Breda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Werkzaamheden Slingerweg: dak- en thuislozen verblijven tijdelijk op een andere plek in Breda

Door Daphne Geelink 17 oktober 2020

Voor de opvang van dak- en thuislozen wordt een nieuw gebouw gerealiseerd in Breda. Deze komt op de plek van de huidige voorziening aan de Slingerweg. Het plan was om – tijdens de verbouwing – een deel van het pand te gebruiken als opvang, maar corona gooit roet in het eten.

Om de nieuwbouw te realiseren, moet een deel van het bestaande gebouw afgebroken worden. Het idee was om het andere deel open te houden voor dak- en thuislozen. Door het coronavirus en de daarbij horende maatregelen is dit niet mogelijk. Zo is er te weinig ruimte beschikbaar om voldoende afstand te houden. De gemeente zocht daarom naar een tijdelijke andere opvanglocatie in de stad en die is inmiddels gevonden.

Riethil

Het pand aan de Riethil 12 is uit de bus gekomen als de meest geschikte locatie. De gemeente gaat in gesprek met ondernemers en bewoners in de directe omgeving om hen voor te bereiden op de komst van de opvang. Naar verwachting opent de dak- en thuislozenopvang aan de Riethil rond februari/maart 2021. In juni 2022 is het vernieuwde pand aan de Slingerweg klaar.

Criteria

De gemeente zocht naar een nieuw pand op basis van een aantal criteria. Zo moesten er een- of tweepersoonsslaapkamers te realiseren zijn, was het belangrijk dat er toiletten en douches waren en speelde de brandveiligheid mee. Daarnaast keek de gemeente naar de locatie: zo is dit pand bijvoorbeeld op loopafstand van voorzieningen zoals De Faam. Met redelijk weinig aanpassingen kunnen in het pand aan de Riethil net zoveel mensen worden opgevangen als in het huidige gebouw: 40 cliënten regulier en wanneer nodig 20 cliënten in vorstopvang.

Tijdelijke vorstopvang

Vanwege de coronamaatregelen wordt de huidige vorstopvang gebruikt voor de reguliere opvang van dak- en thuislozen. Dit betekent dat – tot aan de tijdelijke verhuizing naar de Riethiel – een nieuwe locatie is aangewezen voor de vorstopvang. De gemeente koos voor een oud schoolgebouw aan de Nansenweg in Breda. De komende weken wordt deze gebruiksklaar gemaakt. Hiervan kunnen dak- en thuislozen gebruikmaken als de temperatuur twee of meer nachten achter elkaar nul graden of lager is.

Lees ook:

Havermarkt afhalen bezorgen breda

Een overzicht: bij deze Bredase zaken kun je nu ook afhalen of laten bezorgen

Premier Mark Rutte liet dinsdagavond 13 oktober weten dat de horeca weer dicht moet. In ieder geval ...
mondkapjes breda

Mondkapje op in Breda: dit zijn de regels (en dit vinden jullie ervan)

Sinds een week geldt in heel Nederland het dringende advies om in publieke ruimtes mondkapjes te dra...
cupido

Tasje erbij? 5 x wedden dat jij hier in Breda vroeger je kleding kocht

Het Bredase straatbeeld is de afgelopen decennia flink veranderd. Winkels komen en gaan, veel mensen...

adv.