Zo groot is de kans op een woninginbraak in Breda

Door Annemijn Heijstek 4 januari 2019

Voor inbrekers maakt het echt wel uit waar je huis staat. Zo is de kans dat jouw woning wordt doorzocht groter als je nabij de snelweg woont en juist een stuk kleiner als je in de grote stad woont. RTL Nieuws heeft in kaart gebracht hoe groot de kans op een inbraak in jouw woonplaats is.

RTL Nieuws baseert zich op data van de politie en heeft de gegevens bekeken van 450.000 woninginbraken in de periode van 2012 tot oktober 2018. En nu zijn we natuurlijk hartstikke benieuwd hoe groot de kans op ongewenst bezoek is als je in Breda woont.

Breda

Ai, we hebben niet zulk goed nieuws… Breda telt 71.652 woningen en sinds 2012 (tot oktober 2018) zijn er 5.172 inbraken gemeld. Het inbraakrisico is daarmee 28 procent hoger dan gemiddeld. Woon je in Ulvenhout? Dan heb je helemaal pech! Met 2.122 woningen zijn er maar liefst 232 inbraken geweest. Hier is het inbraakrisico 95 procent hoger dan gemiddeld. Veiliger zit je in Oosterhout of Rijen: daar is het inbraakrisico respectievelijk 1 en 4 procent lager dan gemiddeld.

Werk genoeg

Het aantal woninginbraken neemt de laatste jaren wel af, maar aan de andere kant blijft er voor de politie genoeg werk aan de winkel: er wordt nog altijd elk kwartier een inbraak gepleegd! Toegankelijkheid is belangrijk voor inbrekers, zegt criminoloog Jasper van der Kemp: ‘Het kost je meer moeite om een wijk binnen te komen in een grote stad dan in een dorpje dat naast de snelweg ligt.’

Bekijk het kaartje

Op bijgaand kaartje kun je zien hoe groot het inbraakrisicio is in 2400 woonplaatsen in Nederland.

Hoe groter de bol, hoe vaker er is ingebroken.

Lees ook:

drinken breda jazz festival

Zoveel inwoners had Breda eind 2018

In de Randstad groeide het aantal inwoners het afgelopen jaar, maar ook in veel Brabantse steden. Al...

Deze Bredase postcodes hebben prijs in de Postcodeloterij

Heb jij al gecheckt of je prijs had in de Postcodeloterij? Wij keken alvast even online. Helaas, voo...

adv.