hen op te vangen én te helpen bij het herstel, komen Bredase fysiotherapeuten met iets unieks: samen bieden zij een COVID-19-programma aan.

Voorheen waren het concurrenten van elkaar, nu werken ze samen onder de naam Beweego. Meerdere Bredase fysiotherapeuten slaan de handen ineen voor een multidisciplinair team dat een herstelprogramma voor coronapatiënten heeft ontwikkeld.

Herstel blijft uit

“We zien dat bij mensen die het coronavirus hebben gehad, herstel uitblijft. Patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen, krijgen een vorm van nazorg, in tegenstelling tot mensen die thuis corona doormaken. Ze kunnen maanden later nog steeds last hebben van benauwdheid, druk op de borst, een aanhoudende vermoeidheid, concentratieproblemen en ga zo maar door”, aldus Louis van den Bergh, namens Beweego.

“Voor sommigen is het zelfs onmogelijk om aan het werk te gaan, te sporten of simpelweg het huis schoon te maken. Kortom: functioneren in het dagelijks leven lukt niet meer. Wanneer mensen doorgaan met hun ‘normale’ leven, zien we steeds meer achteruitgang. Dit is vergelijkbaar met een burn-out.”

Samenwerken

In Breda hadden fysiotherapeuten al eerder het plan om samen te werken. Toen COVID-19 de wereld binnendrong, werd het cruciaal om multidisciplinair te werken. “We zijn concurrenten van elkaar, maar willen allemaal op dezelfde manier zorg aanbieden aan coronapatiënten. Daarom is er één programma dat alle deelnemende zorgverleners aanbieden. Hierbij werken allerlei specialisten samen: (long)fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten, slaapcoaches, psychosomatische fysiotherapeuten, logopedisten en leefstijlcoaches.”

Deelnemende fysiotherapeuten

Paramedisch Centrum Heusdenhout en Breda-West doen mee. Daarnaast zijn Fysiotherapie4all, Praktijk Graaf Hendrik III Laan en Monné Zorg en Beweging aangesloten. “Andere fysiotherapeuten zijn vrij om zich bij dit non-profitnetwerk aan te sluiten, al volgt wel een uitgebreide screening om de kwaliteit te waarborgen.”

Startklaar

Het COVID-19-programma duurt 12 weken en is onderverdeeld in verschillende categorieën: beweging, voeding, onthaasten en ontwikkelen. “Het Ministerie van Gezondheid heeft beloofd dat de fysiotherapeutische zorg voor coronapatiënten vergoed wordt uit de basisverzekering en daarnaast is er geen verwijzing van de huisarts nodig. Wij zijn startklaar. Mensen moeten ons alleen weten te vinden”, zegt Louis.

Lees ook:

Sneu! 3 x deze Bredase restaurants gingen dicht door de coronacrisis

De coronacrisis heeft een flinke impact op de horeca. Iets dat ook in onze stad goed te merken is. M...

[VIDEO] Achter de schermen: wij namen een kijkje bij de coronateststraat in Breda

Eerst alleen voor zorgprofessionals, daarna ook voor mensen uit het onderwijs en nu voor iedereen: d...

Jessica verloor haar moeder aan het coronavirus: ‘Het is nog niet helemaal geland’

Het coronavirus heeft heel de wereld in zijn greep en eist vele mensenlevens. Ook de moeder van Bred...

adv.